Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Yrkesutbildning för framtiden

Tema: Yrkesutbildning för framtiden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 8/2023
Tema: Yrkesutbildning för framtiden

Foto: Magnus Frödeberg/Norden.org

Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?

Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?

pic

Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på

Mer försvars- och säkerhetspolitik i Nordiska rådet, men knappast mer pengar. Fortfarande oklart om de tre självstyrande områdena blir fullvärdiga medlemmar. Bara Sverige motsätter sig att det blir ett eget ministerråd för transport. Så kan årets session av Nordiska rådet sammanfattas.

pic

Mangel på fagfolk bekymrer Nordisk råd

Nordisk råd mener kampen om fremtiden for unge i Norden står nå. Utenforskap i skole og arbeidsliv, og mangel på fagfolk, bekymrer nordiske politikerne. Nordisk råd tar også grep for å møte den økende cruiseturismen.

pic

Yrkesutbildningar: Ny skollag lägger större vikt på arbetsmarknadens behov

Rådande obalans mellan utbud och efterfrågan i gymnasiala utbildningssystemet ska nu åtgärdas. Syftet är att etableringen för ungdomar och vuxna på arbetsmarknaden ska underlättas samt att kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv förbättras.

pic

Varsler tøff konkurranse i Norge om grønn kompetanse

Norge har ikke kompetansen som trengs for å lykkes med en grønn omstilling. På Fagskolen Oslo forsøker de å gjøre noe med det.

pic

Finland lockar - men första vågen av estniska arbetare har flyttat hem

Estlands huvudstad Tallinn är en charmig stad med medeltida sevärdheter och en snabb utveckling. Inte mycket finns kvar från den sovjetiska tiden. På några timmar kommer man över Finska viken från Helsingfors till Tallinn.

pic

Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder

Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.

pic

Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen

Guðmundur Ingi Guðbrandsson har vært Islands sosial-, arbeids- og nordisk samarbeidsminister siden 2021. I den rollen har han ledet Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i år, og skal lede et møte med representanter fra nordiske fagforeninger, arbeidsgivere og regjeringer i Reykjavik i desember.

pic

Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad

María Pálsdóttir slår ut med armarna och utbrister: ”Välkomna till sjukhuset!” Klädd i en gammaldags sjuksköterskeuniform känns hennes glädje och entusiasm nästan opassande. Det är trots allt ett gammalt sanatorium vi kommit till. Det handlar om den vita pesten, eller tuberkulosen, som drabbade ön hårt.

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal

Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.

pic

De russiske rubler i færøsk økonomi

De holder vejret i Færøerne i disse dage. I hvert fald dem, som arbejder inden for det pelagiske fiskeri. Indtil videre har de eksporteret for 800 millioner danske kroner til Rusland. Men det kan der blive sat en stopper for, nu hvor den russiske fiskeristyrelse anbefaler et importforbud af færøske fiskevarer.

pic

Ny lov skal sikre bedre arbejdsmiljø i Grønland

Indsatsen for et godt arbejdsmiljø i Grønland er skærpet med en ny arbejdsmiljølov, som giver større fokus på det psykiske arbejdsmiljø og højere bøder til virksomheder, som bryder loven.

pic

Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius

Fem nordiska forskningsprojekt om framtidens arbetsliv hade nyligen en gemensam kick off i Vilnius i Litauen. NordForsk har bidragit med 15 miljoner norska kronor i finansiering. Litauiska forskare deltar i två av projekten. Även Åland har en självständig roll.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment