Arbeidsmarked
Når språk og regelverket setter grenser i Norden
Fri bevegelighet i Norden er et ideal vi liker å løfte fram. Likevel møter pendlere og bedrifter praktiske hindre i hverdagen. Nå skjerpes innsatsen for å fjerne barrierene – mens Øresundsbroen markerer 25 år som symbol på en felles region i to land.
Svenske Sofia er sykepleier i Norge - etterlyser enklere regelverk
Svenske Sofia Krogh trives i jobben i Indre Østfold i Norge. Lønna og pensjonen er god og kollegaene fine. Likevel har sykepleieren flere ganger vurdert å slutte og jobbe i nabolandet Norge. Papirarbeidet tærer på motivasjonen.
Öresundsbron 25 år i en region som skapar dynamik
Nordens största arbetsmarknad firar i år 25 år av en fast förbindelse mellan två länder – i en gränsregion utan egen lagstiftning. I stället ska två stater samordna och samarbeta utifrån respektive lands egna lagar och regler.
Grensetjenesten: "Det skal være lett å gjøre rett"
I snart 30 år har ansatte på Grensetjänsten Norge–Sverige på Morokulien gitt hjelp til folk og virksomheter som krysser grensen. Kikki Lindset og Oskar Danielsson har mange års erfaring med å løse grensehinder for svensker og nordmenn.
Kanske ett gränshinder? Falska vänner i sängen
De har kallats falska vänner och språkfällor; ord som försvårar språkförståelsen över gränserna. Det handlar om ord som man tror man förstår, men ändå blir fel. De låter lika men kan betyda helt olika saker i de nordiska språken.
Ny dansk lov mod social dumping på byggepladser
Højere bøder og et akut stop for arbejdet på byggepladser. De værktøjer har Folketinget givet Arbejdstilsynet i kampen mod social dumping i byggeriet, hvor det stigende antal immigrantarbejdere arbejder og for nogle med livet på spil.
Samarbeidsministrene skal tettere på arbeidet med grensehinder
Nytt seksårig program skal styrke arbeidet for fri bevegelighet i Norden. Målet er å fjerne flere grensehindre, styrke mobiliteten og sikre bedre politisk eierskap i arbeidet for fri bevegelighet.
Ett "Laval 2.0"-mål på gång i Arbetsdomstolen?
Får svenska fackföreningar vidta stridsåtgärder mot utländska företag för att de ska betala tjänstepension för sina utstationerade anställda? Det är frågan i ett nytt mål i Arbetsdomstolen som har likheter med det beryktade Laval-målet som fick omvälvande konsekvenser i de nordiska länderna.
Hva kan kommuner i Norden lære av hverandre?
Hva skjer når skolen i nabolaget står i fare for å bli lagt ned? Når kommunen ikke har hender nok i helse- og omsorg? Kommuner i Norden står foran like utfordringer. Hvordan løse dem?
Lille, sterke Utsira – Norges minste kommune
Da Julie Faldt Faurholt i ung alder flyttet fra Danmarks minste kommune, øya Læsø, var hun fast bestemt på at hun aldri igjen skulle bo på et så lite sted. Men langt mindre er øya hun i dag bor på. Med 217 innbyggere er Utsira Norges minste kommune.
Rika på järnmalm, fattiga på invånare
I Pajala i norra Sverige är kommunen glad för gruvan, men brottas samtidigt med att behålla och rekrytera egen personal.
Kommune-Danmark skal forene frihed og kontrol
‘Frisættelse’ er tidens store emne i dansk kommunal- og landspolitik som mulig nøgle til at levere velfærd til borgerne med færre ressourcer og mangel på arbejdskraft. Helsingør Kommune har gode erfaringer, men det kommende kommunalvalg er en joker.
Finländarna går till val, varierande intresse för lokala angelägenheter
I april är det kommunalval i Finland. Samtidigt väljs fullmäktige i 21 så kallade välfärdsområden, som efter vårdreformen ansvarar för social- och hälsovården.Men intresset för att kandidera och rösta verkar minska. Kanske på grund av sämre ekonomi och minskad makt i kommunerna. Eller för att valen hålls för ofta.
Seks utfordringer som truer velferden
Aldrende befolkning, mangel på arbeidskraft og økte kostnader setter press på kommuner i hele Norden. Utfordringen blir å levere gode tjenester i takt med innbyggernes økende forventninger, mener de nordiske kommuneorganisasjonene.
Laksepenger gir liv på Frøya
Millioner fra oppdrettsnæringen bidrar til fellesskapet og til aktiviteter på Frøya – fra karneval og språkkafé til nedbetaling av kommunal gjeld. Men kommunen er sårbar fordi den er veldig avhengig av én næring.
Färre unga och fler omsorgsbehövande äldre – hur ska arbetskraften räcka?
Mellan åren 2013 och 2023 ökade antalet människor i åldern 25 till 60 år med 455 000 personer i Sverige. Fram till 2033 räknas tillväxten i samma åldersgrupp bli 13 000 personer. Utvecklingen är likartad i hela Norden och EU – en utveckling som i många kommuner och regioner leder till stor brist på arbetskraft.
Likestilling i Norden: Hvor står vi?
I flere tiår har vi snakket og skrevet om likestilling. Kjedelig? Absolutt ikke, for det er fortsatt aktuelt. Årets likestillingsbarometer fra Arbeidsliv i Norden forteller at veien til et likestilt Norden er lang. Men likestilling handler ikke bare om statistikk og barometer. Det handler også om enkeltmenneskers muligheter og valg.
12 råd for å få flere i utsatte grupper inn i arbeidslivet
Behovet for å øke arbeidsmarkedsdeltakelsen blant utsatte grupper i Norden har lenge stått høyt på agendaen i Nordisk ministerråd. I en ny rapport pekes det på fleksibilitet, individtilpasset støtte og samarbeid med bedrifter som nøkkelen til suksess. NAV-ansatte i Trondheim er allerede i gang med å arbeidet.
När kvinnor går framåt – riskerar män att halka efter?
Betydligt fler kvinnor har högskoleutbildning än män och särskilt gäller det landsbygden. Utvecklingen ser likadan ut i alla nordiska länder och har gett många kvinnor ett bättre liv med högre sysselsättning och lön. Men utvecklingen visar också att män halkar efter.
Grønlands arbejdsmarked forsvarer den nordiske model
De faglige hovedorganisationer i Grønland har fælles front i forsvar for den nordiske model på det grønlandske arbejdsmarked men vurderer truslen fra USA forskelligt.
Side-alternativer