Nyheter
- Ny lov skal sikre bedre arbejdsmiljø i Grønland
- Indsatsen for et godt arbejdsmiljø i Grønland er skærpet med en ny arbejdsmiljølov, som giver større fokus på det psykiske arbejdsmiljø og højere bøder til virksomheder, som bryder loven.
- Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius
- Fem nordiska forskningsprojekt om framtidens arbetsliv hade nyligen en gemensam kick off i Vilnius i Litauen. NordForsk har bidragit med 15 miljoner norska kronor i finansiering. Litauiska forskare deltar i två av projekten. Även Åland har en självständig roll.
- Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge
- I budgeten för 2024 lyfts de svenska skyddsrummen fram i ljuset efter att under en lång tid varit närmast bortglömda. Regeringen satsar 220 miljoner kronor på en upprustning, men också på att utbilda räddningstjänsten i en satsning på starkare civilförsvar.
- Populär 25-åring underlättar rörligheten i Norden
- I 25 år har Info Norden svarat på frågor och samlat kunskap från de som vill flytta inom Norden för att bo, arbeta, studera eller starta företag. Info Norden anses därför vara en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.
- Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten
- I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.
- Så kan arbete på tvärs i Norden underlättas
- En ny rapport beställd av det nordiska gränshinderrådet kommer med fyra förslag till hur det ska bli lättare att arbeta på distans även för de som är gränspendlare.
- Ny FH-formand i Danmark: Morten Skov Christiansen
- Bred opbakning til den nye topleder i dansk fagbevægelse.
- Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad
- 2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.
- Island: Laveste arbeidsledighet på 20 år
- Arbeidsledighetstall går opp og ned og henger nesten alltid sammen med hvor sterk økonomien er. Det er også tilfellet nå som Islands økonomi har styrket seg etter pandemien – mest på grunn av turisme. Arbeidsledigheten i juni var på 2,5 prosent, det laveste tallet på 20 år. Selv om dette er positivt, har det noe negative bieffekter.
- Ny arbejdsmiljø-indsats skal nedbringe dødsulykker i dansk landbrug
- Alt for mange medarbejdere kommer alvorligt til skade på jobbet, og antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser er det højeste siden 2008. Et politisk flertal i Folketinget kræver handling i de tre farligste brancher, herunder landbruget.
- Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp
- Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.
- Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning
- Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.
- Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens
- Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.
- Säkerhetstänkande kräver alla sinnen
- För att minska riskerna på byggarbetsplatserna arbetar Säkerhetsparken med flera sinnen. Därför kunde man se dansande EU-politiker och en svensk arbetsmarknadsminister som provade på hur det känns att vara blind, när deltagarna på EU:s arbetsmiljökonferens gjorde studiebesök.
- EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet
- Måste Sverige förbjuda arbetspass på 24 timmar? Den frågan har debatterats högljutt på sistone och fått ilskna brandmän att demonstrera på gatorna för att få fortsätta arbeta ett dygn i sträck.
Side-alternativer