Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2022 i Vad är ett ”riktigt” arbete?
Leder

Vad är ett ”riktigt” arbete?

| Av Björn Lindahl, chefredaktör

Vårt behov av att ses och uppskattas betyder ofta lika mycket, eller mer än lönen. Men hur går det när arbetsledaren är en algoritm? Vårt tema denna gång är artificiell intelligens, AI, och det nordiska arbetslivet. Ganska mycket att bita i, så det kan inte bli mer än några små nedslag.

- Vilka möjligheter innebär AI för de nordiska länderna? En rapport tar upp styrkor och svagheter i alla de nordiska länderna.

-  Hur ska dataprogram som fattar arbetsledande beslut utvecklas så att de inte leder till människor förlorar kontrollen över sitt eget arbete? Den europeiska arbetsmiljöbyrån har reflekterat över det.

-  Vad sker när AI används i rekryteringsprocessen? Varför blev det i ett fall som forskaren Moa Bursell studerade mindre mångfald när AI användes, trots att målet vara att få en bredare rekrytering?

Som en kontrast till dagens omvälvningar har vi besökt den tidigare bruksorten Fiskars, nio mil från Helsingfors. En gång tillverkades Fiskars berömda verktyg här, men produktionen flyttades till andra platser och utlandet.

I stället flyttade guldsmeder och bagare, konstnärer och författare har nu samlats i en ”urban by”.

Området tar idag emot 200 000 turister årligen. Det har 600 invånare och 50 företag som sysselsätter 200 arbetstagare året om.

De gamla arbetarna hade svårt att acceptera det som skedde, berättar Rauno Sairinen, professor och miljöpolitiker, som skrivit en bok om Fiskars. Det är speciellt en mening om hur de äldre arbetarna reagerade som bet sig fast när jag läste texten:

”Det var olika världar som möttes. Det som krockade var deras syn på arbetet. De kunde inte riktigt förstå sig på kulturbranschen och turismen som en form av egentligt arbete.”

I takt med att AI tar över många arbetsuppgifter som människor gör idag, kommer det att uppstå liknande omvärderingar av vad som är ett riktigt arbete?

I olika skeden av livet kan det vara extra viktigt att antingen få ett jobb eller att få slippa det – för att ta hand om sitt nyfödda barn, till exempel.

Vi skriver om vad som ska till för att sårbara ungdom ska inkluderas i arbetslivet. En ny nordisk rapport går igenom vad som egentligen fungerar.

Dessutom fortsätter vi att se på hur föräldraledigheten är utformad, denna gång i Finland och Island.

Till sist ser vi också på hur det svenska valet kan komma att påverka arbetslivet i Sverige, efter att Ulf Kristersson från Moderaterna har fått i uppdrag att bilda en borgerlig regering. Vi granskar också påståendet som ofta kommer mot slutet av svenska valkampanjer: är det verkligen utlandsrösterna som avgör?  

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment