Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Kollektivavtal i Norden

Tema: Kollektivavtal i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2020
Tema: Kollektivavtal i Norden

Foto: Gorm Kallestad

Kollektivavtalen viktiga för framtidstron

Det har varit en krävande tid för alla som deltar i den nordiska övningen som kallas kollektivförhandling. Att arbetsmarknadens parter själva kommer fram till hur lönerna ska utvecklas är en av grundstenarna i den nordiska modellen.

pic

Finsk strid i efterhand om avtalade löneökningar

Alla företag har inte råd att betala avtalade löneökningar i Finland, varnar Teknologiindustrin. Men facket vill inte riva upp några kollektivavtal. Coronakrisen väcker många frågor i den finländska arbetsmarknadspolitiken. Den finländska konkurrenskraften sägs vara hotad. Enligt arbetsgivarna blir det inte bättre av statsministerns vision om förkortade arbetsdagar.

Kollektivförhandlingar med munskydd

Arbetsgivarna och fackförbunden i Norden har under våren och sommaren genomfört kollektivförhandlingar, bortsett från i Sverige, där de skjutits upp till 1 oktober på grund av coronapandemin. Hur har den kraftigt ökade arbetslösheten påverkat löneförhandlingarna? Kommer vissa grupper, som jobbat ännu hårdare under krisen, få sin belöning?

pic

Het vår och sommar för isländska kollektivförhandlingar

Islands nyutnämnde riksförlikningsman Aðalsteinn Leifsson, fick ingen lätt uppgift när han tillträdde den 1 april i år. Coronapandemin drabbade den isländska ekonomin brutalt. Bland de svåra medlingsuppdragen fanns förhandlingar om lönerna för kabinpersonalen, sjuksköterskorna och gymnasielärarna.

pic

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen

LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson har djupa rötter i fackföreningsrörelsen och redan som 16-åring engagerade hon sig mot orättvisor på jobbet. Idag företräder hon 1,4 miljoner LO–medlemmar i fjorton förbund. Utmaningen just nu är att värna den svenska modellen mot politikernas inblandning i arbetsrätten.

pic

Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter

I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.

pic

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?

Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.

pic

Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen

Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.

pic

Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet

Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment