Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2002 i Snurr på utvecklingen
Innsikt

Snurr på utvecklingen

| Text: Sören Viktorsson,

Åland är en av de rikaste regionerna inom Europeiska Unionen. Men det stora beroendet av sjöfarten kan bli ett problem och fler välutbildade måste lockas till ön.

- Att vi ska bli 30 000 är kanske en överdrift. Men för att Åland ska kunna behålla välfärden behöver vi bli fler, fastslår öns "regeringschef", lantrådet Roger Nordlund. 

När EU:s statistikorgan Eurostat nyligen presenterade BNP-siffror för unionens 211 regioner, låg Åland mycket väl framme. Med 31.836 euro per capita slog ålänningarna såväl Sverige (25.695 euro) som Finland (23.327 euro). 

Splittrar man upp Finland regionalt, ligger dock Helsingforsområdet före Åland. En orsak till Ålands välstånd är färjetrafiken. Av en arbetskraft på cirka 12 500 personer är 900 direkt sysselsatta inom sjöfarten. Men sjöfarten är inte ohotad. Sveriges regering har beslutat, att svenska redare ska slippa betala sociala avgifter. 

- Kan inte Finlands regering komma med ett konkurrenskraftig motbud, så är vår sjöfarts framtid i fara, förklarar lantrådet. 

Till de framgångsrika företagen på Åland hör Nordens ledande potatischipsfabrik i Saltvik samt Optinova, som tillverkar finoptiska kablar. Men landskapsstyrelsen, som utöver centerpartisten Nordlund består av ytterligare två centerpartister och tre liberaler, vill se ett mer differentierat näringsliv.

– Vi har idag närmare 2 000 småföretag på ön. Många av dem, exempelvis inom IT och reklam, har en utvecklingspotential. Men för det krävs att fler utbildade människor flyttar hit. Ett konkret initiativ för att göra öns näringsliv attraktivare kallas "Wheelit". På svenska betyder det ju "Att få något att rulla", men på åländsk dialekt är det även synonymt med "rejält" eller "ordentligt".

- Det startade för två år sedan. Tillsammans med representanter för de ledande företagen här besökte vi företag inom bland annat IT i Stockholm. 

Och resultaten..? 

- Har inte låtit vänta på sig. Eftersom Åland är ett litet samhälle, men med alla funktioner, har Ericsson börjat testa sina nya mobiltelefoner här i samarbete med vårt eget mobiltelefonföretag ÅMT.

- Vi börjar till hösten att bygga vår egen IT-by och bredband håller på att dras över hela ön. Vi tror att en infrastruktur på topp lockar unga människor att söka jobb här. 

Men kan Åland verkligen konkurrera med Stockholms nöjesutbud?

- Jag tycker det är naturligt att unga människor efter studierna vill se sig om i världen och skaffa erfarenheter. 

- Men när det börjar bli dags att skaffa familj, har vi klara konkurrensfördelar, med välutbyggda daghem och grundskolor samt gymnasium. Ska återflyttning till Åland få riktig fart, måste dock bostadsbristen byggas bort. 

- De närmaste åren hoppas vi att 200 till 300 hyreslägenheter ska byggas. Landskapsstyrelsen har tagit fram ett program med fördelaktiga lån. 

Hur ser då Åland ut år 2010? Har då varenda exilålänning (de lär vara närmare 15 000) flyttat åter?

 - Knappast, svarar lantrådet Nordlund och skrattar. Men vi hoppas att många av dem gjort det. 

- Förresten vänder vi oss inte bara till ålänningar i världen. Visste du att vi har 600 personer med svenskt medborgarskap på ön?

 

h
This is themeComment