Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2011 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2011

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2011

Tema: Boom för gruvindustrin i Norden

Leder: Klondyke og tusenvis av nye jobber i Norden?

Hvilke utslag gir det på arbeidsmarkedsstatistikken? Sveriges statistiske sentralbyrå, SCB, jubilerer. De har levert statistikk og tall om arbeidsmarkedet i 50 år. Gruveboom og satsinger på jobb til flere kan bli til spennende tall fremover.

pic

Transportmöjligheterna avgörande för gruvdriften

Nordens politiker har fått upp ögonen för gruvindustrin. Den 12 oktober genomförs ett utrikesministermöte i Barentsrådet i LKAB:s gruva i Kiruna. Redan idag reser Norges Jonas Gahr Støre och och Sveriges Carl Bildt dit gemensamt med malmbanan från Narvik.

pic

Utrustning för gruvor nordisk nisch

Teknologiföretagen som tillverkar maskiner och utrustning för gruvor har surfat på den våg som de höga metallpriserna fört med sig. Med tanke på behovet av basmetaller i länder som Kina, Indien, Brasilien tyder det mesta på att kurvorna fortsätter uppåt och med dem också sysselsättningen.

g 1

Grönlands arbetsmarknad glödhet

Flemming Enequist står i aktern på en Targa 37 som med 600 hästkrafter plöjer sig fram igenom Godthåpsfjorden på väg till London Minings base camp i 150 kilometer nordöst om huvudstaden Nuuk på Grönland. Han arbetar för selvstyret och ska locka unga grönländare att ta jobb i gruvindustrin.

pic

Sveriges samarbetsminister Ewa Björling ömmar för gruvindustrin

- Vi vill göra något för gruvnäringen. Det har aldrig funnits ett nordiskt samarbete på det området. Just nu är det Klondyke för gruvorna i Sverige, Norge och Finland. Räknar man med Grönland finns det också ett stort danskt intresse, säger Ewa Björling, nordisk samarbetsminister i den svenska regeringen.

pic

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede

Funksjonshemmedes organisasjoner og partene i arbeidslivet var rause med rosende ord da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken presenterte ”Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne” i tilknytning til at Statsbudsjettet 2012 ble lagt frem 6.oktober.

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år - också de "mittimellan"

4,5 miljoner personer är sysselsatta i Sverige. Det är en miljon fler än för 50 år sedan. Det är en av många slutsatser som går att dra genom den statistik som Sveriges statistiska centralbyrå, SCB, levererat om den svenska arbetsmarknaden månad, efter månad under 50 år. Genom arbetskraftsundersökningarna, AKU, har politiker, ekonomer, journalister och andra beslutsfattare tagit del av läget, utveckling och dynamiken på den svenska arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft

Utländska företag som skickar arbetare till Sverige ska följa arbetsmiljölagen på samma sätt som inhemska företag. Men att se till att de gör det kan vara lättare sagt än gjort. Därför har Arbetsmiljöverket tänkt ut en ny strategi för att kunna förebygga deallvarligaste riskerna för personer som tillfälligt arbetar i landet. Problemet hur man ska kunna straffa utländska företag som har brutit mot lagen återstår dock att lösa.

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere

Flere skal arbejde mere, produktiviteten skal op, og lønningerne holdes i ro. Det er centrale elementer i den nye danske centrum-venstre regerings arbejdsmarkedspolitik, som både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer tager forholdsvis pænt imod.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment