Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i Norden styrker samarbeidet om velferdsstaten i Finland satser bredt på samfunnsgaranti for unge
Finland satser bredt på samfunnsgaranti for unge
tema

Finland satser bredt på samfunnsgaranti for unge

| Tekst og foto Berit Kvam

I disse dager lanserer den finske regjeringen en omfattende satsing på ungdom. Gjennom samfunnsgarantien skal alle unge under 25 år og nyutdannete under 30 år sikres et tilbud om jobb, studieplass, praksisplass eller rehabilitering senest innen tre måneder etter at den unge er blitt arbeidsløs.

- Det er ingen ting mer sørgelig enn at unge mennesker står uten utdanning og jobb. I dag er 40 000 finske ungdommer under 25 år verken i utdanning eller arbeid. De har falt mellom alle stoler.

Ungdomsledigheten er Finlands arbeidsminister, Lauri Ihalainen, sin hjertesak. Hvis han kan velge en ting han kan få gjort i løpet av sin regjeringstid, så er det nettopp å sørge for at unge mennesker ikke blir stående utenfor, men kommer i jobb eller utdanning.

- Det finnes mange årsaker til at de er skjøvet utenfor. De har kanskje ikke fullført videregående opplæring eller de har ikke hatt krefter etter endt grunnskole å ta fatt på videregående skole. Det finns også en rekke ungdommer som har behov for å få styrket selvbildet, og som må lære seg å styre sitt eget liv slik at de kan komme inn i et utdanningssystem, sier Lauri Ihalainen.

Overgangene er utfordrende

- Utfordringene finnes særlig i overgangen mellom grunnskole og videregående skole og i overgangen mellom videregående utdanning og det å få sin første arbeidsplass.

Når det gjelder den yngste aldersgruppen er det oppsøkende virksomhet som gjelder, "enten de finns hjemme eller blant venner". Avhengig av livssituasjonen får de et tilpasset tilbud som skal føre dem inn i utdanningssystemet. 

Ideen med samfunnsgarantien er nettopp at alle ungdommer skal garanteres en mulighet til videregående opplæring i gymnasiet, eller i en yrkesforberedende utdanning. Staten har øremerket 60 millioner Euro årlig over 5 år til denne satsingen. I tillegg satser staten 50 millioner Euro årlig de neste fem årene på ungdom i alderen 20-29 år som ikke har gjennomført utdanning utover grunnskolen.

- Vi var veldig overrasket da vi fant ut at det i Finland var 110 000 unge voksne som ikke hadde fullført noen utdanning etter grunnskolen.

- Det er ikke marginalisert ungdom som står utenfor samfunnslivet, men ungdommer som av en eller annen grunn ikke har fullført videregående opplæring. Vi regner med at satsingen vil innebære at 36 000 av de 110 000 kommer til å gjennomføre videregående opplæring.

- Jeg fortalte dette på møtet med mine nordiske kolleger fordi det i dagens samfunn ikke er så lett å finne fotfeste i arbeidslivet hvis man bare har grunnskolen. Den personlige arbeidshistorien kan bli veldig kort hvis ungdommen ikke har fullført videregående opplæring, sier Lauri Ihalainen.

Den andre kritiske fasen innsatsen skal rettes mot, er overgangen mellom videregående opplæring og arbeidslivet. Det er mange unge arbeidsløse som har fullført videregående skole, men som likevel ikke får jobb.

Arbeidsgiverne med

- Dette er en særlig utfordring for privat sektor, for offentlig sektor kan ikke løse dette problemet alene, sier Lauri Ihalainen.

Finland har derfor etablert et system de kaller sjansepenger, Sanssi-kortet, som er et tilbud til alle private foretak. Arbeidsgivere som ansetter en arbeidsløs ungdom, får med denne ordningen utbetalt 650 euro i måneden i et år.

- Hensikten er å senke terskelen for at arbeidsgiverne skal ansette disse ungdommene. De unge får utbetalt vanlig lønn, mens arbeidsgiveren får støtte. Dette er en stor satsing fra samfunnets side og et veldig ambisiøst program, understreker Lauri Ihalainen.

- Det vi har sett er at det er viktig å gripe inn tidlig, allerede i grunnskolen.

Alle ordningene skal vare til 2015, eller ut denne regjeringsperioden, men arbeidsministeren ser ikke for seg at ordningene tar slutt med det.

Iverksettingen av ungdomsgarantien har vært forberedt av en arbeidsgruppe med deltakere fra flere departementer, arbeidsmarkedets parter, representanter for organisasjoner og de unge selv, og har pågått siden 2011.

- Vi er fem ulike ministere som har samarbeidet om dette. I løpet av de neste månedene skal vi besøke de femten største byene i Finland for å introdusere programmet
Hver av byene får besøk av en minister. Hensikten med det er å få med kommunene og alle de regionale og kommunale aktørene fordi det er dem som skal sette dette ut i livet. 

- Dette er en samfunnsdugnad der alle er med. Fra 2013 skal programmet settes i verk, sier Finlands arbeidsminister Lauri Ihalainen til Arbeidsliv i Norden.

h
This is themeComment