Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2019 i Jämställdhet och jämlikhet i - Jeg ville have tid hjemme med min datter
- Jeg ville have tid hjemme med min datter
tema

- Jeg ville have tid hjemme med min datter

| Tekst: Marie Preisler, foto: Tomas Bertelsen

Da Malte Conrad for tre år siden blev far, var han ikke i tvivl om, at han skulle tage så meget barselsorlov med løn, han kunne få. Det vil han gøre igen, når han til sommer får tvillinger.

Malte Conrad er 32 år og arbejder som sociolog i politiet, hvor mænd har overenskomstbestemt ret til tre måneders barsel med fuld løn, når de får børn. Den mulighed tog han med glæde imod:

- Det har været vildt vigtigt for mig at have de måneder hjemme alene sammen med min datter. Det var mig, der havde styr på sutteklud, mad og sovetider, og min kæreste, som gik på arbejde, måtte indordne sig i mit og Hertas regime. 

Det var en god tid, som fik gik meget hurtigere, end han havde regnet med.

- Jeg overvejede ikke at tage mere end de tre måneder, der var med fuld løn, da vi ikke rigtig syntes, at vi havde råd til, og jeg var måske også lidt nærvøs for om jeg ville komme til at savne gå på arbejde. Men da halvdelen af barslen var gået, tænkte jeg, at jeg gerne ville have haft mere tid, fortæller han.

Foto: Tomas Bertelsen

Han og kæresten Agnete venter tvillinger til sommer og har på forhånd besluttet, at Malte skal tage barsel igen. Samme model som første gang, det vil sige tre måneders barsel med løn, når Agnetes barsel slutter. Plus en ekstra måneds ferie i forlængelse af barslen. Som ansat i staten kunne han vælge at forlænge sin barsel til dagpengesats, men det har han ikke planer om.

- Min arbejdsgiver ville acceptere at jeg var længere tid væk, hvis jeg ønskede det. Men jeg er usikker på, om vi ville have råd til, at jeg gik på dagpenge, og jeg ville måske begynde at savne at gå på arbejde efter 4 måneder med børnefokus. Det er værdifuldt men også lidt kedeligt at være sammen med et barn på 8-11 måneder hele dagen.

Han sås indimellem med et par andre fædre på fædreorlov men kan godt misunde den sociale forankring, som kvinden har i sin barsel via sin mødregruppe og med andre kvinder på barsel.

Foto: Tomas Bertelsen

At EU er optaget af at sikre fædre mulighed for orlov med deres børn, ser Malte Conrad som et gode. Men han ved ikke rigtigt, hvad han skal mene om de nye EU-regler.

Jeg synes, det er fint at der er barsel der forbehold mænd, men jeg synes, at man måske i stedet kunne udvide barselsperioden frem for at tage de to måneder fra det samlede regnskab, siger han.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment