Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nordisk beredskap

Tema: Nordisk beredskap

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2023
Tema: Nordisk beredskap

Foto: EHS

Den nordiska beredskapen sätts på prov

Sällan har scouternas valspråk varit så aktuellt som i dessa dagar. När ledaren säger: Var redo! svarar scouterna: Alltid redo! Men är vi det egentligen?

pic

Busstrafiken är en ryggrad i samhället - men hur hitta fler bussförare?

Goda bussförbindelser är avgörande för många arbetspendlare. Men utan bussförare, ingen busstrafik. I Sverige kan bussförarbristen leda till allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser, varnar transportnäringens branschorganisation.

pic

Helikopterpiloter trenger ti års erfaring før de kan jobbe med søk og redning

Helikopter er redningen når ekstremvær stopper bil og tog. Men hvem skal fly helikoptrene i fremtiden? Mangel på rekruttering til pilotyrket får flere aktører til å rope et varsko.

pic

Bussförarens uppdelade vardag

Bussförare kommer, bussförare går. En som har stannat i yrket är Stefan Andreasson, som fick sitt busskörkort för 35 år sedan och i lika många år kört buss inom kollektivtrafiken. Numera kör han region- och biblioteksbuss i Helsingborg med omnejd.

pic

Norge må rustes bedre mot flom etter herjingene til Hans

Bedrifter i Norge tror vi har mer ekstremvær i vente. Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener det må på plass flere og bedre beredskapstiltak. Det betyr mange oppdrag for anleggsbransjen – men gir mindre rom for å sette i gang bygging av nye offentlige bygg, som skoler og sykehjem.

pic

Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge

I budgeten för 2024 lyfts de svenska skyddsrummen fram i ljuset efter att under en lång tid varit närmast bortglömda. Regeringen satsar 220 miljoner kronor på en upprustning, men också på att utbilda räddningstjänsten i en satsning på starkare civilförsvar.

pic

Droner og miniubåter styrker beredskapen for den norske kystvakten

Kystvakten i Norge gjør nå ny bruk av miniubåter og droner for å ha bedre beredskap i kritiske situasjoner.

pic

Populär 25-åring underlättar rörligheten i Norden

I 25 år har Info Norden svarat på frågor och samlat kunskap från de som vill flytta inom Norden för att bo, arbeta, studera eller starta företag. Info Norden anses därför vara en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.

pic

Milliardplan for CO2-fangst kan give Danmark nye job

Danmark forventer nye job og vækst som følge af en ny regeringsplan for indfangning og lagring af både dansk og udenlandsk CO2 i den danske undergrunden. Brug en del af den indfangede CO2 til ny klimavenlig produktion, som kan give flere og bedre job, anbefaler dansk erhvervsliv.

pic

Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten

I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.

pic

Så kan arbete på tvärs i Norden underlättas

En ny rapport beställd av det nordiska gränshinderrådet kommer med fyra förslag till hur det ska bli lättare att arbeta på distans även för de som är gränspendlare.

pic

Ny FH-formand i Danmark: Morten Skov Christiansen

Bred opbakning til den nye topleder i dansk fagbevægelse.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment