Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2002

Innsikt og analyse 2002

Barriärer för pendlare över Öresund
Har Öresundsbron lett till den integration mellan Sverige och Danmark som politikerna önskade? Nej, är det enstämmiga svaret från forskare, näringsliv och politiker på båda sidor av Sundet. De problem som förhindrar integrationen på arbetsmarknaden är kartlagda, men den politiska viljan att lösa dem är ännu inte på plats. Dessutom finns en rad kulturella skillnader mellan danskar och svenskar som försvårar samarbetet.
Skatteproblem på Novo Nordisk
När Danmarks största läkemedelskoncern, Novo Nordisk, skulle etablera en ny skandinavisk försäljningsenhet valde man att lägga den i Malmö. Dotterbolaget i Danmark lades ned och 40 danskar började i augusti 2000 att pendla till det nya kontoret i Malmö. För de danska pendlarna uppstod då en rad problem.
Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början
Ronnie Schou Andersen, 25 år, är dansk och arbetar som kvalitetsansvarig på försäljningsfirman d line i Köpenhamn. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från Danmark till Sverige, närmare bestämt Lund.
Stark tro på lokalt fokus
Det är framför allt på den lokala nivån som utvecklingen av sysselsättningen kommer att ske. Det var ett av budskapen i EU-parlamentariker Barbara Weilers avslutningsord på ”Employment week”, som hölls i Bryssel i november
Ålänningar sökes
Medan Finland i stort strider mot arbetslösheten, utkämpas på Åland en helt annan batalj. Den lilla ön, med 26 000 invånare, formligen skriker efter arbetskraft. I en bred kampanj försöker man nu locka bland annat välutbildade ålänningar att återvända.
Snurr på utvecklingen
Åland är en av de rikaste regionerna inom Europeiska Unionen. Men det stora beroendet av sjöfarten kan bli ett problem och fler välutbildade måste lockas till ön.
Storstadens möjligheter lockar
Hösten 1993 flyttade åländskan Johanna Jahrén till Sverige för högskolestudier. Idag har hon ett stimulerande bankjobb i Stockholm.
Drömjobbet fanns på ön
- Bor man på en sån här liten holme, vill man i något skede av livet ut och se sig om.

Side-alternativer

This is themeComment