Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Omstilling

Omstilling

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

Hvordan vil kunstig intelligens påvirke demokratiet? Det var det store spørsmålet under markeringen av Nordens dag i Oslo. Det ble advart mot å tro at EUs AI Act kan løse alle våre problemer.

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet? - Les mer…

Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen

Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen

Guðmundur Ingi Guðbrandsson har vært Islands sosial-, arbeids- og nordisk samarbeidsminister siden 2021. I den rollen har han ledet Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i år, og skal lede et møte med representanter fra nordiske fagforeninger, arbeidsgivere og regjeringer i Reykjavik i desember.

Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen - Les mer…

Norge må rustes bedre mot flom etter herjingene til Hans

Norge må rustes bedre mot flom etter herjingene til Hans

Bedrifter i Norge tror vi har mer ekstremvær i vente. Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener det må på plass flere og bedre beredskapstiltak. Oppryddingen etter ekstremværet betyr mange oppdrag for anleggsbransjen – men gir mindre rom for å sette i gang bygging av nye offentlige bygg, som skoler og sykehjem.

Norge må rustes bedre mot flom etter herjingene til Hans - Les mer…

Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge

Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge

I budgeten för 2024 lyfts de svenska skyddsrummen fram i ljuset efter att under en lång tid varit närmast bortglömda. Regeringen satsar 220 miljoner kronor på en upprustning, men också på att utbilda räddningstjänsten i en satsning på starkare civilförsvar.

Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge - Les mer…

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft

2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft - Les mer…

Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige

Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.

Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige - Les mer…

Vad är ett ”riktigt” arbete?

Vårt behov av att ses och uppskattas betyder ofta lika mycket, eller mer än lönen. Men hur går det när arbetsledaren är en algoritm? Vårt tema denna gång är artificiell intelligens, AI, och det nordiska arbetslivet. Ganska mycket att bita i, så det kan inte bli mer än några små nedslag.

Vad är ett ”riktigt” arbete? - Les mer…

AI - hot eller möjlighet?

AI - hot eller möjlighet?

I en ny rapport om artificiell intelligens inom arbetsledning, varnar den europeiska arbetsmiljöbyrån för vad som kan ske om tekniken används fel på arbetsplatserna. Samtidigt ses AI som avgörande för att genomföra den digitala gröna omställningen i både Norden och Baltikum.

AI - hot eller möjlighet? - Les mer…

Fiskars - bruksorten som ömsade skinn

Fiskars - bruksorten som ömsade skinn

Järnbruket Fiskars höll på att förfalla men blev bruksort för kultur och turism: Här har synen på arbete verkligen förändrats - och det lönade sig

Fiskars - bruksorten som ömsade skinn - Les mer…

Gröna mål i en orolig tid

Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.

Gröna mål i en orolig tid - Les mer…

Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt

Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt

Det pågår ett race i norra Sverige. Med enorma investeringar i ny teknik har Nordens största land chansen att kunna mäta sig i konkurrensen med andra länder om att bli först med grön omställning. En utmaning för industrin. Och för civilsamhället.

Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt - Les mer…

Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen

Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen

"Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.

Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen - Les mer…

Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU

Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU

Aldrig har det funnits så mycket pengar till grön omställning i Europa. Men så startade Ryssland krig mot Ukraina. Svaret från EU blev att strypa import av gas och andra fossila bränslen från Ryssland. Hur kommer detta att påverka den gröna omställningen? Kommer tempot att höjas eller måste man nu dra i nödbromsen? Svaret kan bli – både och.

Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU - Les mer…

Tema: Återgång till det normala?

Tema: Återgång till det normala?

Efter ett drygt år med coronapandemi börjar samhället att öppnas igen. Det betyder att man möter kollegor på arbetsplatsen igen. Enkla frågor ställs som "vad ska man ha på sig? Vi ser på några av normaliseringens aspekter och skildrar bland annat tre verksamheters coronahistoria i Höganäs.

Tema: Återgång till det normala? - Les mer…

Den gröna omställningen måste ha folkligt stöd

Den gröna omställningen och Grönland. Hur hänger de ihop? Jo, valresultatet som vände upp och ned på maktförhållandena på ön påverkades i hög grad av ett kontroversiellt gruvprojekt. Det sägs kunna ge de sällsynta jordartsmetaller som behövs i de litiumjonbatterier som används i elbilar och vindkraftsturbiner.

Den gröna omställningen måste ha folkligt stöd - Les mer…

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen

Facken i Norden bör samarbeta med sina fackliga motparter i Tyskland för att den gröna omställningen genomförs på ett rättvist sätt. Tillsammans kan de bli tillräckligt starka för att kunna lyfta fram det fackliga perspektivet om att omställningen måste ske på ett rättvist sätt.

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen - Les mer…

Tångens många sätt att mildra klimatkrisen

Tångens många sätt att mildra klimatkrisen

I Danmark har forskare, företag, myndigheter och intresseorganisationer samverkat kring ett flerårigt projekt kallat Tang nu. Det man undersökt är möjligheten för odlad tång att bidra till en renare havsmiljö och att använda tång-biomassan som livsmedel och djurfoder.

Tångens många sätt att mildra klimatkrisen - Les mer…

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner

Tallet på bensinstasjoner slik vi kjenner dem har sakte gått ned gjennom mange år. Snart blir det flere ladere for el-bil enn bensinstasjoner i Norge.

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner - Les mer…

Grön omställning skapar storindustri i norra Sverige

Grön omställning skapar storindustri i norra Sverige

När företaget Northvolt nu bygger sin elbilsbatterifabrik i västerbottniska Skellefteå, är det en av de största industrisatsningarna i svensk historia. Inom fem år ska 3000 personer anställas för produktion av ett bilbatteri som är miljövänligt i alla led – både i funktion och produktion.

Grön omställning skapar storindustri i norra Sverige - Les mer…

Nordiskt samarbete under extrema förhållanden

I år fyller Nordiska ministerrådet 50 år. Det sker i en tid där samarbetet mellan de nordiska länderna utmanats mer än någon gång sedan 1971. Men det finns också mycket som har fungerat och nya insikter om vad de öppna gränserna betyder.

Nordiskt samarbete under extrema förhållanden - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment