Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Kvotering på kommando

Norge och Island har redan infört dem och nu är kvotering för att uppnå jämställdhet i börsbolagens styrelser på frammarsch i hela Europa.

Kvotering på kommando - Les mer…

Italia velger kvinner i krisetider

Italia velger kvinner i krisetider

Halvparten av ministrene i Italias nye regjering er kvinner. Hva betyr det i et land der sysselsettingen blant kvinner ligger på bunn i Europa? Statsminister Matteo Renzi lover endring. Han vil ha umiddelbare reformer og fart i økonomien. Hittil er det loven om kvotering til styrene som har hatt størst effekt på likestillingen.

Italia velger kvinner i krisetider - Les mer…

40 år med nordiskt samarbete om jämställdhet

40 år med nordiskt samarbete om jämställdhet

Det finns två sätt att jämföra jämställdhetspolitiken mellan olika länder. Man kan se på hur många kvinnor som kommit till makten och man kan se på hur politiken är utformad. De två sätten behöver inte nödvändigtvis berätta samma historia.

40 år med nordiskt samarbete om jämställdhet - Les mer…

Norge lyfter jämställdheten i Norden

Norge lyfter jämställdheten i Norden

För första gången har ett nordiskt land nått full jämställdhet i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer. Den speglar om det är en man eller kvinna som sitter i 24 olika maktpositioner i samhället. Det är Norge som i samband med regeringsskiftet i fjol höst kom upp i 22 poäng. 20 poäng krävs för full jämställdhet.

Norge lyfter jämställdheten i Norden - Les mer…

Löneklyftan fläckar Finlands rykte

Löneklyftan fläckar Finlands rykte

På en rad punkter finns Finland i EU-täten när det gäller kvinnors representation i näringsliv och politik. Jämställdhetsombudsman Pirkko Mäkinen är särskilt nöjd över att Finland har den största andelen kvinnor i börsbolagens styrelser av alla EU-länder, 27 procent - utan att behöva ta till kvinnokvoter. Finland har även i likhet med de nordiska länderna en hög andel kvinnor i det politiska beslutsfattandet. Men annars ser hon ingen större orsak att jubla.

Löneklyftan fläckar Finlands rykte - Les mer…

Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus

Island tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet. Under ordförandeskapet ska ministerrådet bland annat fokusera på arbetsmarknadsfrågor, män och maskulinitet samt avskaffandet av gränshinder i Norden.

Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus - Les mer…

Deltidens många ansikten

Deltidens många ansikten

Deltidsarbete kan vara ett sätt att lösa tidspusslet för många. I debatten fokuseras det på det ofrivilliga deltidsarbetet och speciellt då kvinnornas. Men effekterna behöver inte bli så negativa för pensionen som man tidigare trott, visar en ny studie. Samtidigt kommer nya former av deltidsarbete i arbetsgivarnas ständiga jakt på flexibilitet. I Storbritannien är det redan vanligt med så kallade ”nolltidskontrakt” där det inte finns någon schemalagd arbetstid alls.

Deltidens många ansikten - Les mer…

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas

Deltidsarbete är en av de viktigaste frågorna i den nordiska jämställdhetsdebatten. Även om skillnaderna minskar, jobbar kvinnorna fortfarande deltid i högre grad än männen. Det är en fråga om pengar, kultur och moral, men där pekpinnen kanske inte är det bästa redskapet om man vill genomföra ändringar.

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas - Les mer…

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott

De negativa konsekvenserna för kvinnor i Norden av att arbeta deltid är små. Nya regler gör att effekten på pensionen inte blir särskilt stor. En förskolelärare eller undersköterska i Danmark eller Norge som arbetar deltid i tio år får ändå 98-99 procent av den maximala pensionen.

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott - Les mer…

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

Debatten om deltidsarbete är intensiv i alla de nordiska länderna. Men det handlar inte bara om kvinnor som väljer att arbeta deltid under en period av sina liv. Om det är jämställdhet som är målet – bör kvinnorna jobba mer heltid eller är det männen som ska arbeta mer deltid?

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral" - Les mer…

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi

Dorte Nielsen er en af mange offentlig ansatte danske kvinder med deltidsjob. Det har givet hende et bedre arbejdsliv men en stram økonomi.

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi - Les mer…

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män

När en kvinna får sitt andra barn och har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappan, löper hon dubbelt så stor risk för att bli sjukskriven än mannen. Det visar en ny rapport om kvinnors sjukskrivning som presenterades i Sverige den 5 november.

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Löneskillnader känner inga gränser

Löneskillnader känner inga gränser

De nordiska kvinnorna utbildar sig som aldrig förr och har idag samma, om inte längre, utbildning som män. De deltar också i högre grad i arbetslivet än tidigare. Ändå har löneskillnaden under de tio sista åren minskat marginellt.

Löneskillnader känner inga gränser - Les mer…

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Eygló Harðardóttir är socialminister på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Inom de flesta utskotten är den skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon tror att andelen kvinnor snart kommer att öka.

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen - Les mer…

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter

Kvinnorna stångar inte mot ett glastak som en gång för alla kan krossas anser Torild Skard, som studerat hur kvinnorna erövrat makten. Det handlar snarare om en labyrint, där kvinnorna måste ta omvägar, gå tillbaka och ta sig fram på delvis dolda stigar. Arbeidsliv i Norden ser på hur jämställdheten kan förbättras i näringslivet.

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter - Les mer…

Leder: Tallrike grunner for likestilling

Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer, det tredje i rekken, viser en fremgang når det gjelder kvinners representasjon i de nordiske samfunnenes maktposisjoner på én prosentenhet i 2012 i forhold til en 50/50 kjønnsfordeling.

Leder: Tallrike grunner for likestilling - Les mer…

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol

Kvinnorna i Norden är lite mer jämställda den 8 mars i år, jämfört med samma dag för ett år sedan. På Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer har de nu kommit upp i 61 av poängen vi fördelat på ministerposter och andra positioner i samhället. Det är ett poäng mer än i fjol. 100 poäng innebär full jämställdhet.

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol - Les mer…

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd

Samtlige topposter i den danske regering besiddes af kvinder, men målt på mænds barsel og kvinder i virksomhedsledelse halter ligestillingen i Danmark efter resten af Norden.

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd - Les mer…

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen

Ser man på kalla fakta är vägen lång tills det råder jämställdhet mellan män och kvinnor i det svenska arbetslivet. Därför väckte det stor uppmärksamhet när vd:ar från tio av de största svenska bolagen tog initiativet till jämställdhetssatsningen ”Battle of the numbers”

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment