Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Ungdomens utanförskap

Tema: Ungdomens utanförskap

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2024
Tema: Ungdomens utanförskap

Foto: Line Scheistrøen

Ungdomars utanförskap viktig fråga i hela Norden

I hela Norden letas det intensivt efter åtgärder för att få de ungdomar som varken har jobb eller utbildar sig in på arbetsmarknaden. Forskarna är eniga om att det som hjälper bäst är att ungdomarna följs upp av personer som de kan ha ett tätt och långvarigt förhållande till. Men andelen som drabbas av utanförskap ligger på ungefär samma nivå.

pic

Royalt stjernedrys over ungejob i Esbjerg

Unge-indsatsen ”Energi til hinanden” i Esbjerg Kommune er landskendt og prisbelønnet for at få unge i uddannelse og job. Tre af de unge fra indsatsen arbejder i virksomheden Den Jyske Kontrolcentral, hvor driftsleder Erik Sørensen glæder sig over sine unge medarbejdere.

pic

Julia (17) fikk hjelp til å finne drømmejobben

Tett samarbeid mellom to offentlige etater i Norge gir unge med psykiske plager en ny sjanse på skolebenken eller i arbeidslivet. Jobbspesialist Anne Tvedt hjalp Julia Engan Pettersen til å få drømmejobben.

pic

Island: Jobb er bedre enn terapi for utsatt ungdom

– Det lønner seg å investere i mennesker, og vi må aldri gi opp innsatsen vår for de unge, sier Vigdís Jónsdóttir, daglig leder i jobbrehabiliteringssentret VIRK på Island. I fjor var VIRK en av partene som signerte en intensjonsavtale som involverte en stor økning i støtten til utsatt ungdom.

pic

Snellman i Finland: Innvandrere må kunne tre nye språk

Til tross for mangel på arbeidskraft i Norden, står mange innvandrere i nordiske land uten jobb. På Snellman i Finland har de lang erfaring med å ansette innvandrere. - Innvandrere er veldig opptatt av å få jobb og har så lyst til å jobbe. De er lojale ansatte, sier HR-sjef Ann-Marie Eklund i Snellman.

pic

For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep

Stadig flere unge i Norden faller utenfor skole og arbeid. Det gjøres for lite for å hjelpe unge som har ekstra utfordringer, mener nordiske forskere.

pic

Samverkan och tidiga insatser nödvändiga för ökad inkludering

Svenska kommuners insatser för att fler unga ska få möjlighet att etablera sig har stora variationer. Det visar en kartläggning som även ger exempel på framgångsrika åtgärder. På nordisk nivå pågår ett projekt för att förbättra ungas psykiska hälsa – en av de största riskfaktorerna för att hamna i utanförskap.

pic

Hoten mot svensk socialvård fick stora konsekvenser för de anställda - nu ska straffen skärpas

Hot och trakasserier mot offentliganställda är omfattande och ökar. Det får stora konsekvenser för enskilda tjänstemän och riskerar i förlängningen att urholka det demokratiska systemet. En ny offentlig utredning föreslår nu en straffskärpning för våld och hot mot tjänstemän, liksom att förtal av tjänstemän blir ett nytt brott.

Oväntad förhalning av EU:s plattformsdirektiv

Det pågår en kamp mot tiden för att få EU:s direktiv om plattformsarbete i hamn. I december såg det ut som om saken var klar, men så gjorde nästan hälften av medlemsländernas regeringar, däribland den finska och den svenska, tummen ner.

pic

Karen Ellemann: Hele Norden i Nato «positivt på alle måter»

Nordisk ministerråds generalsekretær mener det nordiske samarbeidet vil stå enda sterkere når alle de nordiske landene er medlemmer i Nato. Men under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø gjentok Karen Ellemann at det foreløpig ikke er aktuelt med et ministerråd for forsvarsministre.

pic

Insatser på gång för att få full rörlighet i Nordens största arbetsmarknad

Öresundsbron firar 25-årsjubileum nästa år. Trots de goda pendlingsmöjligheter den erbjuder är det fortfarande en bit kvar innan Nordens största arbetsmarknad är fullt integrerad. I år sitter Sverige i förarsätet för Nordiska ministerrådet och högprioriterar större rörlighet i Norden.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment