Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Ett socialt hållbart Norden

Tema: Ett socialt hållbart Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 4/2022
Tema: Ett socialt hållbart Norden

Foto: Anna-Karin Nilsson

Den sociala hållbarheten pressas från olika håll

Gatuslagen i Sverige mellan personer som kommer från utsatta bostadsområden och polisen handlar mindre om att en dansk politiker vill bränna koranen, än att det sociala kittet mellan olika grupper inte längre är tillräckligt starkt - eller aldrig etablerats.

pic

Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare

Det gränsfria Norden visade sig vara en illusion under pandemin. Det drabbade Öresundsregionen, den svensk-norska gränshandeln och invånarna i Haparanda och Torneå. Men Finland har också en östgräns där trafiken ströps av smittohänsyn. Nu har kriget i Ukraina gjort situationen ännu värre för Villmanstrand, som har de tätatste kontakterna med Ryssland.

pic

Kriget i Ukraina splittrar och krossar drömmarna för ryssar i Finland

Vi träffar ryskfödda Maria Taina-Parviainen utanför stadshuset i Villmanstrand. Hon vill egentligen inte prata med journalister. Men hon är upprörd och har ett budskap: - Finland är i fara. Villmanstrand är i fara. Även om Ryssland inte angriper Finland som man gjorde med Ukraina, riskerar man ändå att de kan skjuta någon granat, varnar hon.

pic

Jytte Guteland: Framgång i EU-parlamentet kräver stark prioritering

Efter att ha varit Europaparlamentariker i åtta år och huvudförhandlare för EU:s klimatlag, är nu socialdemokraten Jytte Guteland beredd att lämna parlamentet för att kandidera till svenska riksdagen.

pic

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat

Håller tiden på att rinna ut för förslaget om europeiska minimilöner? Mycket talar för det. Ukrainakriget och det franska presidentvalet gör att frågan tappar tempo. Men det handlar också om att oenigheten inom EU fortfarande är stor.

pic

Snabbspår för flyktingar ledde i motsatt riktning i Sverige och Norge

- Snabbspåret importerades från Sverige, men kom till Norge för att dö! Det är den provokativa underrubriken på ett kapitel i en ny bok som handlar om hur den norska välfärdstjänsten NAV har arbetat med inkluderande arbetsliv, lärande och innovation.

Siri vil snakke islandsk om 12 til 18 måneder

Det er vanskelig å gjøre små språk del av et digitalt miljø som domineres av noen få IT-giganter. Islandske myndigheter har kjempet for å gjøre islandsk del av IT-verdenen. Dette blir stadig viktigere siden flere og flere ting blir stemmestyrt. Bare spør Alexa, Siri og Bixby. Men ikke på islandsk, det forstår de ikke.

pic

Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt

Det räcker inte att vara smart. För många ungdomar är dörren ändå stängd till stora delar av arbetslivet. Organisationen NU – Nolla Utanförskapet – arbetar tillsammans med näringslivet för att öppna dörren för dem som står utanför. Men är det utanförskap eller innanförskap som vi ska diskutera?

pic

Paula Lehtomäki fratræder som generalsekretær i NMR 2023

Finske Paula Lehtomäki, som har været generalsekretær for Nordisk Ministerråd siden 2019, stopper på posten til foråret, når hendes kontrakt slutter.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment