Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Norden och Baltikum

Tema: Norden och Baltikum

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2023
Tema: Norden och Baltikum

Foto: Jaak Nilson

Norden ser mot Baltikum

Kriget i Ukraina har fört Norden och Baltikum tätare tillsammans. Mest tydligt blir det under Nato-toppmötet i Vilnius den 11 – 12 juli, då Finland och kanske även Sverige, deltar som medlemmar för första gången i försvarsalliansen. Vi ser närmare på samarbetet med de baltiska länderna, som blivit mer jämbördigt.

pic

Estland och Norden - från hjälp till jämbördigt samarbete

På nordiska ministerrådets kontor i Tallinn berättar man gärna historien om hur den estniska presidenten Lennart Meri ofta besökte informationskontoret i starten år 1991.

pic

Ukrainske kvinder i Litauen: Vi vil arbejde for vores land

Det er svært at få faglært arbejde for mange veluddannede ukrainske kvinder, som med deres børn er flygtet til Litauen fra krigen i Ukraine. Med støtte fra blandt andre Nordisk Ministerråd får kvinder viden og værktøjer til at genopbygge hjemlandet, når krigen slutter.

pic

Ny energi i Østersø-samarbejdet

Der blæser nye vinde i samarbejdet om grønnere energi og sikkerhed i Østersø-regionen, vurderer Danmarks ambassadør i Litauen.

pic

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens

Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.

pic

Säkerhetstänkande kräver alla sinnen

För att minska riskerna på byggarbetsplatserna arbetar Säkerhetsparken med flera sinnen. Därför kunde man se dansande EU-politiker och en svensk arbetsmarknadsminister som provade på hur det känns att vara blind, när deltagarna på EU:s arbetsmiljökonferens gjorde studiebesök.

EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet

Måste Sverige förbjuda arbetspass på 24 timmar? Den frågan har debatterats högljutt på sistone och fått ilskna brandmän att demonstrera på gatorna för att få fortsätta arbeta ett dygn i sträck.

pic

Skolornas arbetsmiljö kräver nolltolerans mot hot och våld

Förebygga samt ha beredskap om det värsta ändå skulle hända. Det är vad arbetet mot hot och våld på Sveriges skolor ska handla om. Samarbete kan bromsa den negativa utvecklingen.

pic

Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft

Norge strammer inn reglene for innleie av arbeidskraft. Fagbevegelsen jubler, mens bemanningsbransjen raser og klager Norge inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.

pic

Krise i toppen af dansk fagbevægelse

Formandsskifte i FH efter anklager mod Lizette Risgaard om upassende adfærd.

pic

Islands fagforenings-krangel er over, men det ulmer fortsatt

Den 28. april valgte den islandske landsorganisasjonen ASÍ Finnbjörn A. Hermannsson som sin nye president. Han var den eneste kandidaten.

Sparer miljøet med vannbåren kjøling av datasenter

Globale datagiganter søker seg til land med mye fornybar energi og høy grad av sikkerhet, for å lage miljøvennlige datasenter. Men i en tid da strømprisene har økt kraftig, har de også blitt kritisert for å ta energi som trenges i andre virksomheter.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment