Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Redaksjon
Redaksjon
Om oss

Redaksjon

| Foto: Tomas Bertelsen

Redaksjonen består av ansvarlig redaktør Björn Lindahl og faste frilansjournalister og fotografer i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.

Foto: Tomas Bertelsen 

 Björn Lindahl, ansvarlig redaktør

"Jag har jobbat som korrespondent för olika nordiska medier i Oslo, Norge sedan 1981. De första åren för Dagens Nyheter, därefter TV4, Göteborgs-Posten, Politiken och Svenska Dagbladet. Var också krönikör för finska medier. Har med åren insett att jag inte bara flyttat till Norge, men emigrerat dit. Har varit frilansjournalist för Arbeidsliv i Norden sedan 2001, deltidsanställd från 2009 och tog över som chefredaktör i juli 2019." 

Telefon: + 47 92417828 

blindahl@online.no

Foto: Tomas Bertelsen

Kerstin Ahlberg, redaktør for  EU & arbetsrätt som gis ut av Institutet för social civilrätt ved Stockholms universitet.

"I hela mitt yrkesliv har jag skrivit om arbetslivsfrågor. Ända från starten har jag också varit en inbiten nordist, både i arbetet och i privatlivet. Det började 1970 på tidningen Arbetsmiljö som hade utbyte med sina motsvarigheter i de andra nordiska länderna. Det fortsatte på tidningen Lag & Avtal där jag på 80-talet började skriva om vad ett eventuellt EG-medlemskap skulle innebära för arbetsrätten. 1997 fick jag så frågan om jag ville starta ett nordiskt nyhetsbrev om samspelet mellan EU:s regler och EU:s politik å ena sidan och de nordiska ländernas nationella arbetsrätt å den andra. Jag tackade ja, och i år firar det nyhetsbrevet 25-årsjubileum. Jag är nördigt intresserad av ämnet men jag har förstås ett annat liv också. Då knarkar jag skönlitteratur och frossar i språk."

Telefon: +46 (0)8 16 32 86

Kerstin.Ahlberg@juridicum.su.se

Redaksjonen samarbeider dessuten fast med følgende journalister i Norden: 

Foto: Tomas Bertelsen

Danmark                             

Marie Preisler, journalist København

"Selvstændig nyhedsjournalist med en baggrund i det danske nyhedsbureau Ritzau. Skriver om alle komplekse emner, der skal formidles kort og skarpvinklet. Især om aspekter af arbejdslivet og om veje til, at alle børn og unge kan få en uddannelse og mestrer deres eget liv. Er også uddannet psykoterapeut og arbejder med at forebygge stress blandt unge og i familier. Private passioner: elsker havsvømning og skriver på den store nordiske samtidsroman."

Telefon: +45 26717780

marie@preisler.com

Foto: Tomas Bertelsen

Finland

Bengt Östling, journalist i Helsingfors

"Jag är nyhetsreporter inom politik och samhälle vid Yleisradio  i Helsingfors. Tidigare korrespondent i USA, med placering i New York, under åren 2017-2019 och i Norden, Stockholm 2011-2013. Har också jobbat på Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn och Ålands landskapsregering i Mariehamn."

bengt.ostling@yle.fi

twitter.com/bengtostling

Telefon: +354 891 7074

Foto: Tomas Bertelsen


Island

Hallgrímur Indriðason

"Jeg er reporter på utenriksavdelingen i RUV, Islandsk kringkasting, hvor jeg spesielt dekker nordiske saker. Jeg har vært journalist siden 1997, foruten et år hvor jeg jobbet i Litauen for NATO Enhanced Forward Presence. Mine største interesser er sport og musik.

hallgrimur.indridason@ruv.is

Norge

Bjørn Lønnum Andreassen

bjorn@frilans-andreassen.no

Foto: Privat

Line Scheistrøen

Frilanser med et hjerte for arbeidslivsjournalistikk, Norden og verden forøvrig. 

Jeg er utdannet journalist og jobbet som lokaljournalist i Narvik i mange år før jeg flyttet sørover. Jeg var ansatt i LO Media fra 2003-19, hvor jeg i all hovedsak jobbet som journalist i magasinet LO-Aktuelt. Ga også ut boka «Folkets Hus» sammen med kollega Sissel M. Rasmussen.

Etter noen år som organisasjonsmenneske i Norsk Journalistlag, ble savnet av journalistikken for stort og her er jeg tilbake som frilanser.

Når jeg ikke er på jobb finner du meg oftest på tur i marka, på fjellet og på vannet, løpende eller gående med og uten husky’n og familien. Forsøker å leve etter mottoet: «Livet er best ute». 

Tel: +47 950 33 440

skriveline@gmail.com 

Foto: Tomas Bertelsen

Sverige                    

Gunhild Wallin, journalist Stockholm

"Som nybliven journalist bodde jag i Oslo under några år på 80-talet. Det blev grunden till en livslång kärlek till Norge, vilket har förstärkts och kommit att omfatta alla de nordiska länderna under de senaste 20 årens arbete med Arbeidsliv i Norden. Jag har som journalist i huvudsak haft inriktning på arbetsmarknad och arbetsliv, etik och äldreomsorg. Jag har varit reporter, chefredaktör och medverkat i flera böcker inom dessa områden. På senare år har jag också skrivit texter till utställningar. Min drivkraft är att lära nytt, förstå sammanhang och förklara företeelser på ett begripligt sätt, gärna genom berättelser som ligger lite vid sidan av det mediala rampljuset.

Telefon: +46 708 138792

gunhild.wallin@bredband.net

Foto: Tomas Bertelsen


Sverige

Fayme Alm

"Aktiv och utbildad journalist. Stor nytta och glädje av att också vara utbildad bibliotekarie. Samt att som kommunikationskonsulent i det dansk-svenska teamet ha etablerat och utvecklat den tvåspråkiga sajten oresunddirekt.com i samband med att Öresundsbron knöt ihop danska och svenska fastlandet. Verksam i Danmark under sammanlagt närmre tio år. I Sverige sedan 2013 och numera från Nyhamnsläge på Kullahalvön i nordvästra Skåne. 

Vill bidra till att alltfler – både innanför och utanför Norden – får veta mer våra välfärdsländer. Vad är bra? Vad kan bli bättre? Vilka utmaningar står vi inför när det kommer till inkludering så att vi får en arbetsmarknad som speglar befolkningen? Det vill jag undersöka och skriva om."

fayme.alm@faymedia.se

Foto: Tomas Bertelsen


Færøyene

Rólant Waag Dam, journalist Tórshavn

"Jeg arbejdede i ti år for Færøernes største private medievirksomhed, Miðlahúsið, hvor jeg blandt andet skrev artikler til avisen Sosialurin, lavede radio for Rás2 og var deres korrespondent i København i en årerække. De seneste mange år har jeg arbejdet for Færøernes public service medie Kringvarp Føroya. Jeg har været redaktør på både tv-, radio- og sportnyheder. Jeg har dækket lokalpolitik, terror i udlandet, kultur og gastronomi. Udover mit arbejde for Kringvarp Føroya har jeg i mange år været fast freelancer for Danmarks Radio og skrevet en række artikler til forskellige medier - både færøske og nordiske."

rolantwaagdam@gmail.com

Åland

Helena Forsgård, journalist Mariehamn

helena@vikan.ax

Foto: Tomas Bertelsen

Oversetter

Lars Bevanger, journalist og oversetter, Manchester, Storbritannia.

"Jeg jobber som frilans radio-, nett- og printjournalist i tillegg til at jeg oversetter mellom skandinaviske språk og engelsk. Jeg har bakgrunn fra BBC World Service, BBC News og NRK, og jobber også for andre internasjonale mediehus. Jeg er bosatt i Manchester, England, og dekker alt fra politikk til klima og kultur – både fra Storbritannia og Norge. Det meste av min fritid går med på å løpe i Peak District."

lbevanger@gmail.com      

Fotograf, Danmark

Tomas Bertelsen

mail@tomasbertelsen.dk

Fotograf, Finland

Cata Portin

cata.portin@hbl.fi

Fotograf, Norge

Ilja C. Hendel

post@iljahendel.com

Fotograf, Sverige

Marcus Gustafsson

info@marcusgustafsson.se

Redaksjonsmøte

Fra venstre: Björn Lindahl, Kerstin Ahlberg, Rólant Waag Dam, Fayme Alm, Hallgrímur Indriðason og  Bengt Östling.

Marie Preisler skjult og Gunhild Wallin med ryggen mot kamera.

h
This is themeComment