Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Kultur

Kultur

Leder: Kunst og kultur former fremtidens arbeidsliv

Arbeidslivet er i kontinuerlig forandring og forbedring. Kunstens oppgave er å overskride det som er, og vise vei til noe nytt. Kan kunst og kultur og kreative arbeidsmåter vise vei i innovasjonsprosesser og utvikling av nye arbeidsplasser?

Leder: Kunst og kultur former fremtidens arbeidsliv - Les mer…

Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen

Kulturens roll för sysselsättningen har blivit allt viktigare. Det som kallas för de kulturella och kreativa näringarna sysselsätter fem miljoner människor i Europa och står för 3,3 procent av EU:s ekonomi. Sysselsättningen i kulturnäringarna ökar dessutom tre gånger snabbare än i den övriga ekonomin. Både i EU och i Norden framhävs kulturen som en kreativ katalysator, som ska bidra med att skapa konkurrenskraft och sysselsättning i den bredare ekonomin.

Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen - Les mer…

Var fjärde islänning arbetar i kreativa yrken

Var fjärde islänning arbetar i kreativa yrken

Kultur-, underhållnings- och upplevelseindustrin blir stadigt viktigare på Island. Islands största enskilda kulturindustri är musiken. Ett stort antal arbetsplatser skapas också när amerikanska filmproducenter filmar på Island. Isländska datorspel är populära i internationella sammanhang och nu har Island på nytt börjat exportera litteratur efter 800 års paus. Kulturen är så djupt rotad i den isländska identiteten att islänningarna är inte själva medvetna om hur viktig den är.

Var fjärde islänning arbetar i kreativa yrken - Les mer…

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet

Förhoppningarna är stora om att kreativitet ska ge företagen konkurrensfördelar, men amatörmässiga försök att införa kultur i arbetslivet leder ingen vart. Det säger finländska pionjärer inom kulturföretagande.

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet - Les mer…

Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum

Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum

Alla arkitekter som ritar kulturbyggnader har en hemlig dröm om att skapa en ny Sydneyopera, en signalbyggnad som kan locka människor från hela jorden. Renzo Piano är en av de få som gjort det.

Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum - Les mer…

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Intresset för industridesigners sätt att arbeta växer och designtänkande bryter ny mark inom allt fler områden. Det är förmågan att skapa processer, att fokusera på kunder och att tänka utanför ramarna som gör att intresset växer hos företag och andra verksamheter.

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa - Les mer…

Ungas handlingsutrymme styrs av klass

Den sociala bakgrunden spelar stor roll för unga vuxnas tilltro att förverkliga sina drömmar om arbete. När gamla strukturer förändras och individualiseringen går snabbt, bär man själv ansvar för framgång och misslyckanden. Kollektivet spelar allt mindre roll, oavsett var man arbetar.

Ungas handlingsutrymme styrs av klass - Les mer…

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

"Vi kan inte leva i en glasbubbla" - Les mer…

Med medeltiden in i framtiden

Med medeltiden in i framtiden

Det började som ett sysselsättningsprojekt där arbetslösa ungdomar under ett år for runt och samlade folkminnen. Berättelserna växte, liksom intresset. Kunskapen blev till sånger, som blev till teater, som blev till en medeltidsmarknad. Nu finns ett medeltidscenter som sysselsätter tio personer på heltid. Projektet har blivit en arbetsplats.

Med medeltiden in i framtiden - Les mer…

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

- Kom, bli med, i runddansen er det plass til alle. Nordens Hus jubilerer med Gallakonsert, festtaler, og supé. Men ingen feiring uten en friere utfoldelse før folket drar hjem.

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment