Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter

Nyheter

Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt

Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.

Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt - Les mer…

NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker

NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker

NordVulk er en av de eldste institusjonene i Norden. Den viste hva den var verdt som rådgiver da vulkanen Eyjafjallajökull stanset flytrafikken i deler av Europa. Nå strømmer lavaen igjen på Island, samtidig som det forskes på hvordan CO2 kan omvandles til stein. Men finansieringen er et stort usikkerhetsmoment.

NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker - Les mer…

Egensinniga Åland firar 100 års självstyrelse

Egensinniga Åland firar 100 års självstyrelse

Ålands självstyrelse fyller 100 år och det firas stort under ett helt år. Självstyrelsen, som man inte ville ha när det begav sig, har förvandlats till en vinstlott och gett ålänningarna goda möjligheter att skapa ett välmående ö-samhälle. Men pandemin har slagit hårt mot Åland där sjöfart och turism är viktiga branscher.

Egensinniga Åland firar 100 års självstyrelse - Les mer…

Intensivåret varvar praktik och språk - och ska ge nyanlända jobb inom ett år

Intensivåret varvar praktik och språk - och ska ge nyanlända jobb inom ett år

I Helsingborg la sig Arbetsförmedlingen i startgroparna så fort regeringen meddelat sitt beslut. Terrängen var därför redan sonderad när Intensivåret körde igång den 15 april i år. En månad senare är 40 arbetssökande kontaktade. En av dem är Mehmet.

Intensivåret varvar praktik och språk - och ska ge nyanlända jobb inom ett år - Les mer…

Unga vill veta mer om arbetsmiljö

Unga vill veta mer om arbetsmiljö

Ett nordiskt projekt vill stärka arbetsmiljökunskaperna för unga redan i grundskolan. Just nu pågår ett arbete med att utveckla korta informationsblock om arbetsmiljö för högstadiet på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Förhoppningen är att det på sikt ska spridas i hela Norden.

Unga vill veta mer om arbetsmiljö - Les mer…

Arbetsplatsen som slagmark: Forskare kritiserar ny metod

Hur ska en arbetsgivare hantera konflikter på en arbetsplats? I Norge har det blivit allt vanligare att utomstående konsulter hyrs in för att göra en ”faktaundersökning”. Utredarna har ofta bakgrund som advokater eller psykologer. Anställda riskerar att utsättas för det som liknar polisförhör – men utan något rättsligt skydd, varnar de två forskarna Bitten Nordrik och Tereza Østbø Kuldova.

Arbetsplatsen som slagmark: Forskare kritiserar ny metod - Les mer…

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto

EU:s informella toppmöte i Porto i Portugal den 7-8 maj, mynnade ut i en deklaration som stärker den sociala pelarens betydelse för samarbetet. Till de nordiska medlemsländernas lättnad nämns inte införandet av minimilöner alls i slutdokumentet.

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto - Les mer…

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket?

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket?

Vilket språk ska Norden ha i sitt framtida samarbete? Den gemensamma skandinaviskan som talas av tre fjärdedelar av befolkningen i de fem nordiska länderna? Eller måste man ta konsekvenserna av en allt sämre språkförståelse och övergå till engelskan? Bygger den nordiska identiteten alls på ett gemensamt språk?

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket? - Les mer…

Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift

Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift

Grønlands råstofeventyr må ikke ske på bekostning af grønlænderes sundhed, velfærd og jobmuligheder. Det var det klare signal fra vælgerne, da Grønland 6. april 2021 valgte nyt parlament og fik en ny koalitionsregering.

Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift - Les mer…

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs - Les mer…

Ny teknik inte tillräckligt för att stärka funktionshindrade i arbetslivet

Ny teknik inte tillräckligt för att stärka funktionshindrade i arbetslivet

Kan utvecklingen av ny teknik, främst genom digitalisering, göra att personer med funktionsnedsättning kommer att klara sig bättre i arbetslivet än tidigare? Svaret som ges i en ny rapport från Nordens välfärdscenter är inte uppmuntrande.

Ny teknik inte tillräckligt för att stärka funktionshindrade i arbetslivet - Les mer…

Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen

Ännu ett EU-direktiv som handlar om löner är nu på gång. Nu gäller det insyn i lönesättningen och syftet är att förbättra efterlevnaden av principen om lika lön mellan män och kvinnor. Förslaget sägs vara inspirerat av vad goda erfarenheter från Danmark och Sverige, men skiljer sig en hel del från vad som gäller här.

Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen - Les mer…

Fælles kriseberedskab skal sikre mobilitet i Norden

Det vil kræve intensiveret nordiske samarbejde, før borgere i Norden har samme tillid til at søge arbejde, studere eller købe fritidshus i et andet nordisk land som før coronakrisen. Det var budskabet ved en konference om grænsehindringer på Nordens Dag.

Fælles kriseberedskab skal sikre mobilitet i Norden - Les mer…

Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda

Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda

I Sverige talades det om att Finland ”stängde gränsen mot Sverige”. På finsk sida beskrevs det som ”inre gränskontroller enligt Schengenavtalet”. Mer än ett år har gått sedan coronapandemin förändrade vardagen i den mest sammanvuxna regionen i hela Norden – Torneå och Haparanda.

Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda - Les mer…

Norden – som en familj i behov av terapi?

Norden – som en familj i behov av terapi?

Pandemin har utmanat både det nordiska samarbetet och tilliten mellan medborgare i Norden. Men många av framtidens utmaningar kräver att länderna gör gemensam sak, som klimat, välfärd och hållbart byggande. Det nordiska samarbetet är livsviktigt, betonar Finland, ordförandeland i Nordiska Ministerrådet 2021.

Norden – som en familj i behov av terapi? - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment