Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Helse

Helse

Barnmorska – normbrytande yrke för svenska män

Den svenska arbetsmarknaden är mycket könssegregerad. Men det finns de som går mot strömmen. Som män som väljer ett yrke som barnmorska.

Barnmorska – normbrytande yrke för svenska män - Les mer…

Julia (17) fikk hjelp til å finne drømmejobben

Julia (17) fikk hjelp til å finne drømmejobben

Tett samarbeid mellom to offentlige etater i Norge gir unge med psykiske plager en ny sjanse på skolebenken eller i arbeidslivet. Jobbspesialist Anne Tvedt hjalp Julia Engan Pettersen til å få drømmejobben.

Julia (17) fikk hjelp til å finne drømmejobben - Les mer…

Island: Jobb er bedre enn terapi for utsatt ungdom

Island: Jobb er bedre enn terapi for utsatt ungdom

– Det lønner seg å investere i mennesker, og vi må aldri gi opp innsatsen vår for de unge, sier Vigdís Jónsdóttir, daglig leder i jobbrehabiliteringssentret VIRK på Island. I fjor var VIRK en av partene som signerte en intensjonsavtale som involverte en stor økning i støtten til utsatt ungdom.

Island: Jobb er bedre enn terapi for utsatt ungdom - Les mer…

For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep

For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep

Stadig flere unge i Norden faller utenfor skole og arbeid. Det gjøres for lite for å hjelpe unge som har ekstra utfordringer, mener nordiske forskere.

For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep - Les mer…

Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge

Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge

Inne i den största föreläsningssalen i Mässcentret gör den finländska DJ:n Darude en överraskningsspelning, Sandstorm dånar inför en entusiastisk publik på närmare 2 000 sjukskötare från hela Finland, på de årliga sjukskötardagarna i Helsingfors.

Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge - Les mer…

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.

Mange med flukttanker i sykepleieryrket - Les mer…

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs

Att stå till tjänst. Ett uppdrag med skiftande innebörd beroende på verksamhet. Gemensamt i dessa tider: Att ta sig ur pandemin på bästa sätt. I Höganäs skedde det såväl lokalt som internationellt.

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs - Les mer…

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs - Les mer…

Vem får till sist coronaräkningen?

Åtgärderna för att minska smittospridningen är något som vi alla drar nytta av, men de ekonomiska konsekvenserna av dem drabbar olika. Därför måste smittorisken vägas upp mot de ekonomiska konsekvenserna i den fas som alla de nordiska länderna nu gått in i.

Vem får till sist coronaräkningen? - Les mer…

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen

De nordiska länderna kommer att genomföra historiskt stora insatser för att begränsa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. Regeringarna valde delvis olika åtgärder för att bekämpa smittan, med olika påverkan på ekonomin. För att komma ut ur krisen krävs det en större samordning.

Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen - Les mer…

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna

Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.

Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna - Les mer…

Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning

Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning

Rappa tag och hårda restriktioner kännetecknade de första finländska reaktionerna på coronapandemin. Som enda land i Norden stängdes ett helt landskap stängts av, inklusive huvudstadsregionen, från resten av Finland.

Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning - Les mer…

 Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere

Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere

Er en høyere andel helsefagarbeidere en måte å effektivisere sykehusene? Sykepleiere ved St.Olavs hospital (STO) i Trondheim er positive til sykehusledelsens mål å øke antallet helsefagarbeidere. De gir gjerne fra seg oppgaver til helsefagarbeidere, men flere betingelser må på plass.

Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere - Les mer…

Tema: Bristen på undersköterskor

Tema: Bristen på undersköterskor

Över hela Norden fattas det sjukhuspersonal. AiN ser på undersköterskorna. Hur ska statusen för yrket ökas? Genom att de får en legitimerad yrkestitel, som det nu föreslås i Sverige? Genom att de tar över arbetsuppgifter från sjuksköterskorna, som i Norge, eller genom fler heltidsjobb, som i Danmark?

Tema: Bristen på undersköterskor - Les mer…

Nordiska visioner om fler barn och färre självmord

Svanen är symbolen för det nordiska samarbetet. Men svarta svanar är också symbolen för det oväntade som sker. Det här nyhetsbrevet handlar om både födelse och död. Mellan de två händelserna spelar undersköterskorna en stor roll.

Nordiska visioner om fler barn och färre självmord - Les mer…

Mindre deltidsarbejde skal give flere ”varme hænder”

En stor og akut mangel på faglærte social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter – også kaldet SOSUer - skaber intens debat om den udbredte brug af deltidsstillinger på social- og sundhedsområdet i Danmark.

Mindre deltidsarbejde skal give flere ”varme hænder” - Les mer…

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Ett av de allra vanligaste yrkena i Sverige är undersköterskans. Av de totalt 200 000 arbetar 90 procent inom äldreomsorgen. Men till skillnad från deras nordiska kolleger är inte yrket reglerat. Det har länge varit ett fackligt krav. Just nu arbetas det fram ett lagförslag som kan komma att ge dem en skyddad yrkestitel.

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation - Les mer…

Dödsfall i arbetet

Dödsfall i arbetet

Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.

Dödsfall i arbetet - Les mer…

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

En av fire arbeidstakere i Europa plages av stress eller andre psykososiale vansker viser Eurofounds siste undersøkelse. Men arbeidet for et bedre arbeidsmiljø er en kamp mot et mangehodet troll. Spennet i utfordringene som preger det moderne arbeidslivet øker. Det er andre farer i servicenæringer enn på fabrikkgulvet. Samtidig med at arbeidet for et bedre arbeidsmiljø endres til å handle mer om psykiske faktorer og positive tiltak, dukker det opp nye farer ved ny teknologi, som nanoteknikken.

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive? - Les mer…

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

När personalen på kirurgavdelning 6, vid Centrallasarettet i Karlstad fick arbeta mer med patienterna och mindre med administration fick de också en bättre arbetsmiljö. Nyligen vann de Suntarbetslivs stora arbetsmiljöpris på 50 000 kronor för sitt imponerande arbetsmiljöarbete.

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment