Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2016 i Jämställdhet i krig och fred

Jämställdhet i krig och fred

Fortfarande intas maktpositioner för första gången av kvinnorna i Norden, som att Danmark fått sin första kvinnliga LO-chef. Det finns några uppenbara vita fläckar – Sverige har aldrig haft någon kvinnlig statsminister medan Norge aldrig haft en kvinnlig utrikesminister. Men den maktposition som fortfarande aldrig erövrats av en kvinna är överbefälhavare för försvaret.

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna

Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna - Les mer…

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått

Det finns bara en maktposition i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer som ingen kvinna haft i något nordiskt land – överbefälhavare för landets militära styrkor. Men lika frånvarande som kvinnorna har varit i krig, lika mycket har de också förbigåtts vid fredsförhandlingar och fredsbevarande operationer.

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått - Les mer…

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta

Den svenska feministiska regeringen vill i sin utrikespolitik verka för kvinnors rättigheter, representation och resurser utifrån den realitet som kvinnor lever i. Vad en feministisk utrikespolitik exakt är låter sig inte definieras, men är ett perspektiv som ska genomsyra allt som sker i utrikesförvaltningens regi.

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment