Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2011 i Arbejdsmiljøskandale på vindmøllefabrik får konsekvenser
Nyhet

Arbejdsmiljøskandale på vindmøllefabrik får konsekvenser

| Tekst: Marie Preisler Foto: LM Wind Power

Sygdomme blandt medarbejdere hos den danske producent af vindmøllevinger, LM Wind Power, fører nu også til kritisk eftersyn af myndigheder.

Der har været alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet hos LM Wind Power, der producerer vinger til vindmølle. Det fastslår en ny redegørelse fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om brugen af det kræftfremkaldende opløsningsmiddel styren, der er under mistanke for at have gjort mange af virksomhedens medarbejdere syge.

Redegørelsen er straks sendt videre til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, og den danske beskæftigelsesminister, Inger Støjberg, har samtidig afkrævet Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen en række nye svar. De skal afdække, om myndighederne har fulgt tilstrækkeligt op på den lange række påbud, som virksomheden gennem årene har fået for brud på arbejdsmiljøreglerne.

Foto: L M Windpower

Flere hundrede arbejdsulykker

Alene sidste år gav Arbejdstilsynet syv påbud til LM Wind Power. Der er også gennem årene anmeldt flere hundrede arbejdsulykker og arbejdsskader på virksomheden, herunder hudsygdomme, allergi og hjerneskade og kræft fra styrendampene på virksomheden. Disse er dog ikke anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen, der er den danske myndighed, der afgør om anmeldte lidelser er arbejdsskader, som arbejdsgiveren kan gøres erstatningsansvarlig for.

Arbejdsskadestyrelsen er nu blevet pålagt at etablere en såkaldt task force, som skal behandle arbejdsskadesager fra nuværende og tidligere medarbejdere fra LM Wind Power. Samtidig skal Arbejdsskadestyrelsen sørge for, at der bliver lavet en rapport om arbejdsforholdene og påvirkningerne på LM Wind Power.

Smertefulde bylder og svampeangreb

Både beskæftigelsesministeren og Arbejdsskadestyrelsen opfordrer indtrængende nuværende og tidligere medarbejdere, som mener, at de er blevet syge af deres arbejde hos vindmølleproducenten, til at anmelde deres skader til Arbejdsskadestyrelsen.

En række ansatte fra LM Wind Power er i medierne stået frem og har berettet om blandt andet smertefulde bylder og svampeangreb af huden efter at have arbejdet i kemiske dampe på fabrikken. Nogle har været sygemeldt i månedsvis på grund af smerter.

Fagforbundene Metal og 3F varsler, at de vil føre nye erstatningssager for de medlemmer, der i første omgang er blevet afvist, når de har anmeldt deres sygdomme til Arbejdsskadestyrelsen.

På Arbejdstilsynets egen hjemmeside omtales styren som ”et organisk opløsningsmiddel, som anses for at være kræftfremkaldende. Styren kan også skade nervesystemet og forplantningsevnen.”. Der er risiko for at blive udsat for styren ved polyesterstøbning.

Vindkraft Vindenergi er ikke harmløs

 

De hyppigste ulykker indtræffer, når dele af vingerne knækker af. Derfor må vingerne med jævne mellemrum kontrolleres – i sig selv en risikofyldt operation. Her hænger en af LM Windpowers ansatte på et af rotorbladene. De
senest ti år er 40 personer omkommet i 858 vindmølleulykker verden over, ifølge Caithness Windfarm Information Forum, som indsamler statistik. For mere information se:

www.caithnesswindfarms.co.uk

 

Førstesiden Grønne jobber Grønne jobber handler ikke bare om miljø

Les mer om kraven som bør stilles på grønne jobber i vårt tema fra 2009.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment