Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012

I fokus 2012

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget

Flygtrafiken är den verksamhet som tydligast visar hur arbetsvillkoren pressas av globaliseringen. Alla vill vi flyga säkert, men både kunder och myndigheter låter sig frestas av fördelarna med billiga flygbiljetter. Resultatet är att fackföreningar tvingas i knä och att piloter och annan flygpersonal får längre arbetsdagar. Men är situationen så mörk som den framställs? Hotas den nordiska modellen?

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget - Les mer…

Branschen som krymper snabbast

Papperstidningar och pappersböcker är produkter som utvecklats under mer än hundra år. Men nu krymper verksamheten snabbt, när digitala möjligheter att läsa samma material gör att ekonomin för tidningshusen och bokförlagen försämras. Branschen beskrivs som den som krymper snabbast i världen.

Branschen som krymper snabbast - Les mer…

Norden styrker samarbeidet om velferdsstaten

Ungdomsledigheten er til bekymring i hele Norden. Da nordiske arbeidsministere nylig møttes på Svalbard, ble ministrene enige om at de sammen skulle kartlegge gode eksempler der arbeidsgiverne bidrar til å inkludere unge uten jobb eller utdanning. Likedan var det enighet om å styrke samarbeidet omkring utfordringene som følger av den økte arbeidsinnvandringen. Også likestilling i arbeidslivet var blant emnene til diskusjon da arbeidsministerne møttes i Longyearbyen, en av verdens nordligste bosettinger, der de arktiske omgivelsene fikk spille en rolle utenom det vanlige.

Norden styrker samarbeidet om velferdsstaten - Les mer…

Kan kulturen vända konjunkturen?

Kulturens roll för sysselsättningen har blivit allt viktigare. Både inom EU och i Norden talas det om att kulturen ska fungera som en kreativ katalysator, som bidrar med att skapa konkurrenskraft och sysselsättning i den bredare ekonomin.

Kan kulturen vända konjunkturen? - Les mer…

Jobbresan ger ungdomar tro på egen framtid

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem i Norden. En speciellt utsatt grupp är de som ”hamnar på kanten” av arbetsmarknaden. De har varken jobb eller befinner sig i någon form av utbildning och riskerar en permanent utslagning från arbetslivet. Många ungdomar flyttar till ett annat land i Norden för att jobba där. Men hittills har det inte hjälpt dem som är arbetslösa. Bara 1,4 procent av de svenska ungdomar som flyttar till Danmark och Norge har någon typ av arbetslöshetsstöd. I sommar har Nordjobb lanserat ”Jobbresan”. Först ut är 80 arbetslösa ungdomar från den svenska kommunen Söderhamn som får möjligheten att resa till Oslo och leta efter jobb.

Jobbresan ger ungdomar tro på egen framtid - Les mer…

Apparna förändrar arbetslivet

Det går en tredje våg genom världen där vårt förhållande till datorerna förändras. Datakraften flyttar in i mobiltelefonerna och pekplattorna. Apparna är de små dataprogrammen som är länken mellan mobilen och de stora datasystemen. De kommer att förändra våra jobb mer och snabbare än vad vi anar. Det finns både vinnare och förlorare. På Nokia, som inte hann utveckla smarta telefoner tillräckligt snabbt, mister tusentals anställda sina jobb. Samtidigt innebär utvecklandet av appar nya möjligheter för många mindre företag när verksamheterna ändras.

Apparna förändrar arbetslivet - Les mer…

När pendling blir ett hinderlopp

Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden. Ett omfattande arbete med att först kartlägga gränshindren och sedan hitta lösningar på dem har avslutats. Nu är det upp till politikerna att fatta besluten. Det är inte ett problem som bara omfattar en liten grupp människor som bor nära gränsen eller ungdomar på jakt efter jobb. En halv miljon nordbor har antingen flyttat till ett annat nordiskt land eller gränspendlat de senaste tio åren.

När pendling blir ett hinderlopp - Les mer…

Likestilling - i vår generasjon?

Kvinner i Norden ligger langt fremme på de fleste parametre, likevel er maktposisjonene i politikk og arbeidsliv mannsdominert. Arbeidsliv i Nordens barometer viser at kvinnene har mistet politisk makt det siste året. Ikke sånn at det er et trendbrudd, men et varsko. De nordiske regjeringer vil ha en bedre kjønnsbalanse, men hvordan få det til? Sverige satser på kvinner og entreprenørskap, den danske regjeringen har programfestet en snuoperasjon og likestillingsministeren varsler innsats i høyere gir for å få flere kvinner i lederposisjoner. EU-kommisær Viviane Reding venter også utålmodig på resultater og truer med kjønnskvotering for å få flere kvinner i styrerommene. Nå innser selv en dansk hanelefant at likestilling krever handling, og skrider til verket, men frivillig. Ikke som i Norge der lov om kvotering og effektive sanksjoner gir suksess.

Likestilling - i vår generasjon? - Les mer…

Alder ingen hindring

Vi må avlive mytene om eldre i arbeid. Oppfordringen kom på EUs åpningskonferanse for ”Det europeiske året for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene 2012”. Allerede om fem år blir det færre yngre i arbeidsmarkedet enn personer som står utenfor, påpekte Danmarks arbeidsminister, Mette Frederiksen. De demografiske utfordringene var også toppaktuelt da Sveriges statsminister inviterte ni statsledere til Northern Future Forum. Når vi lever lenger, må vi jobbe lenger, er slagordet i Norge. Islandske menn jobber lengst av alle, hvorfor er det sånn? Hva gjør myndigheter og arbeidsgivere i Norden for å forlenge eldres yrkeskarriere?

Alder ingen hindring - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment