Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp
Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.
Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning
Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.
Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens
Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.
Säkerhetstänkande kräver alla sinnen
För att minska riskerna på byggarbetsplatserna arbetar Säkerhetsparken med flera sinnen. Därför kunde man se dansande EU-politiker och en svensk arbetsmarknadsminister som provade på hur det känns att vara blind, när deltagarna på EU:s arbetsmiljökonferens gjorde studiebesök.
EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet
Måste Sverige förbjuda arbetspass på 24 timmar? Den frågan har debatterats högljutt på sistone och fått ilskna brandmän att demonstrera på gatorna för att få fortsätta arbeta ett dygn i sträck.
Skolornas arbetsmiljö kräver nolltolerans mot hot och våld
Förebygga samt ha beredskap om det värsta ändå skulle hända. Det är vad arbetet mot hot och våld på Sveriges skolor ska handla om. Samarbete kan bromsa den negativa utvecklingen.
Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft
Norge strammer inn reglene for innleie av arbeidskraft. Fagbevegelsen jubler, mens bemanningsbransjen raser og klager Norge inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.
Krise i toppen af dansk fagbevægelse
Formandsskifte i FH efter anklager mod Lizette Risgaard om upassende adfærd.
Islands fagforenings-krangel er over, men det ulmer fortsatt
Den 28. april valgte den islandske landsorganisasjonen ASÍ Finnbjörn A. Hermannsson som sin nye president. Han var den eneste kandidaten.
Sparer miljøet med vannbåren kjøling av datasenter
Globale datagiganter søker seg til land med mye fornybar energi og høy grad av sikkerhet, for å lage miljøvennlige datasenter. Men i en tid da strømprisene har økt kraftig, har de også blitt kritisert for å ta energi som trenges i andre virksomheter.
Norske vektere opplever vold og trusler – gruer seg til å gå på jobb
Vektere er for dårlig rustet for å mestre arbeidshverdagen, ifølge en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet. En av fire gruer seg til å gå på jobb.
OECD med rapport om den nordiska krisberedskapen
OECD har gått igenom hur Norden hanterade coronakrisen och vilka lärdomar som kan dras när nya kriser drabbar arbetsmarknaderna. Det som skiljde de nordiska länderna från andra industriländer var det täta samarbetet med arbetsmarknadens parter.
Danmarks 50 år långa dragkamp med EU
Av Nordens länder är Danmark veteran som EU-medlem. 2023 är det 50 år sedan landet anslöt sig till EG som det hette då. Och under alla dessa år har danskarna – med allt större svårighet – kämpat för att bevara sin arbetsmarknadsmodell. Nu har tålamodet tagit slut och dragkampen kulminerat med Danmarks försök att få minimilönedirektivet ogiltigförklarat.
Tre motstridiga energiutmaningar för Norden
Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.
Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt
Island kommer sannolikt att bli det första helt koldioxidneutrala landet i världen. I den nuvarande europeiska energipriskrisen är landet en ö av stabilitet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment