Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Gränserna öppnas igen

Tema: Gränserna öppnas igen

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2020
Tema: Gränserna öppnas igen

Foto: Björn Lindahl

Har det nordiska samarbetet skadats av coronakrisen?

Kommer Norden stärkt ur coronakrisen, eller har olika krafter som utlösts av pandemin gjort att samarbetet blivit svagare? Svaret är, som så ofta i verkligheten, både och.

pic

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten

Bron som förenar två nordiska länder fyller denna sommar 20 år. Förbindelse har varit viktig för Öresundsregionens utveckling. Den har också betydelse för gigantprojektet med en fast förbindelse mellan Själland och Tyskland.

"Som en Berlinmur mellan Haparanda och Torneå"

När gränsen stängdes mellan Finland och Sverige, försvann på ett ögonblick, det som för hela Tornedalen varit en gemensam marknad för varor, tjänster, arbete och kultur. Besöksnäringen och handeln är hårt drabbade och nu börjar varsel och permitteringar falla ut i arbetslöshet.

pic

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Bilden av hur Sverige drabbats av pandemin speglas av de utsatta storstäderna och framförallt Stockholm. I gränsområdena har smittan varit låg också i Sverige, men kommunerna längst gränsen drabbas hårt ekonomiskt av stängda gränser.

pic

Færøerne: Gamle opskrifter og nye kriser

En økonomisk krise. fra 1992, en laksetest fra 2000 og en restaurantidé fra 2013. Det er nogle af ingredienserne i Færøernes opskrift på, hvordan øsamfundet i nordatlanten og dets 52.000 indbyggere kommer bedst ud af corona-krisen. Indtil videre har det været en rigtig god opskrift.

pic

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

Island börjar nu på nytt öppna för och utveckla turismen i landet efter covid-19-epidemins svåra effekter i våras. Covidvirusets spridning gjorde att de flesta turistföretag inte fick några turister och många företag var tvungna att stänga. Nu har de flesta öppnat på nytt och försöker attrahera inhemska resenärer i väntan på att utländska turister ska återvända till Island.

pic

Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling

Cirka 15.000 medarbejdere pendler til job på den anden side af den dansk-tyske grænse, som i 2020 fylder 100 år. Grænseregionen er dermed i praksis ét fælles arbejdsmarked, men der er vidt forskellig lovgivning og arbejdspladskultur på de to sider af grænsen.

pic

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS

Lärarnas arbetsbelastning måste få ett större fokus efter coronastängningen i de nordiska skolorna i år. Lärarna tog ett stort digitalt språng i övergången till distansundervisning. Det har tärt på lärarnas krafter. Det säger Christer Holmlund, ny generalsekreterare för NLS, de nordiska lärarorganisationernas samrådsorganisation.

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas

Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.

NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene

Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.

pic

Så gick det när Uber mötte Norden

På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment