Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Vem ersätter de mäktiga kvinnor som slutar i Sverige?

Vem ersätter de mäktiga kvinnor som slutar i Sverige?

Sverige är det enda landet i Norden som varken haft en kvinnlig statsminister eller en kvinna som statsöverhuvud i modern tid. Socialdemokraternas Mona Sahlin kunde ha blivit statsminister vid valet i september 2010, men den nya rödgröna koalitionen förlorade valet.

Vem ersätter de mäktiga kvinnor som slutar i Sverige? - Les mer…

Sporskifte efterlyses i ligestillingsdebatten i Danmark

Sporskifte efterlyses i ligestillingsdebatten i Danmark

Er det brug for kvoter eller et mandepanel som i Norge for at speede ligestillingen op? Det er der meget delte meninger om i Danmark, men de fleste er enige om, at der er brug for en ligestillingsdebat, der favner begge køn.

Sporskifte efterlyses i ligestillingsdebatten i Danmark - Les mer…

Mødre og fedre møter karrierelogikkens spilleregler

Nå er vi vel likestilt? Økt utdanningsnivå blant kvinner, nye idealer for faderskap og utvikling av arbeid-familievennlige ordninger har endret de ytre rammene for mødres og fedres tilpasning til arbeid og familie. Sammenlignet med studier fra 30 år tilbake har kvinner gjort et ”stort sprang”.

Mødre og fedre møter karrierelogikkens spilleregler - Les mer…

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten - Les mer…

Island kvoterar in kvinnor i företagens styrelser

Island följer Norge och inför en lagstiftning som gör att det ska finnas minst 40 procent kvinnor i företagens styrelser. Men innan den kommer på plats 2013, har jämställdheten tagit ett litet steg tillbaka.

Island kvoterar in kvinnor i företagens styrelser - Les mer…

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Da finanskrisen slo inn over Danmark for alvor, blek Inger Støjberg utnevnt til minister med ansvar for arbeid og likestilling. Som tidligere ordfører for det liberale partiet Venstre, var hun kjent for sine dristige verbale utspill. Nå er hun blitt talskvinne for brede forlik med opposisjonen.

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik - Les mer…

Mogna män kan stärka vården

När kommuner och landsting vill locka män till hälso- och sjukvård bör man försöka rekrytera lite äldre, mogna män. Det är en av slutsatserna i den nyutgivna boken ”Menn i pleie og omsorg – brødre i hvitt”, av Helge Svare vid Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

Mogna män kan stärka vården - Les mer…

Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre?

Der er i disse år meget fokus på balance mellem arbejde - og privatliv. Der er mange gode intentioner i spil. Men det er svært at forestille sig, at der rigtig sker noget, før vi bliver villige til at se på de belastninger der for alvor gør det svært at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen.

Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre? - Les mer…

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken

Det är historiska steg som hon tar över Slottsbakken i Oslo denna höstdag den 18 oktober 2007. Manuela Ramin-Osmundsen är den första norska ministern med invandrarbakgrund.

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken - Les mer…

Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme

Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme

1999 mobiliserer en ny generasjon unge kvinner til kamp for kvinnefrigjøring og feminisme. Det skjer i alle de fem nordiske landene. Den svenske LO-lederens bruk av ordet ”fittstim”, som betegnelse på de unge jentene i det sosialdemokratiske kvinneforbundet, utløste boka ”Fittstim”.

Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme - Les mer…

Forskare fokuserar på män som bryter könsrollerna

Åtta nordiska mansforskare ska studera de nordiska männens förhållande till arbete och familj. Pengar har beviljats av Nordiska Ministerrådet och projektet pågår från april i år och tre år framåt.

Forskare fokuserar på män som bryter könsrollerna - Les mer…

Svårt få fast jobb - om du är kvinna

Svårt få fast jobb - om du är kvinna

Sjuksköterskor, barndagvårdare och hjälplärare för elever med inlärningssvårigheter är yrkesgrupper som kan ha svårt att få fasta jobb i Finland, som har mer visstidsanställningar än andra EU-länder.

Svårt få fast jobb - om du är kvinna - Les mer…

Nästan för bra för att vara sant

Från och med i år har alla isländska pappor rätt till tre månaders pappaledighet. Använder de inte sina månader torkar tiden inne. Reformen, som gradvis införts sedan 2001, har starkt stöd både hos pappor och också hos mammor, visar en färsk undersökning. Cirka 85 procent av de isländska männen tar numera ut föräldraledighet.

Nästan för bra för att vara sant - Les mer…

Vanans makt och tradition

Vanans makt och tradition

För snart fyra år sedan startade Arbetslivsinstitutet ett av de största forskningsprogram som rör förhållandet mellan kön och arbete som någonsin gjorts i Sverige.

Vanans makt och tradition - Les mer…

Flexibilitet – på vems villkor?

Flexibilitet – på vems villkor?

Det ”nya” arbetslivet sägs kännetecknas av platta organisationer och större flexibilitet i tid och rum. Men utvecklingen visar att ökad flexibilitet i organisationen inte nödvändigtvis behöver betyda att invanda uppfattningar också blir flexibla. Ser man till män och kvinnors villkor i arbetslivet i de nordiska länderna fortsätter de att vara olika, både i förhållande till yrke och karriärmöjligheter.

Flexibilitet – på vems villkor? - Les mer…

Bok i fokus: Maktens (o)lika förklädnader

Bok i fokus: Maktens (o)lika förklädnader

Dette er en artikkelsamling som fra ulike synsvinkler belyser forholdet mellom kjønn, etnisitet og klasse i det svenske samfunnet på begynnelsen av et nytt årtusen.

Bok i fokus: Maktens (o)lika förklädnader - Les mer…

Så långt från lika villkor

Vigdis. Tänk att en president inte behövde ett efternamn. Hon var hon. President Vigdis fick mig att undra om inte isländskorna är världens mest jämställda kvinnor.

Så långt från lika villkor - Les mer…

Könsskillnader och likarättsfeminister -vägval inom jämställdhetspolitiken

Historiskt har Norge varit mer motvilligt än Sverige till att på politisk väg uppmuntra mödrars och gifta kvinnors yrkesarbete. Detta kan till en stor del tillskrivas kvinnorörelsens olika ideologier i de två länderna. Olika strategier har lett till skillnader i politiska vägval och gett olika resultat på jämställdhetsområdet.

Könsskillnader och likarättsfeminister -vägval inom jämställdhetspolitiken - Les mer…

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet

Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet - Les mer…

Marit Breivik: Jämställdhet gav första guldet

Marit Breivik: Jämställdhet gav första guldet

Inom idrotten tävlar män och kvinnor var för sig, men det sker på männens villkor. Antalet kvinnliga ledare på toppnivå inom elitidrotten är försvinnande litet. Samtidigt är de kvinnliga idrottarna viktiga rollmodeller. Marit Breivik, som är tränare för det kvinnliga landslaget i handboll i Norge, vill ha mer demokrati både i idrotten och arbetslivet.

Marit Breivik: Jämställdhet gav första guldet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment