Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Framtidens utmaningar för arbetsmiljön

Tema: Framtidens utmaningar för arbetsmiljön

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 8/2020
Tema: Framtidens utmaningar för arbetsmiljön

Foto: Denny Lorentzen

Den livsviktiga kommunikationen

Coronapandemin fortsätter att påverka de nordiska samhällena, som hittills stort sett slutit upp bakom sina regeringar och myndigheter. I Islands näst största stad Akureyri, har till och med partipolitiken lagts till sida och alla partier är nu med och styr kommunen.

pic

Arbetsmiljön utmanas när teknik och människor vävs ihop

Morgondagens arbetsmiljöhot kommer snabbare och är av en annan sort än de som arbetsmiljömyndigheterna övervakat tidigare. Några av hoten som tas upp i en ny nordisk rapport kan verka som science-fiction. Andra är sådant som många konfronteras med redan idag, men där man vet mycket lite om de långsiktiga effekterna.

pic

Videomöten – från komplement till nödvändighet

Det krävs mer än Zoom eller Teams. Slutsatsen har blivit uppenbar för många verksamheter efter att ett flertal fysiska möten i samband med pandemiutbrottet behövde ersättas med digitala. När tekniken nu börjar komma på plats blir nyvunna erfarenheter användbar kunskap

pic

Robothandskar ger händer extra kraft

Stockholmsbaserade företaget Bioservo, har låtit medicinsk forskning möta ny teknik och utvecklat robothandsken. Den ger extra muskelkraft för dem som lider av nedsatta handfunktioner och för dem som anstränger sina händer i jobbet. I somras vann de amerikanska NASAs innovationspris.

pic

Dansk reform af folkepension gør op med ligheden

Man skal have ret til tidligere pension end andre, hvis man har været på arbejdsmarkedet, siden man var teenager, mener regeringen. Fagbevægelsen jubler, mens arbejdsgivere og andre har forbehold.

pic

- Jeg arbejder så længe som muligt

64-årige Jan Hansen har arbejdet, siden han som 17-årig kom i lære i et tømrerfirma. Han har været gennem en knæoperation og venter på den næste men længes ikke efter pension.

pic

- Jeg skulle have omskolet mig

60-årige Lone Høgh har spist smertestillende piller i årevis for at klare sit fysisk krævende arbejde i landbruget. Nu har hun sagt op for at nå et rart otium med mand og hund.

pic

”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri

Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.

pic

Bompengepartiet nest størst i Bergen

Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.

pic

Norges rikeste er rikere enn vi trodde

Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment