Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2011

Innsikt og analyse 2011

Britiske fagforeninger på krigsstien

Britiske fagforeninger på krigsstien

- Dette er bare begynnelsen, sa fagforeningsleder Len McCluskey da nesten to millioner statlig ansatte den 30. november gikk ut i Storbritannias største streik på 30 år. Skoler, sykehus, havner og flyplasser ble rammet. David Camerons regjering kalte streiken uansvarlig og fagforeningene militante, men mer enn 60 prosent av briter støttet streiken. Britiske fagforeninger tror de står foran et veiskille med fornyet støtte og makt.

Britiske fagforeninger på krigsstien - Les mer…

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Hva fikk hundrevis av unge til å gå amok i Manchester og andre britiske byer i august? Debatten har gått høyt i ukene etter opptøyene som kostet fem mennesker livet og millioner av pund i ødeleggelser. Høyresiden skylder på moralsk forfall, venstresiden skylder på budsjettkutt og sosial nød. I Manchester har opptøyene satt søkelys på det store og voksende gapet mellom fattig og rik.

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer - Les mer…

Behövs EU-regler om gränsöverskridande kollektivavtal?

I år ska arbetstagare i Danmark, Finland, Norge och Sverige få besked om hur många aktier var och en har tjänat in i det franska företaget Suez S.A. Det är innebörden av ett kollektivavtal som gäller för alla anställda i koncernens bolag världen över. Sådana här gränsöverskridande avtal har blir allt vanligare. Men kan en arbetstagare i t.ex. Danmark vara säker på att få vad hon har rätt till enligt ett kollektivavtal som slutits i Frankrike?

Behövs EU-regler om gränsöverskridande kollektivavtal? - Les mer…

Jobbet först för nyanlända till Sverige

Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.

Jobbet först för nyanlända till Sverige - Les mer…

Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem

Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.

Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem - Les mer…

EU får större roll i lönebildningen

Hur höga löner vi ska ha i de nordiska länderna och hur löneförhandlingarna ska gå till är inget som EU bestämmer. Det står uttryckligen i EU:s fördrag. Men det kan faktiskt bli följden för Danmark, Finland och Sverige enligt nya regler som nu är på väg att antas.

EU får större roll i lönebildningen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment