Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Trepartssamarbete för ett grönare Norden

Tema: Trepartssamarbete för ett grönare Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 9/2023
Tema: Trepartssamarbete för ett grönare Norden

Foto: Line Scheistrøen

Trepartsförhandlingar som modell för den gröna omställningen

Kampen för en rättvis grön omställning förs just nu på flera och sinsemellan väldigt olika arenor. Medan strejkvakterna står i vinterkylan utanför Teslas verkstäder i Sverige och klimatförhandlarna möts i hettan i Dubai, samlades arbetsgivare, fackliga organisationer och ministrar från Norden i Reykjavik.

pic

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen

Nær 1 av 3 innbyggere i Norden er bekymret for at grønn omstilling i arbeidslivet kan bety at jobber blir borte, viser en undersøkelse fra Nordregio. Hvordan arbeidslivets parter kan jobbe sammen for at omstillingen skal bli så rettferdig som mulig var tema under den nordiske dialogkonferansen på Island.

pic

Arbetsgivarna med viktig roll i den gröna omställningen

När det talas om den nordiska arbetslivsmodellen, handlar det ofta om hur hög organisationsgraden är för facket. Men det är lika viktigt att arbetsgivarna är organiserade för att bra avtal ska göras.

Svenskt näringsliv om samarbetet i Norden

Hur ser det nordiska samarbetet på arbetsgivarsidan ut idag? Arbeidsliv i Norden bad den svenska arbetsgivar- och näringslivsorganisationen Svenskt näringsliv svara på en rad frågor. Det här är svaren vi fick från informationschefen Olle Bring.

pic

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen

Just nu pågår ett drama på svensk arbetsmarknad. IF Metall strejkar för att få elbilstillverkaren Tesla att teckna kollektivavtal. Elon Musk, en av världens rikaste män och ägare till Tesla vägrar. Efter en rad sympatiåtgärder från andra fackförbund har han nu genom sitt svenska bolag stämt svenska staten.

pic

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?

Var det bara ännu ett av tusentals möten runtom i världen om den gröna omställningen? Eller skedde det något mer när nordiska politiker, arbetsgivare och fackförbund möttes i Reykjavik den 1 december? Det isländska ordförandeskapet hade stora ambitioner för mötet.

pic

Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024

När Sverige nästa år tar över som ordförandeland i det Nordiska ministerrådet kommer det bland annat att markeras att den fria nordiska arbetsmarknaden varat i 70 år. Inom arbetslivsområdet kommer ett nordiskt-baltiskt möte organiseras om åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminalitet.

Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning

- Lägg ned målet mot Danmark och se i stället till att EU får klara regler som hindrar bussföretag från låglöneländer att ägna sig åt social dumpning i Norden.

Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning

Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.

pic

"Dags att Åland får en modern självstyrelselag"

Åland har ett nyvalt lagting och en ny landskapsregering har presenterats. Ledamöterna i den har stora frågor att ta itu med. Ska Åland äntligen få en ny och modern självstyrelselag? Kan effekterna av skattegränsen, som omger öriket, mildras för att förenkla för näringslivet?

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment