Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Gunhild Wallin

Artikler av Gunhild Wallin

Fackliga vägval i en globaliserad tid

Den intressekonflikt mellan arbete och kapital som en gång skapade fackföreningsrörelsen finns kvar, men i vår tid ställs nya krav på fackföreningarna både nationellt och internationellt. Det är temat för en ny forskarantologi.

Fackliga vägval i en globaliserad tid - Les mer…

Facken kräver bättre A-kasseregler för gränspendlare

Den 25 februari uppvaktade NFS, Norden fackliga samorganisation den svenska arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. Det var ordförandena i de tre stora organisationerna LO, TCO och Saco som påpekade behovet av ändringar i arbetslöshetskassans regler för att främja rörlighet över de nordiska gränserna.

Facken kräver bättre A-kasseregler för gränspendlare - Les mer…

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige

Flera av de svenska ambassaderna i södra Europa märker en markant ökning av människor som är i desperat behov av jobb. Samtidigt efterfrågar turistindustrin i Spanien, Grekland och Cypern svenska ungdomar till olika gästaktiviteter.

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige - Les mer…

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad

Det blåser snålt runt den svenska Arbetsförmedlingen. Först kom i mitten av november en undersökning från fackförbundet ST som visade på stora arbetsmiljöproblem. Så slaktades satsningen på jobbcoacher.

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad - Les mer…

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk

I en tid då EU riktar allt fokus på euron och andra ekonomiska problem är det av stort intresse att intensifiera det nordiska samarbetet, anser den nye svenske LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Snart börjar han och LO-ledningen en rundresa till LO-kolleger i de nordiska länderna med start i Norge. - Vi är några av världens mest konkurrenskraftiga länder och skulle vi kunna utnyttja varandras styrkor så skulle vi bli en supervass region, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk - Les mer…

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Intresset för industridesigners sätt att arbeta växer och designtänkande bryter ny mark inom allt fler områden. Det är förmågan att skapa processer, att fokusera på kunder och att tänka utanför ramarna som gör att intresset växer hos företag och andra verksamheter.

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa - Les mer…

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation

Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation - Les mer…

Facket går tillbaka i nästan hela Europa

Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.

Facket går tillbaka i nästan hela Europa - Les mer…

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?

Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv? - Les mer…

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?

- Mobilappar kommer att innebära nya sätt att arbeta eftersom man kommer åt system överallt och företagen kommer i allt större utsträckning att använda mobiler som ett arbetsredskap, säger Elin Lundström, VD för IT-företaget Decuria i Stockholm, som bland annat utvecklar appar för företag.

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla? - Les mer…

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Mellan åren 2001 och 2008 ökade gränspendlingen i Norden med 166 procent. Det visar en kommande rapport från svenska statistiska centralbyrån, SCB, som presenteras i maj. Det är framförallt svenskar som söker sig till de nordiska grannländerna och idag kommer 80 procent av de nordbor som pendlar till Danmark och Norge från Sverige. Framför allt verkar det vara möjlighet till högre lön som lockar

Den typiske gränspendlaren är en svensk - Les mer…

Kvinnors företagande speglar en könssegregerad arbetsmarknad

Kvinnors företagande speglar en könssegregerad arbetsmarknad

Det finns i Sverige en stark politisk vilja att stärka kvinnors företagande och den borgerliga regeringen satsar mellan 2007-2014 totalt 800 miljoner kronor för att stödja, utveckla och synliggöra kvinnors företagande. De avreglerade marknaderna inom offentlig sektor öppnar för nya företag, men risk finns att det svenska företagandet avspeglar den svenska arbetsmarknaden och blir lika könssegregerat.

Kvinnors företagande speglar en könssegregerad arbetsmarknad - Les mer…

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Fler måste uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna och man bör också vara beredd att omskola sig eller byta yrke eller karriär under ett yrkesliv. Det var budskapet från statsminister Fredrik Reinfeldt när han träffade journalister några dagar innan ”Northern Future Forum” samlade nio statschefer i Stockholm

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna - Les mer…

Den dolda kraften i arbetslivet

Den dolda kraften i arbetslivet

Idag är det svårt för funktionsnedsatta människor i Sverige att få anställning och arbetslösheten är betydligt större inom den gruppen än för människor i övrigt. Samtidigt verkar finnas ett växande engagemang. Inför den kommande generationsväxling kommer alla krafter att behövas. Att verka för funktionsnedsattas rätt till arbete har också allt mer blivit ett sätt att verka för social hållbarhet.

Den dolda kraften i arbetslivet - Les mer…

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

Från januari 2007 och fram till januari 2011 förlorade facken i Sverige 273 000 medlemmar. Värst drabbat är LO och sämst är anslutningen hos unga och arbetstagare med utländsk bakgrund. Men facken sitter inte stilla och betraktar ett sjunkande medlemstal – tvärtom, de mobiliserar för att nå gamla och nya medlemmar.

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering - Les mer…

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år

4,5 miljoner personer är sysselsatta i Sverige. Det är en miljon fler än för 50 år sedan. Det visar statistiken som Sveriges statistiska centralbyrå, SCB, levererat om arbetsmarknaden månad, efter månad under 50 år. Genom arbetskraftsundersökningarna, AKU, har politiker, ekonomer, journalister och andra beslutsfattare tagit del av läget, utveckling och dynamiken på den svenska arbetsmarknaden.

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år - Les mer…

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

- Fackets uppgift är att vara relevant för dagens arbetsliv som skiljer sig väsentligt från den tid då mina föräldrar började arbeta. Men de grundläggande värderingarna är de samma. Nu som alltid handlar facket om drömmen om frihet, utveckling och möjlighet till ett bra liv, säger Eva Nordmark, nyvald ordförande för en av världens största tjänstemannaorganisationer, TCO, som organiserar 15 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i - Les mer…

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

I höstens avtalsrörelse kommer Unionen, Sveriges största tjänstemannafack, att driva frågan om rätten till ostörd fritid. Det blev en av tre prioriterade frågor när medlemmarna fick bestämma vad som är viktigt att kämpa för just nu.

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige - Les mer…

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

I flera större svenska kommuner görs svenskinlärningen för invandrare allt mer yrkesinriktad. Språkinlärning varvas med praktik och språket inriktas på speciella yrken. Örebro är ett exempel där yrkesutbildningar varvas med språkinlärning och där det pågår ett intensivt samarbete mellan kommunen, näringslivet och Arbetsförmedlingen.

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb - Les mer…

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige

Bemanningsbranschen i Sverige har gyllene tider. Under sista kvartalet 2010 visade branschen på en ökning av omsättningen med 42 procent jämfört med samma period 2009. Samtidigt väcker bemanningsbranschen motstridiga känslor och under senaste avtalsrörelsen var bemanning en av de hetaste frågorna.

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment