Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Jakten på høykompetent arbeidskraft i Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier
Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier
tema

Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier

| Text and photos: K V Venkatasubramanian

Danmark öppnade ett Workindenmark-kontor i New Dehli i oktober 2008. Sedan dess har ett antal indier sakta börjat få upp ögonen för detta nordiska land. Danska myndigheter väntar emellertid med att satsa på en större kampanj för att öka kunskapen om vilka karriärmöjligheter det finns för indier i Danmark. Det främsta skälet är finanskrisen.

Gryningen för det danska tar tid. Men den finansiella härdsmältan gör att kvalificerad arbetskraft letar efter grönt gräs på andra platser än enbart i USA. De upptäcker att det finns mer at Danmark har mer att erbjuda än mejeriprodukter och Den lille havfrue.

En del av äran har Workindenmarks kontor i New Dehli, där målet är att locka till sig indier med specialkompetens inom vissa nyckelområden. Uppskattningar som gjordes innan etableringen talade om att Danmark behövde 32 000 kvalificerade arbetsinvandrare inom IT, ingenjörsverksamheter och sjukvården.

Den danska villkoren för rekrytering av kompetensarbetskraft liknar de som finns i Storbritannien, Kanada och Australien. För att få ett danskt ”green card”, som ger rätt till att arbeta i landet, måste man nå upp i ett visst antal poäng i förhållande till utbildning, ålder och språkkunskaper. Andra möjligheter för arbetstillstånd finns för de som redan fått ett jobberbjudande från en arbetsgivare i Danmark.

Få Curry Houses

Trots bristen på Curry Houses (som indiska restauranger i utlandet brukar kallas) lockar  Danmark till sig allt fler indier. Den danska ambassaden i New Dehli, tar emot både bra och inte fullt så bra jobbsökare. 

Foto: Venkatsubarian

- 2009 ansökte 1 700 personer om att få ett grönt kort, som gör att de kan flytta till Danmark utan att ha fått ett jobberbjudande på förhand, säger Anders Staffe, förstesekreterare på den danska ambassaden med arbetsinvandring som ansvarsområde.

- Vi förväntar oss att lika många kommer att ansöka i år, säger han.

De flesta av de som ansöker är mellan 24 och 35 år och ogifta. Mer än 80 procent är män.

Vi kontaktade en grupp indiska ingenjörsstudenter som just tagit sin examen vid Drexel University, i Philadelphia i USA och frågade om de kunde tänka sig att arbeta i Danmark. Flera var entusiastiska, samtidigt som de erkände att de inte visste mycket om landet.

- Jag kan tänka mig att jobba både i USA och Europa, jag kan också tänka mig Danmark, eftersom jag tror att det finns mycket kultur och historia där, som kan gör livet mer intressant, säger Aruda Venkat, 22 år som just blivit dataingenjör och som gör sin praktik på en mjukvarufirma Philadelphia.

- Jag tror att det finns goda möjligheter för IT-folk och programvaruutvecklare för Danmark och det skulle passa med mitt yrkesval.

Definitivt något att tänka på

Pooja S Kapoor, som är 22 år och som studerat medicinsk teknik, säger också att hon kan tänka sig att arbeta på bägge kontinenterna.

- Det som avgör var jag säker jobb är vilken sorts jobb man kan få och hur bra betalt det är. Jag har inte tänkt på det tidigare, men om någon erbjöd mig ett jobb i Danmark, skulle jag definitivt tänka på saken även om jag inte vet något om landet, säger hon.

I samtliga fall betonar de nyutexaminerade att goda möjligheter att göra karriär och attraktiva lönevillkor är viktigt. Men de vill också att det ska finnas andra indier som bor och arbetar i landet, eftersom det ger en känsla av tillhörighet när man bor i ett främmande land långt ifrån sin familj. Det gör också att rädslan för att inte passa in i samhället blir mindre.

Mobiliteten bland indier är ganska hög och de flesta har inte något emot att flytta på sig. Det största hindret är att det finns så lite information om Danmark i Indien. När vi frågar studenter som tar högskoleutbildning inom medierelaterade ämnen är de nästan helt utan kunskaper om de skandinaviska länderna. Kunskapsnivån är något högre bland de som vill bli ingenjörer och civilekonomer, men jämfört med USA, Storbritannien, Kanada, Australien och länderna runt den Persiska viken kommer de skandinaviska länder långt ned på listan för de som vill jobba utomlands.

Bara USA som gäller

Misha Mehta, (tredje till vänster på bilden nedanför) har också tagit en examen i medicinsk teknik i USA. Hon säger att det bara är där hon letar efter jobb.

Foto: K V Venkatasubramanian

 - Jag vet att det finns en bra arbetsmarknad inom mitt fält i Tyskland, Spanien och Irland, men jag har inte sökt på några jobb där. Jag kommer bara att söka jobb i Europa om jag inte får något i USA, säger hon.

- Jag kan ju inte vara säker på att jag får ett jobb i Europa även om jag reser till alla dom platserna på jobbintervjuer, säger hon.

Vaibhav Mistry, (nummer fem från vänster ovanför) har specialiserat sig på radiovågor och som vill forska inom det området, är mer positiv till att flytta till Europa.

- Var jag bor är inte viktigt, så länge jag får hålla på med det jag är intresserad av. Jag känner inte till någon speciell plats, men fick jag ett erbjudande från en institution med goda möjligheter inom mitt fält så kan jag arbeta i Europa också.

Erfarenheten viktigast

Vaibhav kan inte mycket om Danmark, men misstänker att det är kallt där.

- Jag är villig att ge det en chans – om jag tycker om jobbet. Det viktigaste är de erfarenheter det ger, resten är det inte så noga med. För mig är det erfarenheter, framtidsmöjligheter, platsen och till sist lönen som är viktig, säger han.

Men han medger att et är viktigt att det också finns andra indier där.

- Jag kan få tag på indisk mat om det bor andra indier där. Och lite sällskap när man är långt hemifrån är alltid positivt.

Okunskapen om Danmark fick Kannathasan Pandian, 28, som byggt på ingenjörsutbildningen med en vidareutbildning inom ekonomi, att startat en egen webbsida indiansindenmark.com.Kannathasan

”Välkommen alla indier till Danmark. Danmark är ett vackert land i Skandinavien", skriver han på hemsidan.

Kannathasan arbetar i Köpenhamn för Nokia med att testa nya produkter. Han ger information om allt från dansk historia till vilka indiska tempel det finns. Han tycker att den kulturella skillnaden mellan de två länder är stor, men gör sitt bästa för att överbrygga den.

- Den första lördagen varje månad har vi möten där vi förklarar och undervisar indier i dansk kultur för att underlätta integrationen i det danska samhället, säger han.

Värst för fruarna

Kulturskillnaderna är något som Anders Staffe på workindenmark i New Dehli känner till väl. En studie som gjorde 2008 som såg på hur indiska IT-experter upplevde Danmark visade att indier hade svårt att få vänner i Danmark.

- Det finns ingen utvidgad familj på samma sätt som i Indien, och därför känner sig indierna isolerade. Framförallt gäller det fruarna, som måste vara ensamma hemma hela dagen medan mannen arbetar, säger han.

- Regeringen har utnämnt en speciell arbetsgrupp för att se på dessa problem.

Men, tillägger han, det är i alla fall inget problem att få indisk mat.

Danmark är ett litet land som de flesta indier inte vet mycket om. Innan de reser dit identifierar de flesta indier landet med mejeriprodukter. Men så fort du börjar jobba där vidgas horisonten, säger Ander Staffe.

Än så länge gör sviterna efter finanskrisen det oaktuellt med någon större annonskampanj för att göra reklam för att börja jobba i Danmark.

- Men så fort krisen är över är vi beredda att hjälpa danska företag att hitta kvalificerad personal i Indien, säger han.

Fakta om den indiska arbetsmarknaden

Med en yrkesaktiv befolkning på 470 miljoner personer, blir de flesta tal stora i Indien. 2006 fanns det 375 universitet och 17 000 högskolor med 9,3 miljoner nya studenter varje år. Enbart de som studerar för att bli ingenjörer är 550 000 personer.

Mest känt har Indien blivit för sin IT-sektor. 1990 arbetade 56 000 personer med programmering och att utveckla mjukvaror. Tio år senare hade antalet ökat till 284 000. Idag är det mer än två miljoner anställda i IT-sektorn. 

Det finns 25 miljoner indier som bor utanför Indien, fördelade på hundra länder. Historisk sett har de högutbildade flyttat till USA, medan hantverkarna söker jobb i Mellersta Östern, där det arbetar fem miljoner indier. Två miljoner indier bor i USA och 1,7 miljoner i Storbritannien.

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment