Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Bærekraftig arbeidsliv

Bærekraftig arbeidsliv

Lone Schmidt: Hjælp Nordens unge til at få børn tidligere
Kvindelige medarbejdere i store amerikanske virksomheder kan som personalegode få nedfrosset æg og udsætte at få børn. En førende dansk ekspert i infertilitet anbefaler Nordens arbejdsgivere og regeringer at gå den modsatte vej og støtte unge i få børn som studerende eller nyansatte.
Hoten mot svensk socialvård fick stora konsekvenser för de anställda - nu ska straffen skärpas
Hot och trakasserier mot offentliganställda är omfattande och ökar. Det får stora konsekvenser för enskilda tjänstemän och riskerar i förlängningen att urholka det demokratiska systemet. En ny offentlig utredning föreslår nu en straffskärpning för våld och hot mot tjänstemän, liksom att förtal av tjänstemän blir ett nytt brott.
Tre motstridiga energiutmaningar för Norden
Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.
Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt
Island kommer sannolikt att bli det första helt koldioxidneutrala landet i världen. I den nuvarande europeiska energipriskrisen är landet en ö av stabilitet.
När hållbarheten blir mode
Cirkulär ekonomi är bara en del av arbetet med att göra våra samhällen grönare. Men det är något som är konkret och där det är lätt att se resultat. I det här numret har vi begreppet som tema och hur det påverkar handeln, modet och textilindustrin.
Finland visar vägen mot cirkulär ekonomi
Finland vill ta på sig ledartröjan för en global omställning till cirkulär ekonomi. För att nå dit har landet tagit ett helhetsgrepp och låtit rita upp världens första nationella vägkarta på nödvändiga åtgärder.
EU-initiativ vill göra cirkulära produkter till det nya normala
Hållbara och cirkulära produkter kommer att bli det nya normala på EU-marknaden. Det är i alla fall tanken bakom EU-kommissionens initiativ till en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som nu nagelfars inom EU:s beslutsmaskineri.
Hållbarhet ger nya jobb i handeln - Clas Ohlson satsar på att hyra ut
Ett av flera företag som vill utmärka sig på klimatområdet är Clas Ohlson. Man har satt upp ett mål om att vara klimatneutral och cirkulär i hela värdekedjan år 2045 och har redan kommit en bit på väg.
Så blir skänkta textilier nya kläder hos Remake
Mode och textil är en av de stora miljöbovarna. Det handlar om hur råvaran kommer till, om arbetsmiljöer och miljöförstöring både i processen till färdiga plagg och transporter. Det finns nytänkande i alla led för ett mer cirkulärt mode, men det är en stor skuta att vända.
Krav om bæredygtighed ved Copenhagen Fashion Week
For første gang nogensinde stiller Nordens største modeuge krav til deltagende modebrands om bæredygtighed. Der er en ny epoke, men vejen til bæredygtig modeindustri er lang, vurderer ekspert.
Vårdpersonalen ser fram emot skärpta regler för dygnsvila
Minimum 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Det är resultatet av förhandlingar mellan svenska fackförbund och arbetsgivare. Efter att den europeiska kommissionen ifrågasatt vissa delar av det svenska kollektivavtalet om arbetstider blev det nödvändigt att skärpa reglerna.
Från blygsamma miljömål till världens mest hållbara region
Den 23 mars var det 60 år sedan Helsingforsavtalet undertecknades. Det trädde i kraft den 1 juli det året och innebar bland annat att det nordiska ministerrådet upprättades, som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan.
Går den gröna omställningen för fort?
Alla de nordiska länderna är eniga om att det behövs en grön omställning för att förhindra en klimatkatastrof. Men är det ett tecken på politisk styrning eller det motsatta när det ställs andra krav till omläggningen än att den ska minska koldioxidutsläppen?
Dansk regeringsløfte om grøn flyvning skaber turbulens
Det skal være mulig at flyve klimaneutralt indenrigs i Danmark fra 2025, og al indenrigsflyvning er klimaneutral i 2030, lover den danske regering. Industrigiganter vil producere grønt flybrændstof i stor målestok endnu hurtigere. Et fint initiativ, men der skal mere til, vurderer en miljø-tænketank.
EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning
Att bli korad till Europas miljöhuvudstad är en ära som många städer kämpar om. Men vad sker efter att året är över? I Lahtis, som hade titeln 2021, fortsätter miljöarbetet och de gröna projekten.
Någon som har lust på en fisköl?
Att öl och miljö hör ihop är kanske inte det första man tänker på. Men det lilla bryggeriet Ant Brew i Lahtis använder restprodukter som annars hade setts som avfall för att göra nya och spännande ölsorter.
Vindkraft i konflikt med reindrift i Fosen
Fosen vind nær Trondheim i Norge har bygget Europas største vindkraftspark på land. Men vindkraftsturbinene kan bli revet hvis samenes seier i Høyesterett tas helt til følge.
Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden
I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.
Forskningen som vill förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet
Grön omställning, globalisering och artificiell intelligens är några av de många förändringar som påverkar arbetslivet nu och i framtiden. Sedan 2017 pågår ett tioårigt forskningsprogram i Sverige för att förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet.
Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne
Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.

Side-alternativer

This is themeComment