Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nordisk mobilitet

Tema: Nordisk mobilitet

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2023
Tema: Nordisk mobilitet

Foto: Björn Lindahl

Mobiliteten i Norden måste underlättas

- Min ambition är att uppnå att arbetspendling inom Norden ska medföra så lite extra administration som möjligt både för arbetstagaren och arbetsgivaren. Och så ska gränspendlarna kunna distansarbeta utan att det får konsekvenser för skatten de betalar.

pic

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna

Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare tar över ansvaret för det nordiska samarbetet under en tid när utmaningarna tornar upp sig - säkerhetspolitiskt, miljömässigt och där den nordiska modellen i vissa fall stångat i väggen. Men hon är en obotlig optimist att det går att uppnå den nordiska visionen.

pic

Nordens framtid beroende av journalistiken

Journalistiken spelar en avgörande roll inför de utmaningar de nordiska länderna står inför. Vad, var, när, hur och inte minst varför behöver rapporteras av oberoende medier med välinformerade journalister. För Nordisk journalistcenter är nyckelorden kunskapsdelning och nätverk.

pic

Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad

2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.

pic

Island: Laveste arbeidsledighet på 20 år

Arbeidsledighetstall går opp og ned og henger nesten alltid sammen med hvor sterk økonomien er. Det er også tilfellet nå som Islands økonomi har styrket seg etter pandemien – mest på grunn av turisme. Arbeidsledigheten i juni var på 2,5 prosent, det laveste tallet på 20 år. Selv om dette er positivt, har det noe negative bieffekter.

pic

Ny arbejdsmiljø-indsats skal nedbringe dødsulykker i dansk landbrug

Alt for mange medarbejdere kommer alvorligt til skade på jobbet, og antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser er det højeste siden 2008. Et politisk flertal i Folketinget kræver handling i de tre farligste brancher, herunder landbruget.

pic

Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp

Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.

pic

Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning

Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.

pic

LAMPA – lettisk demokratifestival med nordisk inspiration

Att stärka den demokratiska samtalskulturen genom att utbyta idéer och söka förståelse för olika ståndpunkter. Det är syftet med LAMPA i Lettland. En årlig festival som startade 2015 och från år till år lockar alltfler besökare.

pic

Lettland – landet med flest svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser

Närmre 800. Så många är läkarstudenterna i Riga som kommer från Nordens största land. Arbeidsliv i Norden åkte dit och fick träffa en av dem.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment