
EU-initiativ vill göra cirkulära produkter till det nya normala
19. Januar 2023 Hållbara och cirkulära produkter kommer att bli det nya normala på EU-marknaden. Det är i alla fall tanken bakom EU-kommissionens initiativ till en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som nu nagelfars inom EU:s beslutsmaskineri.
Så blir skänkta textilier nya kläder hos Remake
19. Januar 2023 Mode och textil är en av de stora miljöbovarna. Det handlar om hur råvaran kommer till, om arbetsmiljöer och miljöförstöring både i processen till färdiga plagg och transporter. Det finns nytänkande i alla led för ett mer cirkulärt mode, men det är en stor skuta att vända.
|
Norden
Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade
29. November 2022 - Nordiska rådet handlar om de vardagliga frågorna, det som berör de nordiska invånarna, sa Erkki Tuomioja till pressen, strax innan han som rådets president öppnade den 74:e sessionen i Helsingfors den 1 november. Men aldrig tidigare har en session varit så dominerad av de stora och existentiella frågorna.
|
Norden
27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet?
29. November 2022 Nordiska rådet beslöt under sitt möte i Helsingfors i början av november att de nordiska regeringarna bör inleda en ”gemensam diskussion med Nordiska rådet om hur de nordiska länderna i större utsträckning kan åta sig att förankra det nordiska samarbetet.” I klartext betyder det: att skriva om Helsingforsavtalet.
|
Norden
Hur unikt är Nordiska Rådet?
29. November 2022 Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.
|
Norden
Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden
29. November 2022 - De nordiska regeringarna bör kanske se på om det bör införas ett nytt stöd där arbetsgivare som har kollektivavtal kan få et skatteavdrag, till exempel en lägre arbetsgivaravgift för sina anställda. Det sa Fafo-forskaren Jon Erik Dølvik när han la fram en rapport om kollektivavtalen i Norden på det nordiska arbetsministermötet.
Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan
28. Oktober 2022 70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.
Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge
28. Oktober 2022 Inne i den största föreläsningssalen i Mässcentret gör den finländska DJ:n Darude en överraskningsspelning, Sandstorm dånar inför en entusiastisk publik på närmare 2 000 sjukskötare från hela Finland, på de årliga sjukskötardagarna i Helsingfors.
Är det oetiskt att värva personal från andra länder?
28. Oktober 2022 Är det etiskt att ta hit personal från länder som också själva har personalbrist, till exempel Filippinerna? Det är inte ett hållbart alternativ, i synnerhet som det förmodligen är de bästa som flyttar. För en ung, nyutexaminerad vårdare är möjligheten att resa ut förstås strålande, säger Helena Leino-Kilpi, professor i vårdvetenskap.
Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken
28. Oktober 2022 Unga kvinnor som utbildar sig till typiskt mansdominerade yrken gör ett krävande val, men hejas samtidigt på av familj, lärare och politiker och får till sist ett jobb med hög status. Men när unga män väljer att satsa på vårdyrken, får de varken status eller bra betalt.
tema
Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige
28. Oktober 2022 Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.
AI - hot eller möjlighet?
22. September 2022 I en ny rapport om artificiell intelligens inom arbetsledning, varnar den europeiska arbetsmiljöbyrån för vad som kan ske om tekniken används fel på arbetsplatserna. Samtidigt ses AI som avgörande för att genomföra den digitala gröna omställningen i både Norden och Baltikum.
tema
Algoritmerna och jobbrekryterarna – allians med förhinder?
22. September 2022 Allt fler verksamheter använder AI – artificiell intelligens – i rekryteringsprocessen. Är då den nya tekniken ett effektivt redskap för att få den bäst lämpade kandidaten och öka inkludering av missgynnade grupper? En första forskningsstudie gav oväntade resultat.