Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nyindustrialiseringen av Norrbotten

Tema: Nyindustrialiseringen av Norrbotten

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2022
Tema: Nyindustrialiseringen av Norrbotten

Foto: Cata Portin

Gröna mål i en orolig tid

Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet ät att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.

pic

Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt

Det pågår ett race i norra Sverige. Med enorma investeringar i ny teknik har Nordens största land chansen att kunna mäta sig i konkurrensen med andra länder om att bli först med grön omställning. En utmaning för industrin. Och för civilsamhället.

pic

Banbrytande utveckling av grönt stål i Boden

Storproduktion av fossilfritt stål är spjutspetsen i den gröna omställningen i norra Sverige. Satsningen ska minska klimathotet och möta omvärldens behov av hållbarhet. Med den följer många nya jobb och behov av fler bostäder.

pic

Machobilden av norrlänningen häftar rekryteringen av arbetskraft

Med geväret på ryggen, prillan med snus under läppen och en föråldrad kvinnosyn far han fram på sin skoter. Bilden av den primitive norrlänningen etsade sig fast hos många som såg långfilmen Jägarna.

pic

Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor

I maj 2022 är tolv och en halv miljoner ukrainska medborgare på flykt. Fem och en halv miljoner har passerat hemlandets gränser och omfattas av EU:s massflyktdirektiv. 134 av dem har kommit till Arvika i västra Värmland, som nu har slutit avtal med Migrationsverket om långtidsboende.

Nordisk fokus på nye job uden diskrimination

Opkvalificering og ligestilling vil fylde i de nordiske landes samarbejde om arbejdsliv de kommende år.

Efter ett par gula kort - sämja med EU om svenska etableringsjobb

Sverige kommer att kunna använda 4,2 miljarder kronor i statsbidrag till så kallade etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare. Det står klart sedan Europeiska kommissionen har godkänt en helt ny modell för att stimulera företag att anställa personer som har särskilt svårt att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.

pic

Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen

"Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.

pic

Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa

Några av butikerna i Zsar Outlet Village har slutförsäljning. De flesta ger 30-70 % rabatt på de välkända märkesvarorna som skulle locka ryska turister att shoppa, direkt vid gränsövergången i Finland.

pic

Parikkala satsar på pigor, sikar och en egenartad skulpturpark

Det finns ett gammalt uttryck om att "pigorna från Parikkala och siken från Simpele är bättre än någon annan stans". Pigan står staty i kommuncentret och siken simmar i sjön. Men det är en skulpturpark med 255 yogande betongskulpturer som lockar flest besökare.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment