Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

När kommer ministerrådet för transport?

Om statsministrarna verkligen vill att i Norden ska bli världens mest integrerade region bör det upprättas ett eget nordiskt ministerråd för transport och infrastruktur.

När kommer ministerrådet för transport? - Les mer…

Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt

Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt

Majoriteten av Köpenhamns politiska partier sa nyligen ja till en utredning om hur en ny linje i stadens tunnelbana ska kunna anslutas till Malmö. Ännu har inget beslut fattats om ytterligare en fast förbindelse mellan Danmark och Sverige - det finns fler alternativ.

Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt - Les mer…

Varför ännu en förbindelse mellan Danmark och Sverige?

Många undersökningar, analyser, utredningar har gjorts om situationen för transporter och infrastruktur i Öresundsregionen och många synpunkter har uttryckts. Svaren på frågan låter därför inte vänta på sig. Här följer några av dem.

Varför ännu en förbindelse mellan Danmark och Sverige? - Les mer…

Vilket alternativ är bäst?

Vilket alternativ är bäst?

Arbeidsliv i Norden har ställt samma frågor till projektledarna för de tre förslagen om en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark. Så här argumenterar de för sina alternativ.

Vilket alternativ är bäst? - Les mer…

Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan

Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan

På Island blir planer for et nytt transportsystem som skal knytte innbyggerne i hovedstadsregionen sammen, møtt med både begeistring og kritikk. Det bor rundt 250.000 mennesker i hovedstadsområdet (Reykjavik og de fem kommunene rundt). Dette utgjør omtrent to tredjedeler av landets befolkning.

Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan - Les mer…

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden

Att satsa på elektriska flygplan handlar inte bara om att få ned CO2-utsläppen. Nya, korta flyglinjer kommer också att öppna för en ny sorts arbetspendling. Dessutom kan elflygplan skapa nya jobb, både i industrin och på mindre flygfält.

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden - Les mer…

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden

Stefano Scarpetta är upprymd när han går upp på talarsolen vid inledningen av OECD:s och Nordiska ministerrådets konferens i Reykjavik: - Jag vet inte hur ni gjorde det - men tack för det fantastiska norrskenet som vi fick uppleva igår kväll!

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden - Les mer…

I EU:s utkanter

Norden har ett förhållande till EU som sträcker sig från att Danmark i år firar 50 år som medlem av unionen, till att diskussionen på Island så vitt börjar handla om att återuppta medlemskapsförhandlingar som aldrig slutfördes.

I EU:s utkanter - Les mer…

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet

Sedan januari har Finn Ola Jølstad bytt sitt arbete som senior tjänsteman på Arbeids- och inkluderingsdepartementet i Oslo till svenska Arbetsmarknadsdepartementet. Här är han under sex månader på en utbytestjänstgöring i Stockholm, mitt under svenska ordförandeskapet i EU.

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet - Les mer…

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden - Les mer…

Dags att räkna med kvinnorna igen

Det har blivit färre kvinnliga statsledare. Kort efter varandra meddelade både statsminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland och försteminister Nicola Sturgeon i Skottland att de avgår.

Dags att räkna med kvinnorna igen - Les mer…

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar

Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar - Les mer…

Norden, Nato och närmiljön

Nordiska rådet fyller 70 år, vilket förstås markerades under årets session i Helsingfors. Som Erkki Tuomioja, presidenten för rådet påpekade, samarbetade parlamentarikerna i tjugo år innan ministrarna kom på banan. I det här numret ser vi närmare på det nordiska samarbetet.

Norden, Nato och närmiljön - Les mer…

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

- Nordiska rådet handlar om de vardagliga frågorna, det som berör de nordiska invånarna, sa Erkki Tuomioja till pressen, strax innan han som rådets president öppnade den 74:e sessionen i Helsingfors den 1 november. Men aldrig tidigare har en session varit så dominerad av de stora och existentiella frågorna.

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade - Les mer…

27 år sedan sist: Dags att  revidera Helsingforsavtalet?

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet?

Nordiska rådet beslöt under sitt möte i Helsingfors i början av november att de nordiska regeringarna bör inleda en ”gemensam diskussion med Nordiska rådet om hur de nordiska länderna i större utsträckning kan åta sig att förankra det nordiska samarbetet.” I klartext betyder det: att skriva om Helsingforsavtalet.

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet? - Les mer…

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.

Hur unikt är Nordiska Rådet? - Les mer…

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

- De nordiska regeringarna bör kanske se på om det bör införas ett nytt stöd där arbetsgivare som har kollektivavtal kan få et skatteavdrag, till exempel en lägre arbetsgivaravgift för sina anställda. Det sa Fafo-forskaren Jon Erik Dølvik när han la fram en rapport om kollektivavtalen i Norden på det nordiska arbetsministermötet.

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden - Les mer…

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann blir ny generalsekreterare i Nordiska ministerrådet. Därmed blir det en tungviktare på en viktig post för det nordiska samarbetet.

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR - Les mer…

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning - Les mer…

Finland förlänger föräldraledigheten

Tre länder i Norden har nyligen ändrat reglerna för föräldraledigheten. Island ökade ledigheten för bägge föräldrarna till sex månader 2021, medan Danmark och Finland ändrade villkoren i sommar.

Finland förlänger föräldraledigheten - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment