Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Nordisk modell

Nordisk modell

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse - Les mer…

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda

Arbetsmiljö i Helvetesköket - Les mer…

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Norden har hittills hört till de länder som vunnit mest på globaliseringen. Men innebär den ökade rörligheten för arbetskraften ett hot mot välfärdsstaten på längre sikt? Stödet för att betala för den gemensamma välfärden sjunker kraftigt när den etniska mångfalden ökar.

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten? - Les mer…

En global värld delar arbetet ute och hemma

En global värld delar arbetet ute och hemma

När tekniken öppnade för blixtsnabb kommunikation mellan de mest avlägsna delar på jordklotet, skärptes den globala konkurrensen. Det har inneburit en specialisering av varor och tjänster både globalt och lokalt. Globaliseringen har också ökat pressen i det inhemska arbetslivet och förändrat sätten att organisera arbetet. Samtidigt skapas nya marknader och nya möjligheter.

En global värld delar arbetet ute och hemma - Les mer…

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin: Moderat med radikale grep

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin: Moderat med radikale grep

Det stormer rundt Sveriges nye arbetsmarknadsminister, Sven Otto Littorin. I løpet av 37 dager i regjering har han gjennomført mer enn 400 møter med media -”jättespännande”.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin: Moderat med radikale grep - Les mer…

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

När näringslivet i Norge hoppar på IT-tåget till Bangalore, handlar det inte om att flytta norska jobb till Indien. Det handlar om att få tag på IT-tekniker, som det är brist på i Norge. Samtidigt inleds en resa som förändrar både företag och yrkesrollen för de som jobbar med IT.

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse - Les mer…

Ole Brum og Norden

Den svenske finansministeren, Pär Nuder, inviterte en gruppe journalister til frokost en mørk januarmorgen i Brussel.

Ole Brum og Norden - Les mer…

Stark företagskultur med finsk prägel

Stark företagskultur med finsk prägel

Finland är en av de stora vinnarna med globaliseringen, och den främsta symbolen för framgången är Nokia. Trots att det handlar om ett övernationellt jätteföretag står Nokia stadigt i den finska jorden – men den nordiska modellen är under hårt tryck.

Stark företagskultur med finsk prägel - Les mer…

Ramt af globalisering

Ramt af globalisering

Danmark klarer sig godt i globaliseringen, men flere advarer dem der tror, at det kun går én vej.

Ramt af globalisering - Les mer…

”Varning för högmod”

”Varning för högmod”

Så här långt har de nordiska länderna klarat sig bra i en allt hårdare global konkurrens. De nordiska länderna har en förmåga till omställning i arbetslivet som bland annat tillskrivs samspelet mellan parterna i arbetslivet. Men samtidigt som den nordiska modellen hyllas, ökar globaliseringen pressen på fackföreningsrörelsen. Nya tider kräver nya strategier och nytt tänkande.

”Varning för högmod” - Les mer…

Behov for mer samarbeid - er den nordiske modellen noe for Baltikum?

Hvilken vei går utviklingen på arbeidsmarkedet i de baltiske land? Er den nordiske modellen med parts- og trepartssamarbeidet som grunnfestet idé, et sannsynlig scenario? Kan nordiske land bidra til det?

Behov for mer samarbeid - er den nordiske modellen noe for Baltikum? - Les mer…

Synen på utanförskapet avgör framtidens välfärd

I de nordiska länderna var förra året sammanlagt 3,5 miljoner människor i arbetsför ålder beroende av offentliga medel för sin försörjning. Sjukdom och arbetslöshet skapar utanförskap och kostnaderna både för de enskilda och för samhället är enorma. Gång på gång riktas det offentliga ljuset mot utanförskapet.

Synen på utanförskapet avgör framtidens välfärd - Les mer…

Wanja Lundby-Wedin: ”Många måste delta”

Den så kallade Lissabonstrategin, som ska göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till år 2010, har ännu lång väg kvar att gå. För att driva på utvecklingen har tillsatts en så kallad högnivågrupp. En av de tolv ledamöterna är Wanja Lundby-Wedin, ordförande för svenska Landsorganisationen, LO.

Wanja Lundby-Wedin: ”Många måste delta” - Les mer…

Sverige är ett märkligt land

Sverige är ett märkligt land

Sverige är unikt. Turistchefernas motto i all ära, men utsagan är sann.

Sverige är ett märkligt land - Les mer…

Bok i fokus: Det handler blant annet om tillit

Bok i fokus: Det handler blant annet om tillit

Det er en vedtatt sannhet at den vestlige verden er preget av individualisering. De store kollektive ideer smuldrer opp og folk identifiserer seg ikke lenger med fellesskapets verdier. Hva er det da som binder oss sammen? Det handler om tillit er svaret som gis i en antologi utgitt på Institut for Ledelse, Politikk, og Filosofi ved Handelshøjskolen i København

Bok i fokus: Det handler blant annet om tillit - Les mer…

Makten och demokratin

Makten och demokratin

En ny Maktutredning har avslutats i Norge. Det blir troligen sista gången.

Makten och demokratin - Les mer…

Grenseoverskridende samarbeid om nyskaping

- Vi kan alle misunne Finlands evne til å samle hele arbeidslivet når det gjelder. Mats Essemyr i Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) i Sverige er imponert, men skeptisk til svensk fagbevegelses vilje til å innta nye roller i partssamarbeidet. Innovasjon er kjernen når man vil skape flere og bedre arbeidsplasser. Det krever samspill på nye arenaer og nye samarbeidsformer mellom fagforeninger og arbeidsgivere. Er aktørene rede til å gå nye veier?

Grenseoverskridende samarbeid om nyskaping - Les mer…

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell?

Nordisk Ministerråd har tatt initiativet til et bredt anlagt forskningsprogram om velferdspolitiske spørsmål. Hensikten med forskningsprogrammet er å analysere den nordiske velferdsmodellen i et europeisk perspektiv.

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell? - Les mer…

”Kollektivet behövs för individens trygghet”

Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för 2,1 miljoner medlemmar i svenska LO, vill verka för arbetslivets förnyelse genom ett starkare nordiskt samarbete, dels inom Nordens fackliga samarbetsorganisation, NFS, men också genom närmare samarbete med Nordiska Ministerrådet.

”Kollektivet behövs för individens trygghet” - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment