Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget i Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair
Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair
tema

Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair

| Text: Carl-Gustav Lindén Foto: Cata Portin

För finländska Luftfartsunionens medlemmar har de senaste årens omställningar varit lika omtumlande som luftgropar. Verksamheter har sålts eller hyrts, bolag gått i konkurs och de anställda har haft svårt att hänga med i svängarna med alla fackliga förhandlingar.

Nu säger fackförbundets ordförande Juhani Haapasaari att de omkring 3700 medlemmar inom marktjänster, bagagehantering, catering och tekniskt underhåll som han representerar har lärt sig leva med förändring.

- Antalet medlemmar har inte minskat trots alla uppsägningar. Lågprisflygen har gjort att arbetet ökar. Finnair är ändå viktigt och trafiken på Asien för med sig mycket jobb, vi önskar dem framgång.

Samtidigt står arbetstagarna mer stabilt på flera fötter när beroendet av en enda dominerande arbetsgivare, Finnair, har minskat. Eftersom fackförbundet redan 1999 förhandlade fram allmänt bindande kollektivavtal, vilket alltså omfattar alla medlemmar och alla arbetsgivare, är det heller inte på samma sätt utsatta för försök att dumpa löner och sociala förmåner som de som är beroende av bolagsvisa avtal.

Foto: Cata Portin

En av de finska piloterna.

- Vi försöker undvika löneskillnader i flygbranschen och har förberett oss i god tid, säger Haaapsaari.

Det är lika villkor och samma kostnader för alla arbetsgivare som gäller. Samtidigt är de flesta av arbetsuppgifterna sådana att de inte går att flytta till utlandet. Ett undantag är underhållet av  Finnairs flygmotorer som delvis flyttades till Schweiz, men i stället har ett företag från Miami etablerat sig i Finnairs gamla lokaler.

Tvärtom

I själva verket kan det också gå tvärtom, vilket Haapasaaris kontorsgranne,  Flygvärdinne- och stuertföreningen i Finland, nyligen fick erfara. Den senaste nyheten är nämligen att det norska flygbolaget Norwegian Air Shuttle lovar finländsk nivå på löner och förmåner till sin estniska kabinpersonal som jobbar i Finland. Hittills har de varit knutna till estniska villkor via Estlandsregistrerade Runway Personell av vilket flygbolaget hyr personal. Nu har Norwegian brutit det avtalet och i stället slutit ett nytt med svenska Proffice Aviation som i anställningsintervjuer säger att det är finländska villkor som gäller från årsskiftet.

Det är Thelma Åkers, ordförande för kabinfacket, som kommer med nyheten till oss där vi sitter på Juhanis kontor. Den bekräftas av hennes kollega, juristen Heli Hartman-Mattila som säger att hon inte vet varför Runway inte valde att ändra praxis.Senare visar det sig att Proffice hänvisar till ett kollektivavtal som slutits av ett annat fackförbund, Pro, och som inte är allmänt bindande utan går under den nivå som kabinfacket befinner sig.

Allians?

Juhani Haapasaari säger att de internt funderat på om Finnair och Norwegian tänker slå sina påsar ihop och bilda en allians. Finnairs vd Mika Vehviläinen har sagt i en tidningsintervju att ”SAS förstör stämningen”. Finska staten har majoriteten av aktierna, men den minister som ansvarar för ägarfrågor i regeringen har offentligt sagt att andelen måste minskas för att bereda möjlighet till strukturaffärer.

I bakgrunden kan det alltså finnas en strävan hos Norwegian att visa upp ett pålitligt ansikte av ett bolag som håller sig till avtalen. Tillsynsmyndigheten i Finland, Regionförvaltningsverket, har slagit fast att de som i huvudsak utför arbete i Finland ska följa lokala avtal.

Krisår

Juhani Haapasaari valdes till ordförande 2007 då Finnair gjorde sitt bästa resultat någonsin. Sen kom finanskrisen och flygbolaget tappade snabbt höjd och tvingades därför att försöka rädda ekonomin genom saneringar och omstruktureringar. Luftfartsunionen började förhandla till sig uppsägningsskydd i utbyte mot lönesänkningar och det första avtalet, som gällde teknikerna, var klart 2009.

Samma dag avgick Finnairs vd Jukka Hienonen och förhandlingarna strandade. Haapasaari tog därefter kontakt med Finnairs styrelseordförande som meddelade att man inte längre ville ha ett stabiliseringsavtal. I stället prövade flygbolaget på andra lösningar som inte var lyckade. Ett avtal med Barona Handling om bagagehanteringen bröts redan efter ett år och Swissport kom in i stället. Cateringbiten var till salu och LSG Sky Chefs stod som köpare, men bolagets ägare Lufthansa sade nej. I stället hyrde Finnair ut verksamheten till Lufthansas LSG Sky Chefs för fem år.

- Cateringpersonalen är alltså Finnairs arbetstagare, men arbetade för en annan arbetsgivare. Sedan sålde Lufthansa verksamheten. Situationen är rörig, säger Haapasaari.

Omställningarna och sparåtgärderna har lett till arbetskonflikter som tidvis lamslagit Finnairs flygverksamhet. Nu har bolagets ekonomi blivit starkare, 2012 väntas bli det första vinståret sedan 2008, och bolagets Asientrafik växer snabbt. De värsta tiderna verkar alltså vara förbi, i motsats till läget vid SAS.

- Vi har klarat oss relativt bra. Det har skett förändringar, men vi har kunnat leva med dem, säger Haapasaari.

Ett exempel på detta är att de åtta företag som sköter marktjänsterna vid flygfältet i Helsingfors-Vanda har avtalat om att den som vinner en upphandling tar över förlorarnas arbetstagare till samma villkor som de haft tidigare.

- Det här är ju en ren fördel för företagen eftersom ny personal annars måste utbildas och lära sig jobbet.

Finnair

h
This is themeComment