Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Återgång till det normala?

Tema: Återgång till det normala?

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2021
Tema: Återgång till det normala?

Foto: Cata Portin

Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde?

När coronapandemin bröt ut i början år 2020 blev det snabbt ett brutalt, världsomspännande fall på börserna, arbetslösheten sköt i höjden i en aldrig tidigare skådad fart i många länder, flygtrafiken i det närmaste upphörde. När pandemin nu klingar ut är vägen tillbaka mer olik.

Hur påverkar Sveriges regeringskris reformeringen av arbetsrätten?

I början av juni presenterade regeringen sitt bidrag till en reformering av arbetsrätten och sköt till 11 miljarder per år till omställning och studier. Så kom regeringskrisen och frågan är nu vad som händer med den infekterade frågan om lagen om anställningsskydd.

pic

Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom

Det økonomiske sikkerhedsnet under Danmarks fattigste – kontanthjælpen - skal laves helt om, anbefaler en regeringskommission, som vil give fattige familier støtte til deres børns fritidsaktiviteter og tillade småjobs uden at miste kontanthjælp.

Uppgången efter corona mer olik än nedgången

Hur står det till på de nordiska arbetsmarknaderna i det som förhoppningsvis är slutet på coronapandemin? Kommer den att följas av en kraftig uppgång, eller kommer de verksamheter som har hållits i gång tack vare statligt stöd nu möta dörren?

pic

Nordiskt samarbete – ”must have” or ”nice to have”

Pandemin har ökat polariseringen mellan de nordiska länderna och tilliten har minskat mellan de nordiska medborgarna. Det gäller särskilt de som bor långt ifrån varandra, medan förtroendet tagit mindre skada i gränsregionerna där man känner varandra.

pic

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs

Att stå till tjänst. Ett uppdrag med skiftande innebörd beroende på verksamhet. Gemensamt i dessa tider: Att ta sig ur pandemin på bästa sätt. I Höganäs skedde det såväl lokalt som internationellt.

pic

Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt

Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.

pic

NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker

NordVulk er en av de eldste institusjonene i Norden. Den viste hva den var verdt som rådgiver da vulkanen Eyjafjallajökull stanset flytrafikken i deler av Europa. Nå strømmer lavaen igjen på Island, samtidig som det forskes på hvordan CO2 kan omvandles til stein. Men finansieringen er et stort usikkerhetsmoment.

pic

Egensinniga Åland firar 100 års självstyrelse

Ålands självstyrelse fyller 100 år och det firas stort under ett helt år. Självstyrelsen, som man inte ville ha när det begav sig, har förvandlats till en vinstlott och gett ålänningarna goda möjligheter att skapa ett välmående ö-samhälle. Men pandemin har slagit hårt mot Åland där sjöfart och turism är viktiga branscher.

pic

"Chokladbrunt blir modefärgen på kontoren vid coronaåterkomsten"

Vad ska jag klä på mig? Det kan bli höstens stora fråga för många som återvänder till jobbet efter sommaren. Många finländska arbetstagare har jobbat hemifrån sedan mars 2020.

pic

Mjukiskläder i 100 år - nu syns de

På Designmuseet i Helsingfors pågår en utställning om det finländska beklädnadsföretaget Nansos vardagstextilier under 100 år. Temat är ”bekvämlighetens revolution” – hur komfort och trivsel har styrt modets utveckling mot dagens coronamode.

pic

Den nordiska modellen behövs för att möta framtidens arbetsliv

De nordiska arbetsministrarna hade ett digitalt möte den 2 juni för att diskutera slutrapporten från den nordiska forskning som gjorts om framtidens arbetsliv. Den varnar för att den nordiska modellen kommer att utmanas – men slår samtidigt fast att modellen också är det bästa verktyget mot en mer ojämlik arbetsmarknad.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment