
Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt
26. Mai 2022 Det pågår ett race i norra Sverige. Med enorma investeringar i ny teknik har Nordens största land chansen att kunna mäta sig i konkurrensen med andra länder om att bli först med grön omställning. En utmaning för industrin. Och för civilsamhället.
|
Grenser
Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare
24. April 2022 Det gränsfria Norden visade sig vara en illusion under pandemin. Det drabbade Öresundsregionen, den svensk-norska gränshandeln och invånarna i Haparanda och Torneå. Men Finland har också en östgräns där trafiken ströps av smittohänsyn. Nu har kriget i Ukraina gjort situationen ännu värre för Villmanstrand, som har de tätatste kontakterna med Ryssland.
Snabbspår för flyktingar ledde i motsatt riktning i Sverige och Norge
22. April 2022 - Snabbspåret importerades från Sverige, men kom till Norge för att dö! Det är den provokativa underrubriken på ett kapitel i en ny bok som handlar om hur den norska välfärdstjänsten NAV har arbetat med inkluderande arbetsliv, lärande och innovation.
Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU
25. Mars 2022 Aldrig har det funnits så mycket pengar till grön omställning i Europa. Men så startade Ryssland krig mot Ukraina. Svaret från EU blev att strypa import av gas och andra fossila bränslen från Ryssland. Hur kommer detta att påverka den gröna omställningen? Kommer tempot att höjas eller måste man nu dra i nödbromsen? Svaret kan bli – både och.
Dansk regeringsløfte om grøn flyvning skaber turbulens
25. Mars 2022 Det skal være mulig at flyve klimaneutralt indenrigs i Danmark fra 2025, og al indenrigsflyvning er klimaneutral i 2030, lover den danske regering. Industrigiganter vil producere grønt flybrændstof i stor målestok endnu hurtigere. Et fint initiativ, men der skal mere til, vurderer en miljø-tænketank.
|
8 mars
Mansrollen i Norden – kris eller utveckling?
25. Mars 2022 Två författare, en i Danmark och en i Sverige, har i aktuella böcker skärskådat mansrollen. De har olika syn på om den befinner sig i en kris, eller om mansrollen tvärtemot håller på att utvecklas till något nytt. Men bägge betonar jobbets betydelse för mansrollen och de negativa konsekvenserna för de män som inte lyckas få ett jobb, i synnerhet de med invandrarbakgrund.
|
8 mars
Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?
21. Februar 2022 I fem år har spetskompetenscentret Nordwit sett på kvinnor som valt en teknologidriven karriär. Det visar sig att det finns en tystnadskultur när jämställdhetsfrågor tas upp. Det verkar som kvinnor som jobbar inom forskningen försöker undvika könsdebatten.
|
8 mars
Vad driver entreprenörerna och hur jämställda är de?
18. Februar 2022 Såväl i Sverige som i Finland är det fler manliga än kvinnliga entreprenörer. Hur ser jämställdheten ut i relationer där kvinnor lever med män som är entreprenörer? Vad skiljer motivationen hos kvinnor och män som väljer den banan?
Forskade på dolda manliga maktstrukturer inom försvaret och polisen
28. Januar 2022 Det började med frågan om kvinnor som gör värnplikten accepteras lättare av männen om de sover i samma rum. Det slutade med avslöjanden om sexuella trakasserier under polisutbildningen i Norge. Dag Ellingsen ledde ett forskningsprojekt som finansierades av NordForsk och som på flera sätt visar nyttan av att forskarna samarbetar nordiskt.