Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Bærekraftig arbeidsliv

Bærekraftig arbeidsliv

Från blygsamma miljömål till världens mest hållbara region
Den 23 mars var det 60 år sedan Helsingforsavtalet undertecknades. Det trädde i kraft den 1 juli det året och innebar bland annat att det nordiska ministerrådet upprättades, som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan.
Går den gröna omställningen för fort?
Alla de nordiska länderna är eniga om att det behövs en grön omställning för att förhindra en klimatkatastrof. Men är det ett tecken på politisk styrning eller det motsatta när det ställs andra krav till omläggningen än att den ska minska koldioxidutsläppen?
Dansk regeringsløfte om grøn flyvning skaber turbulens
Det skal være mulig at flyve klimaneutralt indenrigs i Danmark fra 2025, og al indenrigsflyvning er klimaneutral i 2030, lover den danske regering. Industrigiganter vil producere grønt flybrændstof i stor målestok endnu hurtigere. Et fint initiativ, men der skal mere til, vurderer en miljø-tænketank.
EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning
Att bli korad till Europas miljöhuvudstad är en ära som många städer kämpar om. Men vad sker efter att året är över? I Lahtis, som hade titeln 2021, fortsätter miljöarbetet och de gröna projekten.
Någon som har lust på en fisköl?
Att öl och miljö hör ihop är kanske inte det första man tänker på. Men det lilla bryggeriet Ant Brew i Lahtis använder restprodukter som annars hade setts som avfall för att göra nya och spännande ölsorter.
Vindkraft i konflikt med reindrift i Fosen
Fosen vind nær Trondheim i Norge har bygget Europas største vindkraftspark på land. Men vindkraftsturbinene kan bli revet hvis samenes seier i Høyesterett tas helt til følge.
Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden
I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.
Forskningen som vill förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet
Grön omställning, globalisering och artificiell intelligens är några av de många förändringar som påverkar arbetslivet nu och i framtiden. Sedan 2017 pågår ett tioårigt forskningsprogram i Sverige för att förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet.
Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne
Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.
Sverige har flest behovsanställda och sämst anställningsskydd
Sverige har högst arbetslöshet i Norden. Sverige har också större andel tillfälligt anställda än de andra nordiska länderna. Samt lägst anställningsskydd för tillfälliga anställningar. En prisbelönt avhandling visar på konsekvenserna av avregleringarna för dem utan tillsvidareanställning.
Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt
Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.
Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto
EU:s informella toppmöte i Porto i Portugal den 7-8 maj, mynnade ut i en deklaration som stärker den sociala pelarens betydelse för samarbetet. Till de nordiska medlemsländernas lättnad nämns inte införandet av minimilöner alls i slutdokumentet.
Tema: Den gröna omställningen
Den gröna omställningen kan både hota traditionella verksamheter som bensinstationer och skapa nya jobb, som när Northvolt bygger en enorm batterifabrik i Västerbotten i Sverige. I Danmark satsas det på miljövänligare byggnader, medan svenska Linnea Sjögren har återupptäckt en gammal resurs - tången. Det nordiska och tyska facket har beslutat sig för att arbeta tillsammans för en grönare ekonomi.
Norden – som en familj i behov av terapi?
Pandemin har utmanat både det nordiska samarbetet och tilliten mellan medborgare i Norden. Men många av framtidens utmaningar kräver att länderna gör gemensam sak, som klimat, välfärd och hållbart byggande. Det nordiska samarbetet är livsviktigt, betonar Finland, ordförandeland i Nordiska Ministerrådet 2021.
Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"
Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.
Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
Island börjar längta tillbaka till "överturismen"
Få länder har haft en så snabb ökning av turismen som Island. Under flera år ökade antalet turister med 20 – 25 procent varje år. Det ledde till en debatt om Island var ett exempel på ”överturism”, på samma sätt som destinationer som Barcelona och Venedig. Nu, när covid-19 slagit benen under det som blev Islands största näring, håller debatten på att nyanseras.
Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder
Corona-virus skaber krise for nordiske virksomheder og medarbejdere men også håb om et mere socialt og grønt arbejdsmarked og samfund. Det mener Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedspolitik og medforfatter til en ny bog.
Nordiska ministerrådets arbete med vision 2030
- Det är nu arbetet börjar på allvar, säger Helle Engslund Krarup, som är vicestabschef på generalsekreterarens kontor. Efter en intensiv process har det nordiska samarbetet fått en ny vision. Men hur ska den genomföras och vad måste nedprioriteras om målen ska nås med samma budget? De första svaren kommer i början av februari.
Inkomster är inte allt på lyckliga Island
Inkomster är viktiga för att familjerna ska ha råd med allt som behövs. Men höga inkomster betyder inte nödvändigtvis att familjerna är lyckliga.

Side-alternativer

This is themeComment