Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2011 i Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem
Analyse

Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem

| Av Carl-Gustav Lindén

Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.

I världen för mobiltelefoner och tjänster finns för tillfället fyra ekosystem i vilka utvecklingen sker. Nu överger finska Nokia Symbian, som alltså är den samling program som driver bolagets mobiltelefoner. Kvar blir Googles Android, Apples iOS och Microsofts Windows-system.

När Nokia nu går över till Windows, som utvecklas av det amerikanska företaget, blir tusentals Symbian-programmerare arbetslösa. I Finland handlar det om ungefär tretusen personer. För hälften väntar arbetslöshet medan den andra hälften får en ny arbetsgivare i form av konsultföretaget Accenture.

Det här är en av de största omläggningarna på den finländska arbetsmarknaden någonsin.

Läget för dem som tvingas bort är ingalunda hopplöst. Det handlar trots allt om personer med en kompetens som är efterfrågad globalt och redan nu har många internationella företag meddelat att de vill ta över f.d. Nokiaanställda. Det amerikanska teknologiföretaget Intel har till exempel redan beslutat öppna två nya forskningsenheter i Finland.

Svårt läge 

Totalt berörs sjutusen personer av omställningen. Med tanke på att Nokias verksamhet för mobiltelefoner sysselsätter omkring 60 000 personer handlar det alltså om mer än tio procent av de anställda överlag och var fjärde anställd i Finland.

- Detta innebär personalnedskärningar. Läget är svårt. Vi försöker tillsammans med arbetstagare och kompanjoner hitta sysselsättningsmöjligheter på sikt för vår kompetenta personal, säger Nokias vd Stephen Elop.

Uppsägningarna var mindre omfattande än väntat och arbetet fortsätter på alla de orter där Nokia verkar. I det värsta scenariot hade 5000-6000 tvingats gå.

Pertti Porokari, vd vid Nya ingenjörsförbundet, hoppas ändå att lösningen där totalt tretusen anställda övergår i Accentures tjänst inte betyder att de blir arbetslösa i ett senare skede. Då handlar Nokias agerande bara om att dra sig undan sitt ansvar.

Elop försäkrar att så inte är fallet. I samarbete med Accentures ledning har parterna noggrant gått igenom vilka personer som har utsikter att lyckas hos konsultföretaget.

Nya företag bildas

Det finns också hopp om att de som lämnar Nokia kommer att starta nya företag. I den bästa av världar kan Finland alltså se fram emot en situation där hundratals nya snabbväxande IT-företag dyker upp. Ett samarbete mellan Nokia, teknologicentralen Tekes och kontorsföretaget Technopolis - Nokia Technopolis Innovation Mill - har hittills resulterat i 19 nya företag och ett hundratals arbetsplatser. Tanken med projektet är att Nokia delar ut patent som inte används kring vilka folk kan skapa nya affärsidéer.

Förutom Nokiaanställda berörs även personalen hos underleverantörerna och deras situation är mer utsatt. Nokia och staten kommer att stöda de som blir arbetslösa med allehanda åtgärder men hos underleverantörer som Digia, Tieto, Ixonos tvingas Symbianexperterna gå utan liknande stödåtgärder.

Nokias nya strategi, som baserar sig på ett nära samarbete med Microsoft, har utarbetats under ledning av den nya chefen Stephen Elop. Han tillträdde i september och nu tilltar spekulationerna om hela operationen egentligen bara var ett sätt för den amerikanska datajätten att komma över rivalen Nokia billigt. Sedan Elop i februari meddelade om samarbetet med Microsoft har aktiekursen sjunkit med en fjärdedel. 

Tappar mark 

Elop lovar att nya uppsägningar inte kommer, men Nokia förlorar marknadsandelar och ingen kan garantera jobbsäkerhet i en situation där nedgången fortsätter. Nokias konkurrent, svenska Ericsson, lade till exempel av halva sin personal under de svåra åren i början av 2000-talet. Nokia har 130 00 anställda världen över och om marknadsproblemen fortsätter hos världens största tillverkare av mobiltelefoner är deras öde osäkert.

Oron i Finland är stor för vad uppsägningarna kan innebära. Det handlar inte bara om arbetsplatser vid landets industriella flaggskepp utan också om den offentliga sektorn där såväl utbildning av ingenjörer som satsningar på forskning och utveckling är uppbyggda kring Nokias behov. Den nya regeringen krävs nu på en aktiv politik för att säkra den här sektorns framtid.

-  Nu behövs en nationell tillväxtstrategi och det kommande regeringsprogrammet måste omfatta ett finansieringspaket som säkrar den nya och växande programvaruindustrins framtid i Finland, säger ordförande Juri Aaltoen vid tjänstemannaförbundet Erto.

h
This is themeComment