Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Socialdemokraterna nästan utplånade i isländska valet
Den stora förloraren i parlamentsvalet på Island är det socialdemokratiska partiet Samfylkingin, tillsammans med centerpartiet Framsóknarflokkurinn. Socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val och fick in endast tre ledamöter i det isländska parlamentet, Alltinget. Partiet utplånades nästan helt och hållet.
Nordiska rådet vill förenkla gränskontrollerna
Flyktingkrisen engagerar delegaterna som samlas för Nordiska rådets session i Köpenhamn. De gränskontroller som Sverige och Danmark införde för ett år sedan går på tvärs av den fria nordiska arbetsmarknaden. En gemensam nordisk kontroll vid den tysk-danska gränsen är ett förslag för att underlätta för Öresundspendlarna.
Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna
Isländska kvinnor lämnar sina arbetsplatser idag, måndagen den 24 oktober, för att demonstrera mot ojämlika löner. Eftersom kvinnorna i genomsnitt endast har 70,3 procent av männens löner anser de att de har fullgjort sin arbetsdag klockan 14.38. Kvinnorna samlas i Reykjavik och landets näst största stad Akureyri för att protestera på Kvennafrí, som dagen kallas på isländska.
Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?
Här är boken som upprör facket i Finland. Den tidigare presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari tar avstånd från både fackföreningsrörelsen och sitt tidigare parti SDP. Vem skulle rösta på dem? funderar han. De förstör ju välfärdssamhället...
Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier?
Bönder begår tio gånger fler självmord än vad bibliotekarier gör. Det visar den hittills största undersökningen som gjorts av självmordsfrekvensen för olika yrkesgrupper. För kvinnor har blåljuspersonal, som brandmän, den högsta frekvensen.
EU pressar på för att liberalisera vägtransporten
Både Danmark och Finland kommer att dras inför EU-domstolen om de inte ändrar regler som de har antagit för att motverka social dumpning genom missbruk av EU:s så kallade cabotageregler. Det meddelar Europeiska kommissionen som är på offensiven för att liberalisera marknaden för vägtransporter.
ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?
Hvordan redusere lønnsgapet og få til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked? Svaret finnes ikke i fortiden. I Norden har kjønnsforskjellene i arbeidslivet vært tilnærmet fastlåste siden 1970-tallet og ILOs globale data viser sjokkerende liten utvikling. Hva må da til? Det handler diskusjonen om likestilling i fremtidens arbeidsliv om. Har Island løsningen?
Ungdommens resept for bedre flyt over grensene
Norden må fremstå som hippere blant ungdom, utdanningssystemene må bli mer ensartet og arbeidsmulighetene må bli tydeligere hvis en skal få til en bedre flyt over grensene, utfordret ungdom under en diskusjon om fremtidens mobilitet og samarbeid i Norden 25 og 26 august.
Frustrerade gränspendlare i söder och hoppfullt gränssamarbete i norr
Medan de tågförseningar som uppstått som en följd av identitetskontrollerna vid Öresund irriterar och tröttar ut många gränspendlare, sluts nya samarbetsavtal i nordområdena. Också gränspendlingen mellan Norge och Sverige fortsätter med oförminskad styrka.
Det norske Arbeidstilsynet skjerper metodene
Hvordan drive et effektivt tilsyn med arbeidsmiljøet? Det var spørsmålet da risikobasert tilsyn ble diskutert på Nordisk arbeidsmiljøkonferanse i Tampere nylig. Hvilke arbeidsplasser skal besøkes og hvordan skal tilsyn og kontroll utøves? Arbeidstilsynets oppgave er å se til at virksomhetene følger arbeidsmiljøloven. Nå er metodene under omlegging, men til hva?
Risikobasert tilsyn tema på arbeidsmiljøkonferanse i Tampere
Risikobasert tilsyn var tema for Nordisk arbeidsmiljøkonferanse 2016 i Tampere. Over hundre deltakere fra hele Norden var engasjert i den store diskusjonen som handler om hvordan myndighetene kan drive et mer effektivt tilsyn for å sikre et godt arbeidsmiljø.
Tidigare EU-kommissionär Poul Nielson vill ha radikala nordiska reformer
Det nordiska arbetslivet står inför utmaningar som inte löses med små förändringar. Det sade Poul Nielson när han lade fram sina 14 reformförslag.
Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden
De fem nordiske lande skal gøre voksen- og efteruddannelse til obligatorisk element i arbejdslivet, og indlede et reelt samarbejde om migration, hvis den unikke nordiske arbejdsmarkedsmodel skal fremtidssikres. Det anbefaler ny rapport fra Nordisk Ministerråd
Arbetsrättens grundidé utmanas av marknadsrättsligt tänkande
Arbetsrättens grundidé är att skydda den svagare parten i en arbetsrelation. Den utmanas nu alltmer av marknadsrättsliga tankegångar som innebär att det viktigaste är att alla har möjlighet att få ett arbete. Det kan låta sympatiskt, men kan leda till försämrade villkor såväl för dem som har en fot inne på den reglerade arbetsmarknaden som för dem som knackar på och vill komma in.
Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?
Otrygga anställningsförhållanden – det som på engelska kallas för precarious work – sprider sig snabbt. I Storbritannien arbetar redan en femtedel i delningsekonomin, där företag som Uber och Airbnb är de mest kända.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment