Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått

Det finns bara en maktposition i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer som ingen kvinna haft i något nordiskt land – överbefälhavare för landets militära styrkor. Men lika frånvarande som kvinnorna har varit i krig, lika mycket har de också förbigåtts vid fredsförhandlingar och fredsbevarande operationer.

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått - Les mer…

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna

Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna - Les mer…

Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general

Under det gångna året fick Danmark sin första kvinnliga ledare för LO och Norge sin första kvinnliga ordförande i Högsta domstolen. Fortfarande finns det några få maktpositioner bland de 24 som Arbeidsliv i Norden mäter som ingen kvinna haft. Men den enda position som aldrig har erövrats av en kvinna i något nordiskt land, är överbefälhavare för försvaret.

Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general - Les mer…

Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret

Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret

Generalmajor Kristin Lund från Norge är den första kvinnan som utnämnts till befälhavare för en av FN:s fredsbevarande styrkor. Hon tror att det kommer en kvinnlig överbefälhavare i ett av de nordiska länderna inom fyra år.

Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret - Les mer…

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet

Den kallar sig själv ”världens första feministiska regering”, och med tre nya initiativ vill den svenska regeringen visa att den gör skäl för namnet: Arbetsskadeförsäkringen ska göras mer jämställd, föräldraförsäkringen ska ses över så att den bidrar till ett mer jämställt föräldraskap och diskrimineringslagen ska skärpas.

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet - Les mer…

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv

LO-organisationen ASÍ på Island firar 100-årsjubileum i år. Jubileet firas med musik och konferenser på fyra olika håll på Island nu i mars. Under jubileumsåret kommer troligen för första gången en myndighet, en organisation eller ett företag att få certifiering för den nya isländska likalönsstandarden.

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv - Les mer…

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden

Åtte måneder har gått siden forretningskvinnen Anne Berner ble utnevnt til minister i den nye sentrum-høyre regjeringen Sipilä. En periode har hun gitt seg selv i politikk. Da har hun maksimum tre år og fire måneder på seg til å få gjennomført sin politikk. Det jobber hun målrettet mot.

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden - Les mer…

Har luften gått ur jämställdhetspolitiken i EU?

Har luften gått ur jämställdhetspolitiken i EU?

Ja, anser den finska forskaren Johanna Kantola. Samtidigt är emellertid EU-domstolen en ljuspunkt, vars domar också får stora konsekvenser i Norden, enligt Kirsten Ketscher, professor i socialrätt vid Köpenhamns universitet.

Har luften gått ur jämställdhetspolitiken i EU? - Les mer…

Vilken effekt har den norska kvoteringen av kvinnor till företagsstyrelser haft?

Vilken effekt har den norska kvoteringen av kvinnor till företagsstyrelser haft?

Åtta år efter att lagen om jämställda styrelser trädde i kraft i Norge är antalet kvinnliga koncernchefer noll i de 60 största företagen. Mari Teigen och andra forskare har skrivit en bok om varför smittoeffekten av kvoteringen till styrelserna blivit så liten.

Vilken effekt har den norska kvoteringen av kvinnor till företagsstyrelser haft? - Les mer…

Direkt från Helsingfors: Kvinnornas svåra val

Finland har valt riksdag och får en ny regering med valets vinnare som statsminister, centerpartisten Juha Sipilä. Vem han bildar regering med är i detta skede oklart, men mycket tyder på att populistpartiet Sannfinländarna är med och regerar under de närmaste fyra åren. Den regeringen blir i så fall mycket konservativ med familj, tro och fosterland som kärnvärden.

Direkt från Helsingfors: Kvinnornas svåra val - Les mer…

Tro og likestilling i Norden

Tro og likestilling i Norden

Magdalena Andersson og Margot Wallström i Sveriges feministiske regjering løfter landets posisjon på årets likestillingsbarometer. For femte år på rad måler Arbeidsliv i Norden likestillingen med vårt eget barometer. Det viser at Norden blir stadig litt mer likestilt. I år setter vi også Kirken i fokus der kvinner erobrer toppen, Danmark der kvinner entrer styrerommene og Sveriges satsing på kritisk innovasjon der kvinner går i bresjen.

Tro og likestilling i Norden - Les mer…

Leder: Ikke bare rosa - det handler om makt

For femte år på rad publiserer Arbeidsliv i Norden vårt eget likestillingsbarometer. Det viser at maktfordelingen i Norden er bedre enn noensinne. Dog ikke på alle områder. Vi har satt religiøse trossamfunn i fokus. I den verden er det stort sett menn som rår. Kirkene i Norden lyser som et unntak, med en kvinne som ledende biskop i Island, Norge og Sverige. Men henger makt og autoritet sammen?

Leder: Ikke bare rosa - det handler om makt - Les mer…

Norden blev lite mer jämställt även i år

Norden blev lite mer jämställt även i år

Jämställdheten i Norden på maktpositionerna inom politik och arbetsliv har aldrig varit större än i år, visar Arbeidsliv i Nordens barometer.

Norden blev lite mer jämställt även i år - Les mer…

Jämställdhet även i trossamfunden en viktig fråga

Jämställdhet även i trossamfunden en viktig fråga

De riktigt stora symboliska förändringarna sker ibland nästan utan att det märks. I tre av de fem nordiska länderna har kyrkan idag en kvinna som översta chef. Jämfört med resten av världen är det på det området Norden ligger allra främst i jämställdhet.

Jämställdhet även i trossamfunden en viktig fråga - Les mer…

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan

Sedan juni 2012 är den ledande biskopen på Island en kvinna. Arbeidsliv i Norden intervjuar henne om kyrkans makt och makt i kyrkan.

Agnes M. Sigurðardóttir: Biskopen som städar kyrkan - Les mer…

Efternøleren i ligestilling er ved at vågne op

Ligestillingen i Danmark har haltet efter resten af Norden, både målt på kvinders repræsentation i bestyrelser og mænds forældreorlov. Men nu sker der fremskridt.

Efternøleren i ligestilling er ved at vågne op - Les mer…

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in

Hur hanterar kyrkan arbetskonflikter? Vad sker när den högsta auktoriteten som åberopas är Gud? Ola Winsvold, seniorinspektör på det norska Arbeidstilsynet, fick en inblick i kyrkans värld när han tillkallades efter flera upprivande konflikter mellan organisterna och prästerna i en del kyrkor i Oslo.

Kyrklig kamp mellan ord och musik - skyddsombudet tvunget gripa in - Les mer…

Alla kunder är inte vita män

Alla kunder är inte vita män

Det är kvinnorna som bestämmer de flesta inköpen till ett hem och som dessutom växer som en köpstark grupp. Men de flesta produkter som skapas har mannen som utgångspunkt. Det är en av flera byggstenar när innovationsmyndigheten Vinnova i en unik satsning fokuserar på normkritisk innovation.

Alla kunder är inte vita män - Les mer…

Direkte fra København: Er danskerne drillepinde eller glade for ligestilling?

Det ligner mere drilleri end ægte ligestillingsånd, når danskerne klager løs over manglende ligestilling i swingerklubben, i strikkeklubben og hos frisøren. Nu siger politikerne stop.

Direkte fra København: Er danskerne drillepinde eller glade for ligestilling? - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen?

Hela Island är upprört. En man fick högre lön än en kvinna med samma jobb. Men i stället för att höja kvinnans lön när hon klagade, sänktes mannens lön till samma nivå som kvinnans.

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment