Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan

Sedan juni 2012 är den ledande biskopen på Island en kvinna. Arbeidsliv i Norden intervjuar henne om kyrkans makt och makt i kyrkan.

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan - Les mer…

Efternøleren i ligestilling er ved at vågne op

Ligestillingen i Danmark har haltet efter resten af Norden, både målt på kvinders repræsentation i bestyrelser og mænds forældreorlov, men nu sker der fremskridt.

Efternøleren i ligestilling er ved at vågne op - Les mer…

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in

Hur hanterar kyrkan arbetskonflikter? Vad sker när den högsta auktoriteten som åberopas är Gud? Ola Winsvold, seniorinspektör på det norska Arbeidstilsynet, fick en inblick i kyrkans värld när han tillkallades efter flera upprivande konflikter mellan organisterna och prästerna i en del kyrkor i Oslo.

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in - Les mer…

Alla kunder är inte vita män

Alla kunder är inte vita män

Det är kvinnorna som bestämmer de flesta inköpen till ett hem och som dessutom växer som en köpstark grupp. Men de flesta produkter som skapas har mannen som utgångspunkt. Det är en av flera byggstenar när innovationsmyndigheten Vinnova i en unik satsning fokuserar på normkritisk innovation.

Alla kunder är inte vita män - Les mer…

Direkte fra København: Er danskerne drillepinde eller glade for ligestilling?

Det ligner mere drilleri end ægte ligestillingsånd, når danskerne klager løs over manglende ligestilling i swingerklubben, i strikkeklubben og hos frisøren. Nu siger politikerne stop.

Direkte fra København: Er danskerne drillepinde eller glade for ligestilling? - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen?

Hela Island är upprört. En man fick högre lön än en kvinna med samma jobb. Men i stället för att höja kvinnans lön när hon klagade, sänktes mannens lön till samma nivå som kvinnans.

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen? - Les mer…

Island:  Likalönsstandarden har tagits i bruk

Island: Likalönsstandarden har tagits i bruk

De första statliga institutionerna på Island har nu i början av 2015 möjlighet att bevisa att de betalar lika lön för lika arbete. Det sker genom en ny certifikationsstandard som tas i bruk på Island. Myndigheterna får ett "fair pay"-certifikat när de har utvärderats och det blivit klart att de verkligen betalar lika lön enligt standarden.

Island: Likalönsstandarden har tagits i bruk - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner

Sjuksköterskorna i vårdfacket Tehy på Åland återvände till jobbet den 11 december efter att ha strejkat nästan tre veckor. De satte hårt mot hårt och det blev en svår konflikt.

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner - Les mer…

Island: Pappaledigheten på tillbakagång

Pappaledigheten år 2000 blev enorm succé på Island. Nyblivna pappor välkomnade möjligheten att vara hemma tillsammans med sina barn. Men trenden har inte fortsatt. Island har nu flera gånger försämrat pappornas inkomstmöjligheter. Familjerna har inte råd med lägre inkomster.

Island: Pappaledigheten på tillbakagång - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar

Sjuksköterskorna på Åland har satt ner foten – med besked. Den 20 november gick de ut i strejk, inte ens skyddsarbete tillåts, och vid Ålands enda sjukhus kämpar man nu för att kunna ge ålänningarna hyfsad om än vingklippt vård.

Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar - Les mer…

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda - Les mer…

Det sociala Europa under press

Det sociala Europa under press

Det finns ett dilemma mellan EU:s sociala ambitioner och den nationella självbestämmanderätten, inte minst vad gäller arbetsmarknaden, konstaterade Sveriges nytillträdda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett seminarium i Stockholm den 22 oktober.

Det sociala Europa under press - Les mer…

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år

Norden har samarbeidet om likestilling i førti år. Det har hatt stor betydning for fremgangen på likestillingsområdet og gjort livet bedre for innbyggerne i Norden, sa Eygló Harðardóttir, Islands likestillingsminister under jubileumsfeiringen på Island 26. august. Hvor går debatten i dag? Trengs det nye fortellinger om likestilling?

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år - Les mer…

Island lidt tættere på ligeløn

Island lidt tættere på ligeløn

En ny, frivillig ligelønsstandard bringer Island et skridt tættere på ligeløn og underbygger Islands frontløberposition i forhold til ligestilling

Island lidt tættere på ligeløn - Les mer…

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna - Les mer…

Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler

I november förra året fick tre inflytelserika svenska män nog av att delta i paneler med enbart män och startade uppropet #TackaNEJ. Flera hundra män anslöt sig och säger nu nej om de bjuds in till diskussionspaneler och jurygrupper utan kvinnor. I mars startade #TakkNei i Norge.

Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler - Les mer…

Historisk likestilling

Historisk likestilling

Makten i Norge er for første gang i historien likt fordelt mellom kvinner og menn viser Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer. Norge har flest kvinner i maktposisjoner, dessuten flest kvinner i styrerommene, og flest kvinner i jobb.

Historisk likestilling - Les mer…

Leder: Kvinner står sterkest i en brytningstid

Norden har samarbeidet om likestilling gjennom 40 år. Nå bærer det frukter. Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer viser at Norge i år er verdensledende i likestilling. For første gang deler kvinner og menn maktposisjonene likt.

Leder: Kvinner står sterkest i en brytningstid - Les mer…

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen

- Om vi vill vara ett hållbart företag måste vi ha blandade ledningsgrupper på alla nivåer. Vi blir inte trovärdiga om vi bara har män i ledningen. Vi märker också hur det påverkar hela organisationen positivt och att det har blivit roligare att jobba, säger Anette Segercrantz, HR-direktör på Storebrand, där svenska pensionsförvaltarbolaget SPP ingår.

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen - Les mer…

Manu Sareen: ligestilling er nøgle til integration

Manu Sareen: ligestilling er nøgle til integration

Et opgør med manglende ligestilling i etniske minoritetsmiljøer er på vej i Danmark. Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen, ser et ungdomsoprør ulme blandt unge fra indvandrermiljøerne i protest mod forskelsbehandlingen af piger og drenge og opfordrer alle til at bakke op.

Manu Sareen: ligestilling er nøgle til integration - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment