Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Pappaledighet i Norden

Tema: Pappaledighet i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2022
Tema: Pappaledighet i Norden

Foto: Mahmoud Al-Tamir

Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet

De nordiska ländernas innevånare har många rättigheter som kan verka nästan utopiska sett från andra delar av världen. Men på vissa områden finns det förvånansvärt stora skillnader även i den nordiska gemenskapen. Pappaledigheten är ett exempel på det.

pic

Ny lov ligestiller adgang til barsel i Danmark

Mere ligestilling på arbejdsmarkedet og flere fædre på orlov med deres små børn. Det er i vente, efter at Danmark har givet fædre ekstra ni ugers øremærket barsel.

pic

Færøerne: Er fire uger til far og barn sammen nok?

Ud af de 52 ugers barselsorlov som færøske forældre får tildelt, bruger fædrene fire uger og mødrene 48. Årsagen er økonomisk, siger både far og formanden for Ligestillingsnævnet.

pic

- Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten

Inget annat land i världen har som Sverige med sin grundlagsfästa meddelarfrihet ett så långtgående skydd för anställda som vill lämna uppgifter till medier om oegentligheter på arbetsplatsen. Förväntningarna var därför höga när nya visselblåsarlagen skulle formuleras. Kritiken lät inte vänta på sig.

pic

Islands LO-sjef går av etter konflikter i fagforeningene

Konfliktnivået mellom Islands fagforeninger har økt i senere år. Nå har det nådd et nytt platå, etter at presidenten i landsorganisasjonen ASÍ, Drífa Snædal, gikk av den 10. August.

pic

Problemene med rekruttering øker – også på «den ytterste øy»

Mangelen på kvalifisert arbeidskraft har blitt et sort problem mange steder i Norden. I Trøndelag har arbeidsledigheten aldri vært lavere, viser en undersøkelse NAV gjort. Det merkes også på øya Frøya, med drøye 5.000 innbyggere.

pic

Nya Saltsjöbadsavtalet till sist undertecknat

Så är då till slut den stora arbetsrättsreform som har kallats ett systemskifte för den svenska modellen i hamn, sedan LO, förhandlingsorganisationen PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv undertecknat nya huvudavtal om ”trygghet, omställning och anställningsskydd”.

pic

Blir de vänsterhänta diskriminerade?

Den 13 augusti är det de vänsterhäntas dag. Det är i år 46 år sedan dagen som ska fira det unika och annorlunda som vänsterhänta står för, lanserades. Men dagen har aldrig riktigt slagit igenom och det är något av ett mysterium varför de vänsterhänta aldrig organiserat sig bättre.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment