Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Marie Preisler

Artikler av Marie Preisler

Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film
Det er svært at finde håndværkere, der har tid til nye opgaver, og dansk film mangler alt fra skuespillere til manuskriptforfattere. Erhvervslivet beder regeringen om mere udenlandsk arbejdskraft.
Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge
Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.
Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom
Det økonomiske sikkerhedsnet under Danmarks fattigste – kontanthjælpen - skal laves helt om, anbefaler en regeringskommission, som vil give fattige familier støtte til deres børns fritidsaktiviteter og tillade småjobs uden at miste kontanthjælp.
Margrethe Vestager tør gå i clinch med giganterne
EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager kæmper for, at de store ikke tryner de små. Det aftvinger respekt internationalt og i hjemlandet.
Dansk og nordisk indsats for cirkulært og bæredygtigt byggeri
60 danske familier flytter i 2023 ind i et banebrydende boligbyggeri af dokumenteret klimavenlige materialer, som kan genbruges eller genanvendes. Den type bæredygtigt og cirkulært byggeri skal op i gear, og Norden spiller en vigtig rolle.
Byggeri højt på Nordens klimadagsorden
De nordiske lande samarbejder intensivt om at få byggeriets klimatryk ned både i Norden og i EU.
Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift
Grønlands råstofeventyr må ikke ske på bekostning af grønlænderes sundhed, velfærd og jobmuligheder. Det var det klare signal fra vælgerne, da Grønland 6. april 2021 valgte nyt parlament og fik en ny koalitionsregering.
Fælles kriseberedskab skal sikre mobilitet i Norden
Det vil kræve intensiveret nordiske samarbejde, før borgere i Norden har samme tillid til at søge arbejde, studere eller købe fritidshus i et andet nordisk land som før coronakrisen. Det var budskabet ved en konference om grænsehindringer på Nordens Dag.
Nordisk samarbejde skal sikre LGBTI-personer ligestilling
Børn, unge og seniorer er vigtige prioriteringer i de nordiske ligestillingsministres LGBTI-samarbejde.
Tvivl om realismen i lovforslag om ny dansk flygtningepolitik
Den danske regering har med et lovforslag taget første skridt til at realisere et omstridt valgløfte om at oprette modtagecentre i lande uden for EU, hvor flygtninge indkvarteres, mens de får behandlet ansøgning om asylsag i Danmark. Kritikere tror ikke på, at forslaget kan realiseres.
Rigsretssag mod Støjberg - en hardliner i dansk udlændingepolitik
For kun anden gang på 100 år skal en dansk minister for en rigsret. Som Donald Trump overhørte Inger Støjberg anbefalinger fra embedsværket, siger hendes kritikere.
17 måder at være ansat – plus det løse
Norden er ikke blevet en region af freelancere, men det vrimler med nye beskæftigelsesformer, og covid19-pandemien har gjort livet som atypisk beskæftiget endnu mere usikkert. Det fastslog eksperter ved en nordisk konference om fremtidens arbejdsliv.
Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.
Dansk indsats mod krænkelser på jobbet
Sexisme og krænkelser i arbejdslivet skal stoppe, mener regering og arbejdsmarkedets parter. Klarere regler for psykisk arbejdsmiljø trådte i kraft 1. november 2020.
Den livsviktiga kommunikationen
Coronapandemin fortsätter att påverka de nordiska samhällena, som hittills stort sett slutit upp bakom sina regeringar och myndigheter. I Islands näst största stad Akureyri, har till och med partipolitiken lagts till sida och alla partier är nu med och styr kommunen.
Dansk reform af folkepension gør op med ligheden
Man skal have ret til tidligere pension end andre, hvis man har været på arbejdsmarkedet, siden man var teenager, mener regeringen. Fagbevægelsen jubler, mens arbejdsgivere og andre har forbehold.
- Jeg arbejder så længe som muligt
64-årige Jan Hansen har arbejdet, siden han som 17-årig kom i lære i et tømrerfirma. Han har været gennem en knæoperation og venter på den næste men længes ikke efter pension.
- Jeg skulle have omskolet mig
60-årige Lone Høgh har spist smertestillende piller i årevis for at klare sit fysisk krævende arbejde i landbruget. Nu har hun sagt op for at nå et rart otium med mand og hund.
Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen
Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.
Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling
Cirka 15.000 medarbejdere pendler til job på den anden side af den dansk-tyske grænse, som i 2020 fylder 100 år. Grænseregionen er dermed i praksis ét fælles arbejdsmarked, men der er vidt forskellig lovgivning og arbejdspladskultur på de to sider af grænsen.

Side-alternativer

This is themeComment