Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Går det att få både jämställdhet och jämlikhet?

Tema: Går det att få både jämställdhet och jämlikhet?

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2019
Tema: Går det att få både jämställdhet och jämlikhet?

Foto: Björn Lindahl

Jämställdhet eller jämlikhet. Vad väger tyngst?

8 mars är dagen då kvinnornas rättigheter står i fokus över hela världen. AIN:s jämställdhetsbarometer speglar bara en liten flik av förhållandena mellan könen i Norden, nämligen om det sitter en man eller kvinna på 24 maktpositioner i vardera land. I år blev det en blygsam ökning i antal kvinnor, men trenden är tydlig. Det blir mer jämställdhet, även om det går sakta.

pic

Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner

Under det senaste året var det två regeringsombildningar i Norden och flera ändringar bland topparna av arbetsmarknaden. Men effekten på könsfördelningen blev blygsam. Kvinnorna får ett poäng mer och hamnar på 66 poäng i AIN:s jämställdhetsbarometer, där 100 poäng innebär lika mycket makt för bägge könen i Norden. Island går om Norge.

pic

Dansk modstand mod EU-regler om barsel til mænd

EU giver med nye barselsregler en håndsrækning til de danske mænd, der godt kunne tænke sig mere barsel med deres børn, og dem er der en del af. Men i Folketinget er der udbredt utilfredshed med, at EU blander sig i danske familieforhold.

pic

- Jeg ville have tid hjemme med min datter

Da Malte Conrad for tre år siden blev far, var han ikke i tvivl om, at han skulle tage så meget barselsorlov med løn, han kunne få. Det vil han gøre igen, når han til sommer får tvillinger.

pic

Svenska arbetarkvinnor halkar efter i löner och villkor

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska i Sverige, men när siffrorna bryts ned, visar det sig att alla inte är med i den positiva utvecklingen. Inför 8 mars varnar LO igen för att arbetarkvinnorna halkar efter.

Basinkomst gjorde finländare lyckligare

Det finska experimentet med att ge 2 000 arbetslösa personer en basinkomst i två år istället för andra bidrag avslutades vid årsskiftet. En sammanfattning av resultatet är att de som omfattades av försöket inte jobbade mer, men de blev lyckligare.

pic

Island bjuder in ILO till vulkanernas och glaciärernas land

Island arrangerar 4 – 5 april den sista av fyra nordiska konferenser inför arbetsorganisationen ILO:s 100-årsjubileum. Future of Work-konferenserna är ett mycket viktigt forum, inte bara för Island, utan för hela Norden, säger Islands social- och barnminister Ásmundur Einar Daðason.

pic

Lisbeth Dalgaard Svanholm skal samle store og små arbejdsgivere

Mens dansk fagbevægelse har fået ny hovedorganisation, har modparten, DA, fået ny formand, en kvinde, som skal skabe samling blandt de meget forskellige medlemsvirksomheder.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment