Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nordiska förbindelser och infrastruktur

Tema: Nordiska förbindelser och infrastruktur

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 4/2023
Tema: Nordiska förbindelser och infrastruktur

Foto: Björn Lindahl

När kommer ministerrådet för transport?

Om statsministrarna verkligen vill att i Norden ska bli världens mest integrerade region bör det upprättas ett eget nordiskt ministerråd för transport och infrastruktur.

pic

Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt

Majoriteten av Köpenhamns politiska partier sa nyligen ja till en utredning om hur en ny linje i stadens tunnelbana ska kunna anslutas till Malmö. Ännu har inget beslut fattats om ytterligare en fast förbindelse mellan Danmark och Sverige - det finns fler alternativ.

Varför ännu en förbindelse mellan Danmark och Sverige?

Många undersökningar, analyser, utredningar har gjorts om situationen för transporter och infrastruktur i Öresundsregionen och många synpunkter har uttryckts. Svaren på frågan låter därför inte vänta på sig. Här följer några av dem.

pic

Vilket alternativ är bäst?

Arbeidsliv i Norden har ställt samma frågor till projektledarna för de tre förslagen om en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark. Så här argumenterar de för sina alternativ.

pic

Kjell-Arne Ottosson: Vill ha snabbare tågförbindelser och nytt ministerråd

Sedan fem år tillbaka önskar ett enigt Nordiskt råd att det upprättas ett särskilt ministerråd för transport och infrastruktur inom det nordiska samarbetet. Men hittills har inte ländernas statsministrar nappat, trots stora infrastruktursatsningar i och mellan länderna.

pic

Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan

På Island blir planer for et nytt transportsystem som skal knytte innbyggerne i hovedstadsregionen sammen, møtt med både begeistring og kritikk. Det bor rundt 250.000 mennesker i hovedstadsområdet (Reykjavik og de fem kommunene rundt). Dette utgjør omtrent to tredjedeler av landets befolkning.

pic

Med Østersø-færgen som arbejdsplads: Lange vagter og fællesskab

Færgerne mellem Norden og Baltikum er vigtige transportkorridorer mellem Norden og Baltikum og store arbejdspladser til søs. Én af dem er færgen Aura Seaways, hvor 52 besætningsmedlemmer bor og arbejder fire uger ad gangen.

pic

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden

Att satsa på elektriska flygplan handlar inte bara om att få ned CO2-utsläppen. Nya, korta flyglinjer kommer också att öppna för en ny sorts arbetspendling. Dessutom kan elflygplan skapa nya jobb, både i industrin och på mindre flygfält.

pic

Finlands största industriprojekt till sist färdigt

Kärnkraftverket i Olkiluoto har kallats ett evighetsprojekt. De två första reaktorerna byggdes på 1970-talet. Nu är också den tredje reaktorn i bruk, efter mer än trettio år.

pic

Nordiske datasenter - grandiose planer, men skuffende få ansettelser

Nye datasentre dukker opp i Norge og Sverige, sammen med store forventninger om mange nye arbeidsplasser og høy avkastning.

pic

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden

Stefano Scarpetta är upprymd när han går upp på talarsolen vid inledningen av OECD:s och Nordiska ministerrådets konferens i Reykjavik: - Jag vet inte hur ni gjorde det - men tack för det fantastiska norrskenet som vi fick uppleva igår kväll!

pic

Norske vektere opplever vold og trusler – gruer seg til å gå på jobb

Vektere er for dårlig rustet for å mestre arbeidshverdagen, ifølge en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet. En av fire gruer seg til å gå på jobb.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment