Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Margrethe Vestager tør gå i clinch med giganterne
EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager kæmper for, at de store ikke tryner de små. Det aftvinger respekt internationalt og i hjemlandet.
Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs
Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.
HBTQI-certifiering – mer än en regnbågsflagga utanför huset
Osäkerhet kan förhindra samtal om hbtqi – hellre hålla tyst än riskera att välja fel ord. På Dunkers kulturhus i Helsingborg har kunskapen som certifieringen erbjuder fått en positiv effekt både gentemot besökarna och på arbetsmiljön. Den har även ökat personalens självförtroende
Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället
Är det utbildningarna och jobben det är fel på, när kvinnor och flickor väljer bort yrken inom det som kallas för STEM, det vill säga sådana som handlar om naturvetenskap, teknik och matematik? Eller är det flickorna och kvinnorna som behöver förändra sig?
Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"
Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.
Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt
2020 blev ett mellanår för jämställdheten, visar Arbeidsliv i Nordens barometer, som mäter om det är en kvinna eller man den 8 mars på 24 maktpositioner i vardera nordiskt land. Som i fjol kommer kvinnorna i år upp i 83 poäng, där 100 innebär full jämställdhet.
Hur bli jämställda, trots olikheter?
Det finns många sätt som ett samhälle kan vara orättvist. Olika inkomster för olika kön, eller diskriminering av dem som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Men det kan också handla om att olika personer i en minoritetsgrupp, som de funktionshämmade, särbehandlas.
Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still
I ett livsperspektiv har svenska kvinnor i genomsnitt 77,7 procent av männens totala inkomster – en skillnad som varit oförändrad sedan 1995 och som i snitt betyder 3,2 miljoner kronor. Och myndigheterna bidrar till den utvecklingen, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i sin första rapport.
Nordisk samarbejde skal sikre LGBTI-personer ligestilling
Børn, unge og seniorer er vigtige prioriteringer i de nordiske ligestillingsministres LGBTI-samarbejde.
Hvordan er det å være LGBTI i Norge?
LGBTI-miljøene i Norge er mer utsatt enn noen gang og levekårene bør derfor undersøkes. Det mener flere unge i det skeive miljøet i Trondheim, og får medhold av kjønnsforsker.
EU-domstolen: Alla ska likabehandlas - även inom en minoritet
Kan det vara diskriminering på grund av funktionshinder om en arbetsgivare missgynnar den ena av två personer som båda har någon form av funktionsnedsättning? Ja, säger EU-domstolen i en färsk dom. Förbudet mot diskriminering gäller inte bara i förhållande till personer utan funktionsnedsättning.
Mot lyckligare tider?
Nyheten att ett vaccin mot covid-19 utvecklats som är effektivt i 90 procent av fallen, kommer som en efterlängtad nyhet när Norden står mitt uppe i den andra vågen av coronapandemin. Det är en kris som också påverkar integrationen av nyanlända invandrare.
Dansk indsats mod krænkelser på jobbet
Sexisme og krænkelser i arbejdslivet skal stoppe, mener regering og arbejdsmarkedets parter. Klarere regler for psykisk arbejdsmiljø trådte i kraft 1. november 2020.
Könsdimensionen präglar det mesta
8 mars uppmärksammas på många olika sätt i de nordiska länderna. Vad är viktigast på kvinnodagen? Vi tar upp vad som hänt efter att kvinnorna återigen har lyckats erövra fler politiska maktpositioner i Finland, hur kampen för jämställda löner går i Sverige och vad Danmark gör för att motarbeta sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Finland med största jämställdhetsökningen
Danmark tar ledartröjan i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2020. Men Finland har den största ökningen av kvinnor i maktpositioner. Resultatet blir ändå är en delad sistaplats med Sverige i jämförelsen mellan de fem nordiska länderna.
Tre minuters mindre gratisarbete för svenska kvinnor
Det går framåt för jämställda löner, men sakta. Det visar den årliga manifestationen #lönheladagen som arrangerades på Sergels torg i Stockholm. I år formade deltagarna klockslaget 16.09.
Läppstift eller tjurar? Finland förändrat efter att kvinnorna tog makten
Förväntningarna är stora på den nya finländska regeringen. De internationella medierna har slagit på trumman för det nya jämställdhetslandet Finland. Kvinnorna leder regeringen och är dessutom rekordunga. Många menar att också politikens innehåll och sättet att verka förändras när kvinnorna “får vara med”.
Opgør med sexchikane i arbejdslivet i Danmark
Arbejdsmarkedets parter og myndigheder gør nu front mod udbredt chikane på danske arbejdspladser, især sexchikane og kønskrænkende adfærd, som rammer mange flere kvinder end mænd – blandt andet i politik og it-faget, viser nye undersøgelser.
Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte
Nu går Nordens regeringar samman för att förklara den nordiska arbetsmarknadsmodellen för EU:s lagstiftare. I ett brev till den nya kommissionären Nicolas Schmit bjuder arbetsmarknadsministrarna in till ett möte i Köpenhamn i början av april för att diskutera vilka prioriteringar de nordiska länderna gör.
Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet
The Nordic Gender Effect at Work är ett av de nordiska statsministrarnas viktigaste projekt för att främja jämställdhet mellan könen. Det anses vara en viktig förutsättning för arbetsliv och ekonomisk tillväxt.

Side-alternativer

This is themeComment