Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i Apparna förändrar arbetslivet i Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter
Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter
tema

Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter

| Text: Carl-Gustav Lindén, Foto: Cata Portin

Tusentals av Nokias tidigare anställda har tvingats fundera över sin framtid när företaget säger upp folk i massor. I Finland står hoppet till att många av dem blir företagare.

Petra Söderling hade jobbat tolv år på Nokia och det var med lite sorg i hjärtat hon häromdagen lämnade sitt jobb som Open Source Director för Symbian, det operativsystem för mobiltelefoner som nu avvecklas. Samtidigt är hon realist. Nokias framgångar har varit fantastiska, men det som händer när bolaget skär ner öppnar helt nya möjligheter.

- Det bästa som hände Finland var Nokia, det näst bästa att Nokia gick under, säger Söderling som själv håller på att bygga ett eget företag.

Det är en massiv exodus som pågår, över tiotusen har redan försvunnit eller ska bort bara i Finland, trettiotusen globalt. Samtidigt har hon har märkt att folk som lämnat Nokia inte längre är intresserade av arbeta inom stora organisationer. De vill starta företag, de har erfarenheten och de har pengarna.

- Detta är en aldrig skådad möjlighet.

Enligt Petra Söderling har Nokia tagit sitt ansvar på ett bra sätt. Folk som blir över fortsätter att få lön under en period som är beroende av hur länge man arbetat vid företaget, man kan också få upp till 25 000 euro i bidrag för att starta eget och dessutom ställer Nokia upp med säkerheter för banklån för dubbla summan.

Hobby blev jobb

Själv har hon sedan 2009 drivit sitt företag Mobile Brain Bank som ett ideellt hobbyprojekt vid sidan av jobbet på Nokia, men nu är det allvar. Via tjänsten kan företag som behöver köpa mobila applikationer kan komma i kontakt med och lägga ut jobb på programmerare.

- Vi tittar på alla bud och analyserar budgivarna varefter vi ger vårt råd till kunden.

Företaget tar 10 procent av kontraktets värde som avgift. Tanken är framförallt att ingenjörer som blir arbetslösa ska komma igång med egen verksamhet.

Omkring 2000 ingenjörer finns nu i nätverket och hittills har 25 projekt lagts ut. Men detta är bara början. Petra Söderling har också grundat ett bolag i USA och tror att hennes nätverk av branschfolk ska komma till nytta. Hon hoppas att ett tusental ingenjörer ska kunna sysselsätta sig via Mobile Brain Bank.

Petra Söderling, som har blivit något av en inofficiell talesman för dem som lämnar Nokia, är också oroad av att värdefull kompetens försvinner. En tidigare kollega ville till exempel bli jordbrukare, en annan börja måla med vattenfärger.

Hittills har Nokia stött ett hundratal affärsidéer, medan kanske lika många fått tummen ned.

Söker bidrag

För folk med hög utbildning och pengar på banken innebär uppsägningarna kanske inte samma katastrof som till exempel vid mobiltelefonfabriken i Salo där verksamheten flyttas till Asien och ettusen som arbetat med produktionen måste gå. Finlands regering har sökt om bidrag från Europeiska globaliseringsfonden för att kunna hjälpa alla som blir arbetslösa med att omskola sig och hitta nya uppgifter. I en stad där arbetslösheten redan ligger på över elva procent är uppgiften ändå inte lätt. Även om Nokias uppgång och fall kan bidra till att resurser frigörs och blir nyttiga i andra sektorer är det ändå klart att för många är det som händer en personlig katastrof, även om Nokia även här är med och hjälper de som sägs upp att gå vidare.

 

Tappade greppet

Nokia skapade smarttelefonen, men när den mobila världen med ständig uppkoppling blev verklighet tappade den finska mobiltelejätten greppet. Nokia, som bara för ett drygt år sedan dominerande världsmarknaden har förlorat andelar till konkurrenter som Samsung, HTC och Apple i rasande takt. Det har sagts att problemet är operativsystemet Symbian, som är föråldrat. Därför beslöt bolaget under nya chefen Stephen Elop, den första icke-finländaren, att inleda ett samarbete med Microsoft om att göra telefoner med operativsystemet Windows i stället. Nu håller hela Finland andan i väntan på besked om denna kursändring kommer att ge resultat. Just nu ser det dystert ut och börskursen fortsätter att dyka.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment