Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2009 i Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
Nyhet

Alterneringsledigheten görs permanent i Finland

| Carl-Gustav Lindén

Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.

Arbetsminister Anni Sinnemäki (grön) sade i en kommentar att hon är nöjd.

- Det erbjuder människor ett tillfälle att pusta ut från arbetet och medför alltid att en arbetslös får möjlighet till arbete.

Alterneringsledighet infördes på prov 1996 efter modell från bland annat Sverige och Danmark. Hittills har 150 000 finländare utnyttjat möjligheten att vara borta från arbetet i upp till ett år mot en ersättning som uppgår till 70 procent av arbetslöshetsförmånen, eller 80 procent om man har 25 år bakom sig i yrkeslivet.  Istället anställer arbetsgivaren en arbetslös person som på detta sätt kan få värdefull arbetserfarenhet.

Tanken är alltså i att finländarna ska få en chans att ta en paus i karriären för att sen orka arbeta längre. En undersökning som presenterades i somras visade dock att de som tar ut en alterneringsledighet tvärtom lämnar arbetslivet tidigare än andra men tolkningarna om orsaken gå isär. Däremot är det nu vetenskapligt bevisat att systemet ger arbetslösa en bättre chans till fast anställning.
Merparten av dem som tar en paus i arbetslivet är kvinnor i åldrarna 50-59 år. Den offentliga sektorn och framförallt social- och hälsovården är överrepresenterad.

Intervjuundersökningar visar att ledigheten framförallt utnyttjas för att ladda batterierna och få vara med familjen.
I fjol betalades nästan 103 miljoner euro i ersättningar, varav statens andel var lite över 40 miljoner euro. Resten av finansieringen kommer från arbetsgivarens och löntagarnas arbetsförsäkringspremier tillika med medlemsavgifter från arbetslöshetskassorna. Nettoutgiften blir dock mindre eftersom staten sparar in på arbetslöshetsersättningen till den som får ett jobb.

I Sverige och Danmark har försöken med så kallade friår eller aktiveringspaket avslutats medan Finland nu alltså går i motsatt riktning.

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment