Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2021 i Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde?
Leder

Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde?

| Av Björn Lindahl, chefredaktör

När coronapandemin bröt ut i början år 2020 blev det snabbt ett brutalt, världsomspännande fall på börserna, arbetslösheten sköt i höjden i en aldrig tidigare skådad fart i många länder, flygtrafiken i det närmaste upphörde. När pandemin nu klingar ut är vägen tillbaka mer olik.

Allt fler gränser öppnas och så smått återvänder vi till arbetsplatserna, de av oss som haft förmånen att kunna jobba hemma. Andra, som de som jobbar inom vården, kan pusta ut.

Medierna fylls inte längre till brädden av corona. Det politiska stilleståndet under pandemin lättar och får sitt uttryck i att den första svenska statsministern någonsin fälls i ett misstroendevotum. I den norska huvudstaden skedde ett liknande uppror, denna gång mot miljöpartiets borgarråd Lan Marie Berg, som tvingades avgå. I stället siktar hon in sig på stortingsvalet i september. Även i Island blir det parlamentsval till hösten.

Coronapandemin kommer till sist få sina historieskrivare. Vi skildrar den genom att se på hur en industri, en mathall och kyrkan berördes i staden Höganäs. De tre kvinnor som Fayme Alm intervjuat har en gemensam inställning: Det gällde att stå till tjänst.

Framöver kommer vår vardag att fyllas med mindre existentiella frågor, som hur ska vi klä oss när vi kommer tillbaka till kontoret? Bengt Östling och Cata Portin har gjort en djupdykning i den finska modebranschen. På Åland är det redan full fest – där kommer 100-årsfirandet av landets självstyrelse pågå ett helt år.

Det betyder inte att det bara är flärd i det här numret. Vi rapporterar om den danska Ydelseskommissionen, som vill reformera i den statliga bidragsfloran, bland annat för att kunna prioritera de arbetslösas barn. Och hur går det med Lagen om anställningsskydd i Sverige? En kompromiss hade nåtts bara några veckor innan regeringskrisen bröt ut.

Det är inte ofta vi kan hävda att vi har ett perspektiv på flera miljarder år. Men vår nye medarbetare i Island Hallgrímur Indriðason, presenterar NordVulk. Det är en av de äldsta nordiska institutionerna som går mot en mer osäker finansiell framtid, samtidigt som det pågående vulkanutbrottet i Geldingadalir är en påminnelse om vilka krafter som finns i det inre. För några år sedan blev hela Europa påverkat av askmolnen från Island. Men vulkanologi ger också kunskap om hur klimatgaser kan lagras i sten, viktigt när målet om en klimatneutral ekonomi ska nås.

Allt för ofta koncentrerar vi oss om att möte de faror som vi redan brottats med. Under temasessionen i Nordiska Rådet kommer ett nytt hot – cyberangreppen – att debatteras. Kan vi få en nordisk samsyn i hur de bör bemötas?

Vad som behövs är också en genomgripande diskussion om det nordiska samarbetet. Som Nordregios chef Rolf Elmér formulerar det i Gunhild Wallins intervju:

- Det var överraskande att det var så enkelt att stänga gränserna, jag trodde att de öppna gränserna var mer skyddade än så. Men när pandemin kom visade sig mycket av samarbetet vara en ”vackert väder”-konstruktion, som inte klarat den stress som pandemin inneburit. 

Vi önskar våra läsare god läsning och en god sommar!

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment