
Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor
26. Mai 2022 I maj 2022 är tolv och en halv miljoner ukrainska medborgare på flykt. Fem och en halv miljoner har passerat hemlandets gränser och omfattas av EU:s massflyktdirektiv. 134 av dem har kommit till Arvika i västra Värmland, som nu har slutit avtal med Migrationsverket om långtidsboende.
Nyhet
Efter ett par gula kort - sämja med EU om svenska etableringsjobb
26. Mai 2022 Sverige kommer att kunna använda 4,2 miljarder kronor i statsbidrag till så kallade etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa arbetstagare. Det står klart sedan Europeiska kommissionen har godkänt en helt ny modell för att stimulera företag att anställa personer som har särskilt svårt att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.
|
Grenser
Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen
26. Mai 2022 "Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.
|
Grenser
Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa
26. Mai 2022 Några av butikerna i Zsar Outlet Village har slutförsäljning. De flesta ger 30-70 % rabatt på de välkända märkesvarorna som skulle locka ryska turister att shoppa, direkt vid gränsövergången i Finland.
|
Grenser
Parikkala satsar på pigor, sikar och en egenartad skulpturpark
26. Mai 2022 Det finns ett gammalt uttryck om att "pigorna från Parikkala och siken från Simpele är bättre än någon annan stans". Pigan står staty i kommuncentret och siken simmar i sjön. Men det är en skulpturpark med 255 yogande betongskulpturer som lockar flest besökare.
EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat
23. April 2022 Håller tiden på att rinna ut för förslaget om europeiska minimilöner? Mycket talar för det. Ukrainakriget och det franska presidentvalet gör att frågan tappar tempo. Men det handlar också om att oenigheten inom EU fortfarande är stor.
Nyhet
Siri vil snakke islandsk om 12 til 18 måneder
22. April 2022 Det er vanskelig å gjøre små språk del av et digitalt miljø som domineres av noen få IT-giganter. Islandske myndigheter har kjempet for å gjøre islandsk del av IT-verdenen. Dette blir stadig viktigere siden flere og flere ting blir stemmestyrt. Bare spør Alexa, Siri og Bixby. Men ikke på islandsk, det forstår de ikke.
Ung och kompetent – inte alltid tillräckligt
21. April 2022 Det räcker inte att vara smart. För många ungdomar är dörren ändå stängd till stora delar av arbetslivet. Organisationen NU – Nolla Utanförskapet – arbetar tillsammans med näringslivet för att öppna dörren för dem som står utanför. Men är det utanförskap eller innanförskap som vi ska diskutera?
Eliza Reid – Islands enestående førstedame
25. Mars 2022 Den 8. mars ble boken Secrets of the Sprakkar publisert i USA etter at den først kom ut på Island i 2020. Den handler om Islands likestilling, som regnes som å være en av de beste i verden. Sprakkar er et gammelt islandsk ord som betyr “enestående kvinner”. Noen av disse enestående kvinnene er intervjuet i boken.
Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden
25. Mars 2022 I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.
Nyhet
Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete
25. Mars 2022 Än en gång har Europeiska kommissionen kommit med ett förslag som innebär risker för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det menar Sveriges riksdag som har beslutat att lämna in ett så kallat gult kort mot förslaget till direktiv om bättre arbetsvillkor vid plattformsarbete som lades fram i december. Tongångarna i Danmark och Finland är mer positiva.
Norden visade motståndskraft under pandemin
23. Mars 2022 Norden klarade sig bra ekonomiskt under pandemin, med tanke på de massiva omställningar som krävdes. I fyra av fem länder ökade den förväntade levnadsåldern. Danmark använde förhållandevis mest pengar medan Norge klarade sig bäst ekonomiskt och dessutom upplevde en babyboom.
Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?
10. Mars 2022 Den 25 mars kommer den internationella arbetsorganisationen, ILO, att välja en ny generaldirektör. Valet står mellan fem kandidater, varav två är kvinnor – Kang Kyung-wha från Sydkorea och Muriel Pénicaud från Frankrike. Bägge är tidigare ministrar.
Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale
03. Mars 2022 Hadia Tajik, nestleder i det norske Arbeiderpartiet, gikk onsdag av som landets arbeidsminister etter at det ble avslørt at hun for 15 år siden ikke betalte skatt for en pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Arbete mot våld i nära relationer gav jämställdhetspris
11. Februar 2022 I fyra år har Arbetsförmedlingen arbetat för att öka upptäckten av våld i nära relationer, ofta en dold orsak till långtidsarbetslöshet. De har utbildat 6000 medarbetare, men också leverantörer och kunder. För det vann de det Svenska Jämställdhetspriset 2022.
Islands hovedstadsområde får endelig resirkulering av matavfall
10. Februar 2022 På tross av all fremgang i avfallshåndtering i senere år har Islands seks hovedstads-kommuner ennå ikke fått et system for håndtering av biologisk avfall fra husholdninger. Kommunene har ikke engang et felles resirkuleringssystem. Men nå er ting omsider i ferd med å skje.
|
Autonomi